- Origine: Italia
- Grupa: Ogar
- Greutate: 4 – 8 kg
- Inaltime: 33 – 38 cm
- Culori: negru, rosu, ciocolata, albastru, galben, gri, tigrat, albastru, s.a.
- Dresaj: usor de dresat
- Ingrijire: minima
- Temperament: atletic, agil, inteligent, iubitor
- Sanatate: atentie la bolile ereditare
- Pui: 2 – 4 pui
- Media de varsta: 12 – 15 ani
- Alte nume: italian greyhound dog, Galgo Italiano, IG, I.G., Iggy, Italienisches Windspiel, Levrette d’Italie, Piccolo Levriero Italiano
Origine
Chinologii italieni afirma ca istoria rasei Ogarului Pitic incepe aproape cu 2000 de ani in urma, in zone geografice situate in prezent pe teritoriul Egiptului, Greciei si Turciei. Unele situri arheologice au dat la iveala fosile cu caracteristicile Ogarului Pitic, un exemplu demn de remarcat fiind scheletul mumificat gasit la intrarea in mormantul reginei egiptene Herneit (sotia faraonul Djer, din prima dinastie a Egiptului, aprox. 3000 i.e.n.).
Deasupra locului de odihna a cainelui s-a gasit inscriptia „Pe nimeni altcineva nu a dorit regina sa aiba alaturi in calatoria spre Taramul Mortii decat pe credinciosul ei caine”.
Italia isi poate aroga la randul ei rolul de „teritoriu de origine”. In ruinele conservate de lava ale Pompeiului s-au gasit ramasitele unui caine asemanator Ogarului Pitic Italian, iar Iulius Caesar dorind sa dea o dovada de galanterie dupa cucerirea Egiptului (48 i.e.n.) i-a daruit Cleopatrei cativa pui de Ogar de talie foarte mica, dragalasi si vioi. Rasa a devenit foarte populara in Evul Mediu Tarziu, iar incepand cu secolul al XVI-lea s-a bucurat de multe aparitii in opere de arta, in sculptura sau pictura.
Favoriti al roialitatii, exemplare ale rasei Ogar Pitic au fost imortalizate alaturi de Printesa Ana a Danemarcei, Regina Victoria si Caterina cea Mare a Rusiei.
De multe ori este asemanat cu o caprioara miniaturala. Rasa Ogar Pitic Italian a fost inregistrata de AKC in 1886, iar primul exemplar care a castigat premiul Best in Show (BIS) intr-o competitie a tuturor raselor a fost Flamina of Alpine, in 1963.
De atunci, numarul detinatorilor de premii BIS a crescut constant, recordul de titluri fiind detinut de Scarlet Ribbons, a lui Charles Donmar, cu 22 de titluri! Recordul de prolificitate pentru Ogarul Pitic Italian este de 30 de pui la o singura fatare, dar, in medie, catelele fata 2 pana la 4 pui.
Hrana Ogar Italian
Ogarul Italian Pitic prefera orice fel de mancare pregatit pentru familie si lasat nesupravegheat. Cea mai buna sursa de suplimentare a portiei zilnice in lumea Ogarilor Pitici Italieni. Orice caine din aceasta rasa dovedeste abilitati inalte (demne de o cauza mai buna) de a va citi in minte si din limbajul corpului ca urmeaza sa pregatiti ceva de mancare, sa aranjati o cina festiva, un pranz in familie, sau numai sa preparati o gustare frugala.
In acel moment va face tot ce-i sta in putinta sa va distraga atentia si sa „inhate” ceva de pe masa, de pe raftul frigiderului, chiar si din mana voastra (desi copiii sunt preferati, ca sunt mai mici de statura si mai naivi). Este un caine de vanatoare si inaltele lui calitati in domeniu vor fi subordonate acestui scop cu implicatii delicioase. Cam toti ogarii demonstreaza abilitati asemanatoare, iar Ogarul Pitic Italian se apropie de titulatura de maestru.
Fiind stapanul unui astfel de caine veti invata sa fiti o gospodina (un gospodar) mai atenta, mai abila si mai greu de impresionat. Pentru ca deseori hrana acceptabila pentru noi, oamenii, este preparata cu ingrediente care dauneza functionarii organismului unui caine. Iar daca „hotomanul” a inhatat deja o bucatica manat de pofta si instincte primare, s-ar putea intoxica, ori este posibil sa resimta ulterior o indigestie.
In plus, daca astfel de practici ii sunt tolerate, nu veti mai sti cu siguranta care este cuantumul real al dietei sale si nu veti mai putea interveni pentru ajustarea sa in normele unui echilibru benefic.
Este bine sa aveti in vedere ca dupa varsta de 5-6 ani acesti caini pot acumula destul de usor in greutate, modificandu-si substantial (si in detrimentul factorului estetic) silueta supla, eleganta si periclitandu-si starea generala de sanatate.
Nu-l hraniti cu oase fiarte ! Este foarte greu sa rezistati in fata unor ochi mari si umezi de Ogar Pitic Italian, suntem de acord. Dar este si mai greu sa-i priviti convulsiile, suferinta si agonia. Tineti minte ca, prin fierbere, oasele devin fragile, casante, se vor sparge prin procesul masticatiei in aschii ascutite si taioase. Riscul perforarii stomacului si/sau intestinelor este real si imposibil de ignorat. Nu cedati sentimental si va veti tine cainele departe de un pericol major.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Ogar Italian
Capul Ogarului Italian Pitic este ingust, cu o forma alungita, sugerand finete. Are nasul de culoare inchisa, este preferat sa fie negru, cu nari bine deschise.
Maxilarele sunt alungite, cu dinti perfect aliniati, cu incisivii in forma de coroana, puternici in raport cu marimea cainelui; colturile buzelor sunt foarte pigmentate.
Ogarul Pitic Italian are ochii mari si expresivi; irisul este de culoare inchisa, iar marginile pleoapelor sunt, la randul lor, bine pigmentate. Urechile sunt prinse foarte sus, mici, cu cartilaj subtire, indoite si purtate inspre spate/ceafa; cand Ogarul Italian Pitic este atent, varful urechilor este drept, iar lobul urechii este pozitionat lateral sau orizontal, formandu-se astfel asa-numitele “urechi zburatoare” sau “urechi-elice”.
Corpul Ogarului Pitic Italian este bine cladit; crupa usor inclinata, bine muscularizata are pieptul adanc, mare, bine lasat; spate arcuit. Coada este asezata cazut, subtire chiar si la baza, usor tapata inspre varf, cu varful putin arcuit.
Ogarul Pitic Italian se misca gratios, vioi, armonios. Roba este scurta si fina pe toata suprafata corpului, fara franjuri.
Comportament Ogar Italian
Emotiv, sensibil si extrem de afectuos Ogarul Pitic Italian se ataseaza foarte mult de stapan. Mersul elegant si alura mandra dar de o indiscutabila noblete i-au mentinut cota de popularitate printre reprezentantii marilor case regale. Poate fi considerat un model al gratiei si distinctiei in lumea canina.
Ogarul Pitic Italian este rezervat, calm si foarte ascultator. Se integreaza rapid si usor in familie, reusind sa atraga afectiunea fiecarui membru al acesteia. Ogarul Pitic Italian este una din acele rase canine care prefera compania femeilor, tratamentul mai bland, desi nu neaparat cu tenta de rasfat.
Nu este un caine galagios, va fi rezervat cu strainii, dar nu agresiv. In general, universul sau este cel al familiei, restul oamenilor sunt acceptati tacit, fara conflicte, dar si fara excese de simpatie. Foarte calm si rabdator cu copiii familiei, are nevoie de socializare timpurie in relatia cu alte animale din curte.
Scos la plimbare, Ogarul Pitic Italian se recomanda a fi purtat in ham (are un gat cu vertebre sensibile), pentru ca poate fi atras de perspectiva unei curse de urmarire cu alti caini sau cu pisici.
Este extrem de rapid si se dedica cu ardoare alergarii pe care o poate sustine la viteze mari pe distante considerabile, deci se poate pierde. Firea lui blanda il poate face atractiv pentru cei care il gasesc, si il pot adopta usor. Ogarul Pitic Italian este un caine curat si cuminte, care isi insuseste repede si temeinic comportamentul de interior.
Dresaj Ogar Italian
Este un caine inteligent cu potential bun in dresaj. Lucrul cu Ogarul Pitic Italian este usor si placut, fiind un caine bland si cooperant.
Cainele este foarte bun in exercitiile de aport si raspunde frumos la dresajul de obedienta.
Isi insuseste temeinic dresajul specific pentru cainii de companie si memoreaza usor elementele pe care le exerseaza.
Ogarul Pitic Italian raspunde cel mai bine la un dresaj bland, insistent si bazat pe afectiune-recunoastere-recompensa.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Ogar Italian
Iarna are nevoie de protectie impotriva frigului, fiind sensibil la raceli. Dincolo de sensibilitatea la clima rece, Ogarul Pitic Italian nu prezinta multe riscuri maladive, fiind, in ciuda alurii delicate, un caine rezistent la boli, ca majoritatea ogarilor.
Afectiunile cu impact mai mare in cadrul rasei sunt: maladia Legg-Calve Perthes (o afectiune a articulatiilor coxofemurale, determina durere si schiopatura consecutive), discopatia cervicala (o afectiune a discurilor cervicale de la nivelul), diabetul zaharat.
Boli Ogar Italian
Dantura si gingiile. Fara indoiala, specialistii apreciaza ca in acest domeniu apar cele mai multe probleme la exemplarele rasei Ogar Pitic Italian. Multi caini dezvolta complicatii periodontale la varste relativ fragede, ceea ce ridica acest aspect la cota de maxim interes din partea proprietarilor.
Teoriile care incearca sa explice aceasta sensibilitate dentara a Ogarilor Pitici Italieni iau in calcul o serie intreaga de factori.
Acesti caini prezinta dinti de dimensiuni mari daca luam in calcul talia lor, caninii remarcandu-se cu precadere. Gingiile fragile, buzele subtiri si salivatia redusa inregistrata in cavitatea bucala nu permit o igienizare naturala corespunzatoare si favorizeaza aparitia infectiilor si cariilor.
Sensibilitatea la anestezice. Substantele din clasa anestezicelor, barbituricelor precum si insecticidele organofosfatice provoaca reactii de o extrema amploare in cazul cainilor din rasa Ogar Pitic Italian. Retineti ca in cazul in care anestezia se impune in decursul unor proceduri medicale speciale, cel mai sigur mod este reprezentat de apelarea la aerosoli anestezianti (gaz-Isoflurane) si nu substanta injectabila.
Pentru administrarea gazului anesteziant exista un set special de furtune care permit controlul circulatiei oxigenului si despre aceasta aparatura este bine sa discutati cu medicul veterinar. In cazul acestor caini va fi uneori nevoie sa interveniti cu procedura anestezierii pentru rezolvarea problemelor dentare.
Fracturile. Cele mai expuse oase sunt cele ale antebratului, ulna si radius. Pana la varsta de 12 luni cateii din rasa Ogar Pitic Italian sunt extrem de activi si “zvapaiati”, debordand de energie si prezentand tendinta de a-si depasi conditia fizica. Unii proprietari se refera la acesti neastamparati ca la niste naivi care chiar cred ca pot sa zboare, in sensul ca sunt dispusi sa riste salturi si catarari ce sfideaza uneori legile fizicii.
Neinfricati, curiosi si plini de vioiciune, puii de Ogar Pitic Italian risca adesea prea mult si se pot alege cu rani si fracturi, de aceea este foarte important sa le domoliti excesele si sa ii supravegheati cu atentie. Nu le permiteti copiilor sa ii provoace la jocuri si exercitii mult prea solicitante ci invatati-i sa se comporte responsabil si protector fata de acesti neastamparati.
Epilepsia idiopatica. Crizele pot sa apara fara absolut nici un semnal prealabil, la exemplare sanatoase cu varste cuprinse intre 2-5 ani. Cauzele sunt inca neidentificate, boala declansandu-se aparent din senin. In multe cazuri crizele sunt usoare si cu frecventa redusa, nefiind necesar un tratament specific, ci doar interventia responsabila si grijulie in momentul producerii lor.
In cazul in care crizele devin mai numeroase si violente, veterinarul va va recomanda anticonvulsive. Fenobarbitalul este adesea considerat o alternativa, si administrarea lui se va face strict la indicatia si in dozelele recomandate de specialist, pentru ca, asa cum subliniam, acesti caini prezinta o sensibilitate sporita la barbiturice.
Hipotiroidismul. Este o afectiune diagnosticata destul de des in cadrul rasei. Reprezinta o functionare defectuoasa (redusa) a glandei tiroide. Simptomele pot fi variate si pot merge de la pierderea in greutate la cresteri bruste in greutate sau chiar pierderea parului, de aceea este nevoie de o interpretare a acestora facuta de un medic veterinar cu exeprienta.
De obicei testele de sange sunt revelatoare pentru o corecta diagnosticare si tratamentul consta cel mai adesea in administrarea de tablete continand suplimente de hormoni tiroidieni. Exemplarele care sunt diagnosticate cu insuficienta tiroidiana nu trebuie selectionate pentru reproducere.
Alopecia zonelor colorate. Cunoscuta si ca Alopecia culorilor mutante sau Sindromul Dobermanului Albastru (calvitia albastra), este o boala de piele care are ca efect pierderea parului de pe portiunile de piele colorata. Cele mai expuse sunt exemplarele cu pete de culoare albastru, albastru-cafeniu, cafeniu. Efectul pierderii parului se constata la inceput pe partea dorsala (jumatatea inferioara a spatelui) si fenomenul se raspandeste pe toata suprafata corpului, cu exceptia zonelor cu par de culoare alba.
Suprinzator, prin comparatie cu alte boli de piele care duc la pierderea parului, aceasta boala nu este asociata cu mancarimi. Din pacate nu exista un tratament eficace impotriva efectelor acestei boli, ci doar medicatie de natura sa incetineasca pierderea parului.
Incidenta acestei boli la exemplarele de rasa Ogar Pitic Italian nu este atat de mare ca la rasa Doberman, de exemplu, dar, pentru a evita eventualele probleme, este bine sa va alegeti un pui cu colorit uniform al blanii. Exemplarele diagnosticate cu aceasta boala nu vor fi selectionate in vederea reproducerii si necesita o protectie suplimentara impotriva frigului si umezelii.
Alte afectiuni constatate in cadrul rasei cu o frecventa de producere medie: atrofia retiniana progresiva, cataracta juvenila, luxatia patelara si boala Legg-Perthe.
Poze Ogar Italian
Canise Ogar Italian
in curand..
Alte rase de caini
Cele mai citite articole