1300x300

Mastiff Neapolitan

caine Mastiff Neapolitan

 

  • Origine: Italia
  • Grupa: Working
  • Greutate: Masculi: 60-70 kg Femele: 50-60 kg
  • Inaltime: Masculi: 63-77 cm Femele: 58-70 cm
  • Culori: negru, maro, mahon, albastru, tigrat
  • Dresaj: mediu
  • Ingrijire: are nevoie de spatiu si miscare
  • Temperament: protector, obedient, incapatanat, neinfricat, dominant
  • Sanatate: Atentie la bolile genetice
  • Pui: 6 – 12 pui
  • Media de varsta: 9 – 11 ani
  • Alte nume: Mastino Napoletano, Italian Mastiff, Mastino – Mastini plural, Neo, Neapolitan Mastiff dog

Origine

Mastiff-ul Neapolitan este un caine originar din Italia, datand inca din anul 300 i.Hr, cand stramosii rasei apareau alaturi de Alexandru cel Mare. In timpurile Romei antice, Alexandru cel Mare era cunoscut pentru cresterea si imperecherea cateorva rase de talie mare in directia crearii unui caine cu parul scurt, cunoascut sub denumirea de Molossus (molos).

Mastiff-ul Neapolitan este considerat a fi un descendent al Molossului.

In sudul Italiei, crescatorii de animale au dorit sa creeze un mastiff care sa pastreze dimensiunile si forta Molossului. Ei isi doreau un caine cu o alura impunatoare pentru protectie, dar suficient de prietenos si bland, incat sa stea acasa cu familia.

Din incrucisarea Molossului cu mastiff-ul tibetan a aparut Mastiff-ul Neapolitan care avea toate caracteristicile dorite.

1000x250

Pana la al doilea razboi mondial, Neapolitan-ul a fost un secret de pret al Italiei. Dupa razboi, italienii au inceput sa promoveze aceasta rasa de caini in intreaga lume. Pana in 1973, rasa, in cele din urma s-a facut cunoscuta in Statele Unite si Clubul Mastiff-ului Neapolitan din America a luat nastere.

Populatia de Mastiff Neapolitan a crescut simtitor in Statele Unite, astfel ca in mai 2004, American Kennel Club a acceptat rasa de caini ca membra a grupei de utilitari.

Hrana Mastiff Neapolitan

Pentru a asigura o dieta buna unui Mastiff Neapolitan, va trebui sa ne asiguram ca 24% din hrana sa zilnica este reprezentata de proteine.

Desi este un caine extrem de mare, masa sa nu trebuie sa fie deosebit de bogata si nici foarte multa mancare nu trebuie sa i se puna in fata.

Asta pentru ca are tendinta de a se ingrasa, astfel ca echilibrul se va stabili exact printr-o portie mai mica de mancare.

Stati linistiti, daca nu este invatat sa fie pofticios, nu va avea probleme.

Va trebui sa il stergeti la gura dupa fiecare masa, dat fiind ca are tendinta de a manca deosebit de dezorganizat, facand murdarie si in jurul vasului in care i se pune masa.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Mastiff Neapolitan

Blana este dreapta si scurta, iar culorile in care se poate prezenta sunt: albastru, negru si maro. Culoarea inchisa ajuta acest caine sa se camufleze in intuneric astfel incat poate da tarcoale prazii fara ca aceasta sa isi dea seama. Spre deosebire de alte rase canine care naparlesc foarte mult, aceasta rasa naparleste mai rar.

Desi este intimidant datorita marimii, Mastiff-ul Napoletan nu este agresiv. De fapt este chiar foarte bland si afectiv. Este protector fata de stapan si cu ceea ce percepe ca fiind teritoriul pe care il pazeste insa nu va ataca fara a fi provocat.

Masculul nu se va intelege bine cu alti masculi, insa poate socializa bine cu alte animale daca este dresat de mic. Femela nu este atat de agresiva si incapatanata fiind recomandata familiilor din moment ce este mai supusa in fata dorintelor stapanilor. Acest caine este bland cu copii, insa se va comporta mai bine in preajma unor copii mai mari decat in preajma unor sugari sau a unor copii mici. Totusi, exista si exceptii!

Daca esti la prima experienta, atunci aceasta rasa nu este potrivita pentru tine din moment ce are nevoie de un stapan dominant. Totusi, daca doresti foarte mult un Mastiff Napoletan, asigura-te ca citesti informatiile necesare despre aceasta rasa pentru a stii la ce sa te astepti.

Un caine mare e o responsabilitate mai mare decat un caine mic ce mananca 8 kg de hrana pe luna. Masculul creste pana la 75 de cm si ajunge sa cantareasca in jur de 60-70 de kg, in timp ce o femela masoara intre 60-68 cm si ajung sa cantareasca intre 50-60 de kg.

Acest caine are nevoie de plimbari zilnice precum si de exercitii pentru a-si pastra energia si sanatatea. Ca si alte rase, si aceasta iubeste sa alerge liber fara lesa din cand in cand.

Comportament Mastiff Neapolitan

Este un caine deosebit de afectuos, loial, o companie extraordinara pentru oameni.

Se impaca deosebit de bine cu copii sau cu celelalte animale din casa, mai ales daca au fost obisnuite cu ele de mici.

Pot deveni foarte dominanti fata de alte rase sau alti caini, daca nu sunt obisnuiiti cu ei de mici, asa ca, in cazul in care mai aveti si alti caini, este bine sa-l socializati cu acestia din frageda pruncie.

In cazul in care stapanul sau cei pe care ii cunoaste si accepta sunt atacati, este bine sa fiti sigur ca puteti stapani furia de care este cuprins, la dimensiunile sale nefiind foarte usor de stapanit, mai ales daca nu are un dresaj corespunzator.

Dresaj Mastiff Neapolitan

Acest caine nu este foarte dificil de dresat dar totusi este recomandat ca dresajul sa fie facut de o persoana cu experienta.

Are nevoie de un dresaj bland, echilibrat, consecvent, cu rabdare.

Cat sunt mici nu trebuie lasati sa faca mult efort, sa-si consume energia intr-un ritm prea mare.

Ajuns la maturitate, nu simte nevoia sa faca prea multa miscare.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Mastiff Neapolitan

Mastiff-ul Neapolitan necesita o periere periodica pentru mentinerea unei blani curate si lucioase.

Mastiff-ul Neapolitan este un caine ce necesita un spatiu rezonabil de miscare pentru a fi fericit.

Ca si in cazul altor mastiff-i, stapanirea ferma si antrenamentul de supunere ar trebui inceput timpuriu pentru a preveni posibilele accese de dominatie mai tarziu, in cursul vietii animalului.

Boli Mastiff Neapolitan

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.

Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.

Durata medie de viata a Mastiff-ului Neapolitan este de 9-11 ani.

Mastiff-ul Napoletan este predispus la displazie de sold si la o afectiune numita „ochi de cires”. Pentru a evita aceste complicatii, asigura-te ca faci verificari regulate la un veterinar autorizat inca de cand este pui. Trebuie sa primeasca injectii si medicatie de la o varsta frageda.

Poze Mastiff Neapolitan

Canise Mastiff Neapolitan

in curand..

Alte rase de caini

 

Alte articole

Cele mai citite articole