Otterhound

caine Otterhound

 

  • Origine: Marea Britanie
  • Grupa: Vanatoare
  • Greutate: 30 – 50 kg
  • Inaltime: 60 – 65 cm
  • Culori: negru, ficat, gri, negru-maro, maro
  • Dresaj: se dreseaza putin mai greu
  • Ingrijire: necesita periere periodica
  • Temperament: social, inteligent, vesel, prietenos, echilibrat
  • Sanatate: robust si rezistent
  • Pui: 4 – 14 pui
  • Media de varsta: 10 – 13 ani
  • Alte nume: Otterhound dog

Origine

Este o rasa veche inrudita cu Bloodhoundul. A fost crescut pentru a vana vidre. Astazi, cand aceasta vanatoare este interzisa este folosit mai rar la vanatoarea de alte animale si mai mult ca animal de companie. Copoiul pentru vidre este originar din Marea Britanie de cateva secole.

Desi controversata, multi sunt de parere ca rasa ar fi aparut in urma incrucisarii bloodhound-ului cu griffonii, harrier-ii si terrier-ii. Dupa cum ii sugereaza si numele, rasa a fost dezvoltata pentru a vana vidrele pentru ca la acea vreme populatia de vidre din Anglia era excesiva si intrase in competitie cu pescarii pentru pastravi.

Prima data cand copoiul pentru vidre a fost mentionat in literatura a fost la inceputul secolului al XIV-lea in timpul domniei regelui Edward al II-lea. Cativa regi au fost entuziasmati de copoiul pentru vidre. In jurul anilor 1900, populatia de vidre se diminuase si la fel s-a intamplat si cu cea de copoi pentru vidre.

La jumatatea anilor 1970, rasa era pe cale de disparitie si numai datorita eforturilor unor crescatori dedicati, rasa a revenit putin cate putin. Copoiul pentru vidre este considerat o rasa rara, exemplare gasindu-se cu predilectie in Anglia si Statele Unite.

In 1910, copoiul pentru vidre era recunoscut de catre American Kennel Club ca membru al grupei cainilor de vanatoare.

Hrana Otterhound

Otterhound este un caine predispus la obezitate asa ca dieta lui trebuie supravegheata atent. Hrana unui Otterhound, ca si a celorlalti caini de altfel, se reflecta in sanatatea si longevitatea lui.

Criticii spun ca mancarea comerciala din magazine este plina cu chimicale, apa si alte chestii. O hrana sanatoasa nu numai ca ii ofera cainelui o viata mai lunga dar il scuteste si de boli de stomac.

Unii stapani de Otterhound isi hranesc cainele atat cu mancare gatita in casa cat si cu mancare de cumparat si acesta nu este un lucru rau daca per total mancarea contine alimentele nutritive necesare de care cainele are nevoie.

Daca nu stiti ce cantitati sa-i dati din fiecare aliment sau cata mancare in general este bine sa consultati in medic veterinar. Acesta impreuna cu voi va ajunge la o portie de hrana bogata in alimente in functie de activitatea cainelui, varsta si marime.

In categoria ce NU are voie un Otterhound intra dulciurile, si este bine sa invatati si copiii sa nu mai dea ciocolata si produse similare cainilor pentru ca le face rau, oasele de pui fierte in special si oasele in general daca animalul nu este obisnuit cu ele.

Un caine va manca cu pofta oasele de la un gratar, dar daca el este obisnuit pe boabe si oasele sunt de pui este nerecomandat sa-i dati chiar daca el insista. Spre deosebire de pisici cainii sparg mancarea atat cat s-o inghita si oasele de pui se sparg pe lung in aschii. Odata ajunse in stomac ele inteapa peretii acestuia provocand dureri si neplaceri cainelui.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Otterhound

Este un caine de talie mare, puternic, musculos, cu un corp mai mult lung decat inalt. Capul este mare, ingust cu botul egal ca lungime cu craniul, nas mare si negru.

Ochii sunt mici, adanciti in orbite si de culoare inchisa. Urechile sunt mari, lungi, lasate si cu un par lung pe ele. Coada este lunga si destul de stufoasa.

Are picioare puternice, labe mari cu membrana interdigitala. Blana este dubla, cu un prim strat scurt, moale, uleios si un strat exterior cu un par destul de lung (aproximativ 15 cm) aspru, cu par lung pe fata, formand mustati si barba.

Parul este usor ondulat formand o manta impermeabila, caracteristica acestui caine. Culorile pot fi diverse, caracteristice cainilor de vanatoare (gri, albastru, galben-pai, maroniu, negru, cafeniu) si combinatii ale acestor culori.

Copoiul pentru vidre adult poate atinge o greutate corporala in jur de 30-52 kg si o inaltime la nivelul greabanului de circa 60-65 cm.

Comportament Otterhound

Este un caine cu un miros olfactiv foarte dezvoltat, galagios, inteligent, vesel, prietenos, echilibrat.

Se intelege bine cu toata lumea: stapan, straini, copii. Accepta alti caini sau alte animale.

Dresaj Otterhound

Este un caine care se dreseaza putin mai greu, dar cu un dresaj echilibrat, ferm, consecvent dar fara a fi dur sau sever cu ei se pot obtine rezultate satisfacatoare.

Dresarea si educarea unui copoi pentru vidre necesita rabdare, fermitate si consecventa.

Unii copoi pentru vidre pot fi neascultatori si incapatanati.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Otterhound

Este un caine rezistent la intemperii, caruia ii place sa traiasca in aer liber, intr-un spatiu ingradit unde se poate misca in voie, dar se poate acomoda si intr-un apartament daca i se asigura miscarea zilnica de care are nevoie pentru a sta linistit apoi.

Are nevoie de socializare, dresaj.

Blana acestui caine trebuie sa fie periata sau pieptanata ocazional pentru a nu-i strica aspectul natural.

Este un bun caine de vanatoare, de luat urma si un placut companion.

Boli Otterhound

Copoiul pentru vidre este o rasa robusta si rezistenta cu putine sensibilitati de ordin medical. Dintre acestea cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele:
– displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
– epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se manifesta cu predilectie in jurul varstei de 2-5 ani.
– torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
– maladia trombastenica Glanzmann este o tulburare plachetara mostenita care poate fi fatala.

Copoiul pentru vidre este, de asemenea, predispus obezitatii, hemofiliei si displaziei de cot. Speranta medie de viata a copoiului pentru vidre este de 10-12 ani.

Poze Otterhound

Canise Otterhound

in curand..

Alte rase de caini

 

Alte articole

Cele mai citite articole