Ogarul de Ibiza

caine ogar de Ibiza

 

 • Origine: Spania
 • Grupa: Ogar
 • Greutate: 20 – 30 kg
 • Inaltime: Masculi: 66-72 cm Femele: 60-67 cm
 • Culori: alb, rosu, alb-rosu, maro
 • Dresaj: relativ usor, are nevoie de socializare
 • Ingrijire: usor de ingrijit
 • Temperament: haios, incapatanat, activ, inteligent
 • Sanatate: in general sanatos
 • Pui: 6 – 12 pui
 • Media de varsta: 10 – 12 ani
 • Alte nume: Podenco Ibicenco, Ibizan Warren Hound – Ibizan Podenco, ibizan hound dog

Origine

Este o rasa veche care isi avea originile acum mai bine de 5000 de ani in Egiptul Antic.

In secolul al VIII-lea i.e.n. se pare ca a fost adus din Egipt pe insula Ibiza si pe coasta sudica a Spaniei unde a fost crecut pentru a vana iepuri si alte animale mici pe care le fugarea cu viteze de pana la 64 km/h.

Hrana Ogar de Ibiza

Ogarul de Ibiza este unul dintre cainii care nu are pretentii foarte mari din punct de vedere al hranei.

Dieta lor nu trebuie sa fie una speciala, acomodandu-se repede atat cu mancarea uscata sau la conserva, cat si cu mancare gatita, astfel ca sumele alocate pentru hrana nu trebuie sa fie in exces.

Are un bun apetit, dar asta nu inseamna ca are tendinta de a se ingrasa, astfel ca nici la acest capitol nu trebuie sa va faceti probleme.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Ogar de Ibiza

Ogarul de ibiza este un caine de talie medie spre mare, suplu, musculos, cu aspect de caprioara. Este un pic mai lung decat inalt, are un cap lung, lat intre urechi, un bot lung, conic, nas mare si de culoare maro la fel cu blana.

Ochii sunt mici, migdalati, departati si de culoare caprui deschis. Urechile sunt mari, triunghiulare, ridicate si foarte mobile. Coada este lunga, conica, intoarsa la varf, lasata.

Exista doua varietati de blana: dreapta si sarmoasa. Blana dreapta are un par scurt, lucios, bine lipit de corp, iar varietatea sarmoasa are un par mai lung, pana la 7,5 cm, aspru, sarmos, acoperind si capul.

Poate avea cularea rosie, alba sau o combinatie a acestor doua culori.

Comportament Ogar de Ibiza

Este un caine activ, energic, inteligent, vesel, uneori incapatanat. Este afectuos si devotat stapanului si familiei acestuia, iubitor si jucaus cu copiii, dar rezervat cu strainii.

Se intelege bine cu alti caini, accepta animalele cu care a fost crescut de mic, dar cele pe care nu le cunoaste si care fug sunt luate drept vanat.

Dresaj Ogar de Ibiza

Acest caine are nevoie de multa miscare. Doua ore ar fi minimum de timp de care are nevoie pentru a-si consuma energia inepuizabila, si, o data ce au prins gustul jocului, cu greu se vor mai opri din el.

Datorita faptului ca sar suficient de mult, este bine ca la curte sa aveti garduri destul de inalte pentru a-l determina sa stea la locul lui, altfel il veti aduna de pe strada.

Sunt inteligenti, suficient de ascultatori, chiar devotati, iar dresajul va trebui sa inceapa de devreme, mai ales din punctul de vedere al socializarii.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Ogar de Ibiza

Sunt o rasa deosebit de afectuoasa, dar in momentul in care se striga la ei sau sunt certati, privirea pe care o au va va face sa regretati ca i-ati certat.

Este o rasa deosebit de loiala stapanilor, au o mare afinitate pentru copii, si se bucura de absolut orice activitate, incercand sa se implice in orice, chiar si atunci cand va catarati in copaci.

Este un caine bun, dar pentru cei care sunt mai retrasi ar putea pune unele probleme, deoarece iubeste compania umana si pot fi foarte zgomotosi.

Le trebuie foarte mult timp sa se maturizeze, nu atat fizic, cat psihic. Dar, pe langa toate acestea, daca doriti un ogar care i-a fost insotitor timpului, atunci aceasta este rasa la care sa apelati.

Blana acestui caine are nevoie de un periaj ocazional eventual cu o manusa pentru a-i pastra stralucirea. Este un excelent caine de vanatoare (vaneaza ca un ogar folosind auzul, vazul si mirosul) dar si un bun companion.

Boli Ogar de Ibiza

Pana in acest moment, nu exista nici un caz cunoscut in care Ogarul de Ibiza sa sufere cumva de boli ereditare.

De asemenea, cainele este cunoscut ca fiind unul, in general, sanatos, nici alte afectiuni nepunand foarte multe probleme rasei.

O veste buna pentru stapanii lor, care nu vor ducea grija unor eventuale afectiuni sau ale cheltuielilor suplimentare pentru tratamente.

Poze Ogar de Ibiza

Canise Ogar de Ibiza

in curand..

Alte rase de caini

 

Alte articole

Cele mai citite articole