1000x250 ro

Ogar Irlandez

caine Ogar Irlandez
 • Origine: Irlanda
 • Grupa: Vanatoare
 • Greutate: 40 – 70 kg
 • Inaltime: 70 – 90 cm
 • Culori: alb, negru, rosu, gri, maro, tigrat
 • Dresaj: se face cu rabdare
 • Ingrijire: necesita periere periodica
 • Temperament: loial, rabdator, incapatanat, bland
 • Sanatate: atentie la bolile genetice
 • Pui: 2 – 12 pui
 • Media de varsta: 6 – 10 ani
 • Alte nume: Cu Faoil, Irish Wolfhound dog

Origine

Este considerata o rasa foarte veche. A fost identificat pentru prima data la Roma cand, in 339 i.e.n, consulul roman Quintus a primit sapte astfel de caini cadou. In Irlanda au fost adusi de celti care ii foloseau la vanatoarea de lupi.

Oliver Cromwell a adunat foarte multi caini din aceasta rasa si a organizat vanatori mari pentru uciderea lupilor care napadisera Anglia si atacau populatia.

Dupa disparitia lupilor, au inceput sa decada si sa dispara si acesti caini. In secolul al XIX-lea datorita capitanului englez Graham, care s-a ocupat cu dezvoltarea si perfectionarea rasei, s-au obtinut exemplare puternice, folosite la vanatoarea animalelor mari. In anul 1885, Capitanul Graham, impreuna cu alti creascatori au fondat clubul Irish Wolfhound si au intocmit standardele rasei.

Hrana Ogar Irlandez

Fiind un caine de talie mare spre foarte mare are nevoie de o hrana adecvata.

1000x250 ro

Avand in vedere ca are unele probleme trebuiesc respectate cu strictete aceste mici obiceiuri. Inainte si dupa masa este bine ca ogarul irlandez sa se odihneasca, sa nu fie supus la efort.

Mesele trebuiesc impartite in cel putin 2-3-4 mese pe zi.

Are nevoie de apa proaspata la discretie in fiecare zi.

Citeste mai mult despreÔÇŽ ┬áAlimentatia cainelui

Aspect Ogar Irlandez

Este un caine de talie mare, musculos, masiv dar suplu in miscari. Are un cap lung, craniul nu prea lat, bot lung, potrivit de ascutit, nas negru. Ochii sunt ovali, de marime medie, inchisi la culoare. Urechile sunt mici, pliate sub forma de trandafir, fine.

Are un gat lung, musculos, puternic. Coada este lunga, usor curbata, de grosime medie. Blana este dubla cu un prim strat scurt si pufos si un strat exterior cu un par de lungime medie, des, aspru, ascutit, sarmos si un pic mai lung pe cap unde formeaza sprincene si un pic de barba.

Poate fi gri, rosu amestecat cu alb si negru, roscat, negru, maro-deschis si alb.

Dimensiunile standard ale rasei sunt: 85-95 cm inaltime la mascul si 50-80 cm inaltime la femele. Greutatea este cuprinsa intre valorle de 46-70 kg.

Comportament Ogar Irlandez

Nu este un caine recomandat persoanelor care pana in prezent nu au mai avut un caine agresiv sau unul de talie mare. Acestia sunt destul de incapatanati, desi nu la fel de incapatanati precum alte rase.

Din cauza instinctului de vanator poate fi mai dificil de dresat, insa cu putina rabdare si atentie poate invata rapid diverse trucuri. Este un caine foarte bland care se ataseaza cu usurinta de membrii familiei, fiind foarte tolerant cu copiii.

Cu toate acestea nu este bine sa fie lasat nesupravegheat in preajma copiilor mici, deoarece ii poate lovi involuntar cu coada sau ii poate da jos din dorinta de a se juca.

Din cauza instinctului de vanator pe care acest caine il are, nu este indicat sa fie tinut intr-o casa in care exista pisici sau alte rozatoare, precum iepuri. Nu este un caine foarte bun pentru paza. Acesta latra doar rareori, nefiind un caine galagios.

Dresaj Ogar Irlandez

Raspunde bine la dresaj, acesta fiind un aspect important, data fiind marimea considerabila.

Este un caine care se dreseaza cu usurinta pentru ca este inteligent, intelege cu usurinta ce i se cere.

Cu un dresaj bland, linistit, prietenos, dar consecvent se pot obtine rezultatele dorite.

Citeste mai mult despreÔÇŽ Dresajul cainelui de companie

Particularitati Ogar Irlandez

Este un caine care se adapteaza la conditiile de viata oferite, dar cel mai bine se simte intr-o curte ingradita unde poate face miscare.

Tinut in casa sau intr-un apartament spatios (este un caine inalt si mare) are nevoie de plimbari dese si lungi.

Boli Ogar Irlandez

Din nefericire este o rasa de caini afectata adesea de diferite afectiuni. Cele mai intalnite sunt cardiomiopatia dilatata si cancerul osos.

Torsiunea gastrica este o alta afectiune intalnita adesea la exemplarele din aceasta rasa. Din aceasta cauza, medicii recomanda ca animalele sa nu faca miscare dupa ce au mancat.

De asemenea, un alt lucru important este sa nu li se acorde portii mari de hrana la o singura masa. Cel mai bine este ca animalului sa i se dea sa manance cantitati mai mici de hrana de mai multe ori pe zi.

Speranta de viata a unui caine din rasa Ogar Irlandez este de 6-10 ani.

Poze Ogar Irlandez

Canise Ogar Irlandez

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole