
Origine
Cainele pechinez este semnalat istoric cu 2000 de ani inaintea erei noastre! Pictori si sculptori din China Antica l-au reprezentat in arta lor exact asa cum il cunoastem astazi. De asemenea, analizele ADN au prelevat dovezi ca reprezinta una din cele mai vechi si mai stabile rase, cu cel putin o gena ancestrala curata, de lup. Intrebarea este ce fel de lupi erau cei care au evoluat in Pechinez.
Poarta numele vechi al capitalei Chinei, Pekin si era rasa detinuta exclusiv de membrii familiei regale. A trait, aproape 3 milenii, exclusiv in incaperile vastului Oras Interzis, resedinta imparatilor. Era servit si intretinut de eunuci, iar furtul sau vanzarea unui astfel de caine era pedepsita cu moartea.
Mai purta numele de „Manecuta” pentru ca, date dimensiunile originale mai mici decat cele cunoscute astazi, putea fi transportat fara probleme in largile maneci ale chimonourilor traditionale. Este oricum unul dintre cei mai mici caini de companie, dar chinezii au facut mai mult in acest sens. Pentru a minimaliza dimensiunile rasei, cei care se ocupau de ingrijirea puilor de Pechinez hraneau catelusii cu vin de orez si, in primele luni de viata, ii tineau infasurati strans in fasii de panza.
In timpul celui de-al doilea razboi al opiului (1860) Orasul Interzis a fost invadat de trupele aliate, iar imparatul Xianfeng s-a refugiat cu intreaga sa suita astfel ca, inainte de a incendia Vechiul Palat de Vara, trupele britanice au capturat 5 exemplare.
Credinciosi, cei cinci caini Pechinez pazeau trupul stapanului (un unchi al imparatului) care preferase sa se sinucida pentru a nu fi capturat de „diavolii straini”. Unul a fost oferit de locotenentul Dunne reginei Victoria si a primit numele Looty, ceilalti au fost „infiati” de catre ducesa de Wellington si ducesa de Richmond-Gordon. Asa a patruns imperialul Pechinez in Europa, iar efectul a fost devastator. Putini caini de talie mica au fost atat de rasfatati de-a lungul existentei lor, si acesta este un aspect de care trebuie sa se tina seama.
Hrana Pechinez
Stabilirea tipului de hrana pentru un caine de rasa Pechinez reprezinta din start o provocare serioasa pentru orice proprietar. Conceptul general de alimentatie corecta face referire la continutul echilibrat de elemente nutritive, dar de aici pana la a va convinge cainele Pechinez sa se conformeze acestei alimentatii corecte, este cale lunga (de cele mai multe ori).
Desi unii proprietari de caini rasa Pechinez declara ca nu au avut probleme in ceea ce priveste hranirea, trebuie subliniat ca ei reprezinta o (fericita) minoritate. Pentru a stabili reteta de hrana a catelului vostru va trebui sa treceti printr-un proces indelungat de incercari a diferitelor preparate comerciale, alimente naturale si combinatii ale acestora. Acesta este adevarul.
Specialistii declara la unison ca Pechinez-ii cu deosebire necesita o atentie deosebita in aceasta privinta. Hrana potrivita se traduce simplist ca fiind suma a doua calitati: ii place cainelui si de asemenea ii furnizeaza toti nutrientii de care are nevoie, intr-o proportie echilibrata. Sau, daca vreti, invers.
Multi stapani de caini rasa Pechinez au probleme serioase in indeplinirea acestui dublu deziderat – aceasta din cauza ca aceste animale simpatice sunt foarte mofturoase in ceea ce priveste alimentatia si nu arareori sunt in stare sa intre intr-o veritabila greva a foamei daca descopera in bolul de hrana ceva ce nu le convine. Partea amuzanta a acestei dileme delicate este ca ei stiu exact cat pot sa reziste fara hrana.
Si cand spunem aceasta ne gandim la faptul ca orice Pechinez care se respecta este un “terorist sentimental” care se bazeaza solid pe relatia de afectiune care va leaga si va sti ca nu veti forta limita flamanzindu-l pana la limita suportabilitatii. Cand acest gen de “razboi al dietei” s-a declansat, Pechinez-ul poate rezista chiar si tentatiei reprezentate de acele delicatese aparent irezistibile pentru ei, doar din dorinta de a-si demonstra punctul de vedere. Fiind atat de incapatanati, sa nu credeti cumva ca daca le va fi suficient de foame vor manca orice, caci n-o vor face.
In principiu puteti alege dintr-o gama foarte larga de preparate disponibile pe piata, din care trebuie sa gasiti unul care sa fie pe placul catelului si, de asemenea, care sa aiba o compozitie echilibrata. Este indicat sa incercati diverse combinatii ale preparatelor comerciale si ale alimentelor naturale, cu accent pe ficat, curcan si legume – care de obicei le plac Pechinez-ilor. Atunci cand realizati o combinatie acceptata de catel, sfatul nostru este sa preparati cantitatea suficienta pe o saptamana, din care sa-i dati portia zilnica treptat.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Pechinez
Este un caine pufos si delicat, mai mult lung decat inalt, indesat, cu partea anterioara a corpului lata, puternica si in contrast cu partea inferioara, dand ansamblului aspectul de leu in miniatura (una din denumirile vechi ale Pechinezului era „Cainele Leu”).
Are capul mare, lat intre ochi si plat in spate, botul este scurt (aplatizat), ridat. Are ochii proeminenti, rotunzi, mari, stralucitori, de culoare inchisa. Urechile, prinse sus, au franjuri si sunt lasate pe langa cap. Are un gat foarte scurt si picioare curbate din umeri, uneori rasucite spre exterior.
Blana Pechinezului este dubla, cu un prim strat des, pufos si un strat exterior cu firul drept, mai aspru, care formeaza o coama bogata pe gat si spate. Poate avea aproape orice culoare, mai frecvent este intalnit in culorile negru si bej combinate cu alb.
Nu exista caine Pechinez de rasa pura alb complet sau integral de culoare rosu inchis! Poate avea o masca neagra, ca mopsul, asemanatoare unei perechi de ochelari.
Inaltimea este de 20-25cm si greutatea de 4-6kg.
Comportament Pechinez
Este un caine inteligent, vioi, curajos, increzator in sine, independent, cu o doza destul de mare de incapatanare, demn, jucaus cu cei pe care ii cunoase.
Este afectuos si credincios stapanului, prietenos cu copiii daca nu il deranjeaza mai ales cand doarme, este rezervat, chiar rautacios cu strainii.
Nu are probleme cu alti caini sau alte animale din gospodarie.
Dresaj Pechinez
Dresajul unui caine de rasa Pechinez nu este dificil, ci mai degraba solicitant. Fiind un caine de companie de apartament, pretentiile in dresaj nu vor viza, de regula, obiective prea avansate. Acesti caini nu vor performa in concursurile de agilitate sau nu vor emite pretentii in competitiile sportive canine.
Nu aptitudinile generale din sfera inteligentei ii impiedica sa faca aceste lucruri, sa fim intelesi. Ci, pur si simplu, constitutia fizica le impune anumite limite. Pechinez-ii au fost intotdeauna caini plasati in proximitatea stapanilor lor, depozitarii afectiunii si atentiei acestora, obisnuiti sa fie rasfatati si sa se plaseze in centrul sferei de interes. Acest tratament traditional de care au avut parte timp de secole in China li s-a imprimat foarte puternic in tiparul genetic.
Este nevoie sa dati dovada de multa consistenta in actul de disciplinizare. Cainii Pechinez sunt inteligenti, dar indaratnici (si aici nu putem spune ca exceleaza doar masculii, ca in cazul majoritatii raselor). Cel putin un membru al familiei trebuie sa-si asume rolul dominant de la care sa nu abdice nici macar pentru o zi, pentru ca micutii “chinezi blanosi” vor folosi fiecare oportunitate pentru a contesta dominanta si a-si impune punctul de vedere;
Priviti sesiunile zilnice de periaj din dubla perspectiva: igiena necesara si jocul dominantei. Specialistii in dresaj sustin ca periajul are un rol foarte important in fundamentarea relatiei dintre Pechinez si stapanul sau, de aceea recomanda sa fie inceput de timpuriu si sa fie efectuat zilnic.
Cainele va ajunge sa se relaxeze in cadrul acestor sedinte (daca veti evita miscarile bruste sau operatiunile dureroase in eliminarea nodurilor de par) si va intelege ca se afla sub controlul vostru absolut din punct de vedere fizic.
Insistati de timpuriu pe socializare. Fara a fi agresivi in adevaratul sens al cuvantului, cainii din rasa Pechinez sunt mandri si usor aroganti cu animalele din jurul lor, iar aceasta atitudine ii “ajuta” periculos de des sa intre in necazuri cu alti caini, de rasa mai mare.
Pe cat posibil normalizati relatiile lor cu pisicile. Pechinez-ii sunt victimele favorite ale pisicilor, aceste feline inteligente stiu ca daca lasa un Pechinez sa le fugareasca suficient de mult el va obosi si nu se va mai apara eficient cand ele vor riposta.
In luptele cu pisicile Pechinez-ii risca foarte mult sa capete rani serioase in zona ochilor (acestia sunt de dimensiuni mari, expusi, exoftalmici). Daca aveti un Pechinez „razboinic” in relatia cu pisicile, folositi lesa si incercati prin toate mijloacele sa-i mutati atentia de la pisici catre alte puncte de interes.
Fiti fermi in impunerea regulilor de igiena interioara. Cainii de rasa Pechinez se dovedesc mai greu de educat in privinta aceasta si vor ajunge intr-un timp mai lung sa se obisnuiasca sa isi faca nevoile in afara casei. Fermitatea separata de duritate, aplicata constant si fara rabat, va va duce in final la rezultatele dorite.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Pechinez
Blana acestui caine trebuie periata si pieptanata frecvent mai ales in locurile unde se poate incalci (abdomen, picioare, articulatiile picioarelor).
Trebuie invatati de mici cu periatul pentru a nu avea probleme cand vor fi mari.
Trebuiesc ingrijite cutele de pe fata pentru a nu se infecta, trebuiesc mentinute urechile curate si taiat parul in exces dintre pernutele de la picioare.
Boli Pechinez
Principala problema care poate afecta starea de sanatate si cauza chiar decesul in cazul cainilor de rasa Pechinez o reprezinta diferitele traume. Vorbim aici de un aspect valabil in cazul majoritatii raselor de caini de talie mica si foarte mica, asa numitii “caini de jucarie”. Fiind un animal curios din fire si cu o componenta de socializare bine evidentiata, Pechinez-ul risca foarte mult sa se afle in momentul nepotrivit la locul nepotrivit.
In ceea ce priveste afectiunile organelor interne si diversele maladii, in topul celor mai frecvente se regasesc bolile neurologice si cele cardiovasculare. La capitolul afectiunilor cardiovasculare, statisticile scot in evidenta insuficienta cardiaca congestiva.
Insuficienta cardiaca reprezinta, in termeni generali, incapacitatea inimii de a asigura fluxul sangvin solicitat de nevoile organismului. Simptomele sunt destul de putin relevante in ansamblul lor, uneori permitand confuzia si asocierea cu cele ale altor boli. Intre cele mai relevante simptome se regasesc: dificultatile de respiratie etalate o perioada indelungata, umflarea membrelor, intoleranta la exercitii si activitati de ordin fizic mai indelungate.
Pentru un diagnostic corect si complet este nevoie de ecocardiografie si analize de sange. Tratamentul in formele incipiente sau cele usoare consta in reducerea duratei si amplorii exercitiilor fizice, protejarea impotriva temperaturilor extreme, scaderea aportului de sare in hrana si alte schimbari dietetice.
De asemenea, in paralel se va administra medicatia recomandata de catre un medic veterinar. In cazurile mai complicate se ajunge la interventie chirurgicala. Implicatiile obisnuite ale insuficientei cardiace includ infarctul miocardic si alte forme de cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, afectiuni valvulare si cardiomiopatie.
Cand este diagnosticat precoce si se intervine eficient cu medicatia corespunzatoare, un caine Pechinez cu aceasta problema are o speranta de viata destul de indelungata. Un murmur cardiac poate avertiza asupra unei probleme potentiale si aveti nevoie de evaluarea atenta a unui medic veterinar. Adesea, acest gen de probleme nu ies in evidenta inaintea varstei de 5-6 ani, astfel evaluarea corecta a unui catel de rasa Pechinez este foarte dificila.
Bolile de ochi sunt observate destul de frecvent la exemplarele din rasa Pechinez. Acesti caini au ochii mari, fixati incomplet in orbite (exoftalmici), consecinta a configuratiei craniene specifice, astfel ca problemele oculare pot fi destul de usor identificate la o examinare atenta din partea stapanului. Printre afectiunile oculare cele mai des intalnite se numara ulcerul cornean, keratoconjunctivita sicca si atrofia retiniana progresiva.
Alergiile pielii sunt destul de des semnalate la exemplarele acestei rase, cu precadere asa numitele “pete fierbinti” (dermatita piotraumatica). Aceasta afectiune se manifesta ca un sindrom acut pruritic (mancarimi intense) generat de zonele afectate, zone in care apar rapid leziuni.
Efectele acestor reactii alergice la nivelul pielii sunt percepute uneori de caine ca si dureri greu de suportat, el incercand sa linga zonele afectate, uneori sa mestece sau sa zgarie acele portiuni, comportamente care agraveaza leziunile initiale. Cele mai frecvente cauze sunt asociate conditiilor alergice, destul de comune la rasa Pechinez. Suprainfestarea cu paraziti (purici), atopia, raia demodecica, infectiile glandelor anale, ranirile care intervin in cursul tratamentelor cosmetice (de trimare si tuns), reactiile la unele medicamente sunt cele mai frecvente elemente ce favorizeaza declansarea acestei boli.
Poze Pechinez
Canise Pechinez
in curand..
Alte rase de caini
Cele mai citite articole