Leonberger

caine Leonberger
  • Origine: Germania
  • Grupa: Working
  • Greutate: Masculi: 50-75 kg Femele: 40-60 kg
  • Inaltime: Masculi: 70-80 cm Femele: 65-75 cm
  • Culori: crem, mahon, galben, roscat
  • Dresaj: usor-mediu
  • Ingrijire: blana lunga necesita periere
  • Temperament: adaptabil, obedient, loial, iubitor, neinfricat
  • Sanatate: robust si rezistent
  • Pui: 6 – 14 pui
  • Media de varsta: 9 – 14 ani
  • Alte nume: Leonberger dog

Origine

Traditia consemneaza ca in jurul anului 1830, Heinrich Essig, un crescator de caini si comerciant din oraselul Leonberg (in apropiere de Stutgart, Germania, landul Baden-Württenberg), a avut initiativa de a crea o rasa noua de caini care sa se constituie intr-un simbol al comunitatii.

Pentru aceasta a plecat de la o femela rasa Newfoundland (Terra Nova) (varietatea Landseer, caracterizata de combinatia alb cu negru a blanii) si un mascul urias de caine montan adus de la Manastirea St. Bernard (acolo unde s-a stabilizat rasa Saint Bernard).

Cainele a primit numele Leonberger, pentru a simboliza orasul in care s-a nascut ca si rasa, dar si pentru ca se dorea o replica a traducerii acestui nume („leon”=leu, „berg”=munte).

Initiatorul rasei dorea sa obtina un caine a carui blana sa sugereze coloritul blanii leului, cu o talie la fel de impozanta si cu o coama bogata de par pe cap si gat. Ulterior, Essig a continuat procesul de ameliorare a caracteristicilor fizice etalate de primele exemplare obtinute, folosind in cadrul incrucisarilor si exemplare de Ciobanesc de Pirinei.

Primul caine inregistrat oficial sub numele de Leonberger s-a nascut in anul 1846 si se pare ca a detinut majoritatea calitatilor etalate de rasa moderna.

Hrana Leonberger

Nu hraniti niciodata catelul cu o lingura, lasati-l sa de descurce singur. Cand a inceput sa manace noul tip de hrana, asigurati puiului de Leonberger un bol cu lapte o data pe zi. Laptele este foarte recomandat pentru acesti caini in perioada de juniorat.

Alegeti tipul de lapte (de vaca sau condensat) doar daca veti fi siguri ca sursa este disponibila pentru cel putin 2 luni. Schimbarile nu vor fi bine primite de catel si aportul laptelui este foarte important in primele luni de viata. Daca ii puteti asigura lapte de vaca, acesta trebuie fiert in prealabil si servit la o temperatura de 25-27 grade Celsius.

Pe masura ce avanseaza in varsta, intre 6 si 12 luni, un catel de rasa Leonberger va trebui obisnuit cu hrana solida, incet, cu multa rabdare si intelegere. Puteti alcatui un terci din paine pasteurizata, fulgi de ovaz bine fierti, biscuiti pentru caini tip Junior si completati cu zeama de la o supa de carne, pana cand consistenta mancarii este una moale.

Introdu aceasta “supa” in meniu, la doua dintre cele sase mese zilnice (celelalte vor consta in lapte). Este bine sa hraniti un catel atunci cand el o cere, exprimandu-se explicit, dar fara a depasi bariera celor 5-6 mese. Nu uitati ca rasa de Leonberger cuprinde caini pofticiosi, ce vor atinge o talie mare si exemplarele sunt predispuse la obezitate.

Nu faceti greseala ca, sin ratiuni sentimentale, sa incalcati principiile care delimiteaza hrana corecta. Atent, mentinandu-i apetitul, mariti numarul portiilor de terci/”supa” in detrimentul laptelui. Veti observa, cu siguranta, in jurul varstei de 9-10 luni, ca micul Leonberger cere mai multa hrana la o masa, dar solicita sa fie hranit mai rar.

Cand exprima un apetit mai mare si starea de sanatate este buna, puteti incepe sa inserati in hrana zilnica mici bucatele de carne de pasare (piept) sau vitel (pulpa), taiate marunt si bine omogenizate. De asemenea, faina de oase special conceputa ca si hrana de caini poate fi folosita, presarata peste portii.

Cele trei aspecte esentiale ce identifica hrana corecta pentru un catel (in cazul de fata Leonberger, dar conceptul este valabil la orice rasa de caini) sunt: cantitatea de alimente, numarul de mese asigurate zilnic si regularitatea. Dupa varsta de 12 saptamani, pana cand implineste 6 luni, un catel Leonberger se recomanda a fi hranit de 4 ori pe zi. Pana la varsta de 1 an, 3 mese pe zi sunt suficiente.

Dupa aceasta varsta, in cazul in care nu supuneti acel caine unui antrenament intensiv, puteti sa ii acordati hrana in 2 tainuri, impartite dimineata si seara. Atunci cand un caine de rasa Leonberger atinge varsta de 1 an, carnea trebuie sa fie reprezentata din belsug in meniu, pentru o armonioasa si sanatoasa dezvoltare musculara.

Ideea nu este ca trebuie sa il hraniti exclusiv cu carne, dar procentul ideal ar fi o parte carne la doua parti adaos alimentar (biscuiti pentru caini, de exemplu). Acest procent poate fi prea puternic in cazul in care aveti un catel care nu desfasoara exercitii de dresaj sau o activitate cu implicare fizica sustinuta (inot, transportul unor materiale sau tractarea saniilor/carucioarelor), dar este bine sa apreciati concret, in functie de situatia reala.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Leonberger

Leonberger-ii au blana dubla, care variaza in desime si lungime, dar este in general de lungime medie. Coloritul blanii poate fi intr-o varietate de nuante de maron, galben, auriu si rosu. Parul este moale si intr-oarecare masura ondulat, dar nu cret. Coada sa stufoasa este purtata in jos.

Leonberger-ul are urechile lungi si late, urechi care sunt ornate pe margini cu par de culoare maron inchis sau negru. Fata lui este usor cutata, avand o masca neagra si ochi blanzi si veseli. Masca nu trebuie sa depaseasca linia sprancenelor. Nasul si buzele sunt intotdeauna negre.

Gatul este puternic, dar nu trebuie sa fie prevazut cu salba. Coama sa deasa ii da o infatisare de leu. La masculi, coama se dezvolta complet in circa 4 ani. Membrele sunt ciolanoase si musculoase, iar parul care le acopera este mai lung formand multiplii franjuri. Pintenii de la membrele posterioare trebuie amputati.

Considerat a fi o rasa gigant, talia Leonberger-ului poate intimida. Conformatia sa corporala este robusta, iar labele sunt rotunde si puternice. Ele sunt prevazute cu o membrana interdigitala care ii ajuta la inot. Cu toate acestea, o simpla privire in ochii lui caprui si blanzi va vor face sa intelegi ca aceasta rasa este doar fascinanta.

Leonberger-ul adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului de circa 74-80 cm la mascul si de 61-74 cm la femela si o greutate corporala in jur de 59-77 kg la mascul si de 45-59 kg la femela.

Comportament Leonberger

Structura sa generala este aceea a unui caine vioi, inteligent, pasnic si cu reactii temperate. Fiind un caine puternic, constient de forta sa, necesita socializare precoce si dresaj de obedienta efectuate temeinic la varste fragede.

Daca isi dezvolta personalitatea sub supravegherea atenta a stapanului, Leonberger se va dovedi un caine adult afectuos, atasat si devotat, cu o buna predispozitie pentru joaca si jocuri, permisiv si atent in relatia cu copiii. Daca acest caine puternic interactioneaza de timpuriu cu alte animale le va accepta ca adult fara probleme.

Strainii sunt semnalati pe masura apropierii, dar din momenttul in care acestia sunt recunoscuti si acceptati de stapan nu vor mai exista probleme de interactiune. Nu este un caine cu tendinte agresive, masculii tineri care manifesta un temperament dominant si tendinte de teritorialitate pot fi modelati prin dresaj timpuriu.

Acest caine este eficient pentru protectie si paza pentru ca impresioneaza prin simpla aparitie si prin forta etalata pregnant. Nu este nevoie de interventia lor efectiva si Leonberger-ii prefera sa controleze o situatie decat sa o rezolve prin actiune directa (efect de descurajare).

Dresaj Leonberger

In primul rand, Leonberger este un caine foarte atasat de familie, va face tot posibilul sa monitorizeze activitatile derulate in jurul sau si este influentabil la micile sau mai marile schimbari pe care le observa.

Fiind un animal sensibil si reactiv la atmosfera generala, este bine sa va decideti pentru achizitia unui caine Leonberger atunci cand aveti acceptul tuturor membrilor familiei.

Nu decideti unilateral pentru adoptarea unui catel in speranta ca prezenta lui va convinge si pe membrii reticenti si le va castiga afectiunea ulterior. Un caine Leonberger care nu se simte agreat devine timid, putin receptiv si apatic/introvertit, reactionand lent si fara entuziasm la dresaj si diferitele exercitii de socializare.

Cainele Leonberger este destul de activ si poznas in primii doi ani de viata, mai ales in cadrul familiilor cu copii de varste mici. Datorita masivitatii si unei anume stangacii in miscari ce deriva din aceasta, sunt capabili uneori de „traznai” suparatoare, fara a se dovedi insa, statistic, o rasa de caini predispusa la calamitati.

Interveniti ferm dar bland de fiecare data cand un catel Leonberger incalca anumite reguli, atitudinea voastra care doar va sugera prin gesturi si mimica supararea, va fi, de cele mai multe ori, instrumentul suficient pentru corectarea comportamentului. Acest caine poate fi dresat usor prin diferite jocuri ca prinderea si aducerea mingii, depasirea obstacolelor si, mai ales, in tractarea saniilor sau a carucioarelor de mici dimensiuni, transportul diferitelor materiale in samar (harnasament special, compartimentat, ce se ataseaza de corpul cainelui).

Fiti atenti sa nu debutati cu acest gen de exercitii de dresaj (tractiune, transport greutati) mai devreme de varsta de 2 ani, pentru a permite sistemului osos sa se dezvolte complet si sa se intareasca.

Cunoscatorii acestor caini de rasa mai subliniaza un aspect psihologic interesant specific pentru cainii Leonberger. In ciuda aspectului impunator, viril, acesti caini au tendinta de a se atasa mai strans de femei decat de barbati.

Se poate sa fie o mostenire de la cainii Saint Bernard, despre care se crede ca reactioneaza asemanator, sau pur si simplu Leonberger alege sa fie mai protectiv cu membrii familiei mai care etaleaza mai putina forta fizica.

Dar, pe de alta parte, atasamentul unui caine, vorbind la modul general, nu se manifesta vizavi de sexul unei persoane, ci fata de indicele de prezenta. Cum barbatii, in medie, duc o viata mai dinamica si absenteaza mai mult din sanul familiilor lor, acest caine se orienteaza afectiv, in mod instinctiv, spre adultul cel mai prezent in viata familiei: partenera, sotia, mama.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Leonberger

Leonberger are nevoie de o hrana adecvata, atent echilibrata si corelata cu stadiul de varsta atins.

Ca si catel junior nu trebuie implicat in exercitii de mare amploare si cu grad de implicare fizica ridicat (sarituri, depasiri de obstacole, caratul sau tractarea unor greutati, alergarea pe distante prea lungi), pentru ca inregistreaza un ritm rapid al dezvoltarii sistemului musculo-scheletal si este nevoie de timp pentru adaptarea si intarirea acestuia. Leonberger este o rasa de caini cu naparlire abundenta, deci va fi nevoie de periaj intens, desfasurat mai ales la schimbarea sezoanelor.

Ochii si urechile acestor caini trebuie sa faca obiectul unor verificari periodice, pentru a sesiza eventualele probleme in faze incipiente.

Boli Leonberger

Leonberger-ul este un caine robust si rezistent, cu putine sensibilitati de ordin medical cunoscute. Dintre acestea, cu o frecventa crescuta, au fost semnalate urmatoarele:

– torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.

– displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.

– panosteita este o inflamatie a oaselor lungi manifestata in timpul perioadei de crestere. Ea induce durere si schiopatura pana cand cainele se maturizeaza.

– entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

Leonberger-ul este de asemenea predispus osteocondrozei, osteosarcomului, artritei si bolii Addison.

Speranta medie de viata a Leonberger-ului este de 8-10 ani.

Poze Leonberger

Canise Leonberger

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole