Rasa de Caine Jindo

caine Jindo
  • Origine: Korea
  • Grupa: Vanatoare
  • Greutate: Masculi: 18-23 kg Femele: 15-19 kg
  • Inaltime: Masculi: 50-55 cm Femele: 45-50 cm
  • Culori: alb, negru, gri, tigrat, roscat, maro
  • Dresaj: mediu-dificil
  • Ingrijire: are nevoie de multa miscare
  • Temperament: independent, loial, pretentios
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 4 – 8 pui
  • Media de varsta: 12 – 15 ani
  • Alte nume: Korean Jindo, Jindo Dog

Originea lui Jindo

Jindo este un caine de vanatoare, originar din insula Jindo a Coreei. Desi nu este foarte cunoscut in afara Coreei, el este extrem de apreciat pentru loialitatea fata de stapanul sau.

Istoria Jindo-ului nu este clara si precisa, cu date exacte care sa demonstreze aparitia lor ca rasa. Considerat o comoara a naturii, cainele corean Jindo, cunoscut si ca Chindo sau Jindo Gae se pare ca este o rasa descendenta a cainilor de lupta mongoli, care au fost lasati in insula Jindo dupa invazia Mongola din Corea in secolul XIII.

Cainii soldatilor au ramas pe insula, izolati, reusind sa traiasca sute de ani fara ajutor uman. Sunt atat caini de vanatoare, cat si caini de paza.

Cu toate ca exista in mai multe variatii de culori – negru, alb, galben, rosu, cafeniu si in combinatii ale acestora, doar culoritul alb sau rosu este aparat de legea coreana ca si monument natural. Desi este ilegal sa exporti din Corea cainii Jindo, imigrantii i-au adus in America de Nord de mai bine de doua decenii.

La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1988 de la Seul, Corea, au marsaluit cainii Jindo. Jindo a fost recunoscut ca rasa de United Kennel Club abia in 1998.

Hrana Jindo

Este un caine carnivor. Asta inseamna ca sursa de proteine este carnea. Daca ii este foame va manca cereale si legume ca umplutura. Evitati porumbul in cantitati mari. Dupa masa este bine sa-i oferiti apa proaspata si cel putin un sfert de ora pentru siesta.

Fiecare caine are propriul metabolism, nivel de activitate. Cantitatea de hrana trebuie stabilita in functie de aceste doua criterii si de varsta.

Daca cumparati mancarea de la magazin sau daca o gatiti in casa aveti grija sa fie echilibrata din punct de vedere nutritional. Ciocolata si dulciurile nu sunt recomandate in general pentru caini, unele rase se pot imbolnavi. Atentie si la alimente.

Unele exemplare pot avea elergii la anumite alimente chiar daca altele nu au. Daca schimbati dieta unui animal acest lucru trebuie facut treptat, noul tip de hrana se va introduce treptat in mancarea obisnuita pana acesta ii ia complet locul.

Atentie la obezitate. Este un caine energic si activ, in general nu se poate vorbi despre obezitate la aceasta rasa. Dar exista si cazuri izolate cand animalul nu face miscare destula in schimb are mancare la discretie.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Jindo

Cainele Jindo seamana ca aspect cu cainii din rasele coreene Akita Inu si Shiba Inu, este un caine de dimensiuni mijlocii, are urechile mereu ciulite si se aseamana cu o vulpe. Acest caine de tip Spitz este mai mult lung decat inalt, insa aceasta diferenta nu este tocmai mare.

Masculii, ca la orice patrupede, sunt mult mai dezvoltati si mai puternici fata de femele, acestea avand aproape statura unei vulpi. Jindo-ul exista momentan in doua forme diferite si anume Tonggol / Gyupgae si Hudu / HeutGae, rase care se diferentiaza ca aspect fizic.

Jindo-ul de tip Tonggol / Gyupgae este foarte musculos, mai masiv, avand un corp mai scurt cu piept mult mai adanc si Jindo-ul de tip Hudu / HeutGae este mai maruntel, mai subtire si mai lung. Ulterior din aceste doua tipuri de Jindo, prin incrucisare evident, a mai aparut inca un tip de Jindo care dobandeste astfel lungimea trupului de la Hudu si are pieptul la fel de adanc ca Tonggol.

Blana acestor caini poate avea urmatoarele culori: galben, rosu, rosu cu alb, alb pur, alb cu varful cozii galben si cu marginea urechilor galbena, cafeniu, cafeniu cu alb, negru, sau combinatii de negru cu cafeniu. Desi aparent coada ar fi la fel, lucrurile stau cu totul altfel, aceasta este de doua tipuri si foarte usor de observat: de pe o parte ea poate fi rulata, formand un cerc deasupra partii dorsale, iar pe de alta parte poate sa fie chiar dreapta.

Ochii acestor caini sunt de regula maronii sau rosiatici si au forma de nuca, urechile lor in forma de triunghi stau mereu ciulite, iar cand pasesc au un mers elegant, impunator.

Se spune ca exemplarele cu ochii rosii sunt mai priceputi la vanatoare fata de cei cu ochii maronii. O femela poate ajunge la maturitate la inaltimea de 58 de centimetri, avand cel putin 41 de centimetri, iar un mascul poate avea inaltimea maxima de 65 de centimetri.

O femela atinge greutatea de 18 kilograme, iar un mascul de 23 de kilograme, ambele fiind cazuri valabile la maturitate. La varsta de cinci luni se poate spune ca ajunge la aspectul fizic de caine matur, dar ca psihic ii ia putin mai mult, aproape pana la doi ani sa se maturizeze.

Comportament Jindo

Initial, rasa a fost creata pentru jocurile de vanatoare. Nu este un caine care sa fie crescut doar in casa deoarece ii place sa hoinareasca, avand un spirit destul de liber. Se stie despre acesti caini ca pot sari peste pereti sau garduri destul de inalte.

Cainii Jindo au o vointa puternica si un temperament independent, chiar si aceia care par extrem de supusi. Oricat de independenti ar fi, cel mai mult isi doresc sa fie alaturi de stapanii lor, carora le sunt foarte loiali si supusi.

Stapanul unui Jindo trebuie sa ii ofere acestuia multa atentie si afectiune, dar in acelasi timp sa fie si ferm, stabilind niste reguli stricte de la inceput, deoarece este foarte impulsiv si uneori poate deveni violent.

Fiind un caine mofturos si pretentios in privinta mancarii nu va accepta niciodata sa manance de la straini.

Cainii din rasa Jindo au nevoie de spatiu pentru a se misca. Din cauza temperamentului lor impulsiv, este bine ca atunci cand sunt plimbati sa fie tinuti in lesa. Doua plimbari de 30-60 de minute pe zi ar trebui sa le fie suficiente.

Speranta de viata a cainilor din rasa Jindo este intre 12 si 15 ani.

Dresaj Jindo

Recomand un stapan experimentat, pentru ca jindo NU e un caine pentru incepatori si va trebuie foarte multa documentare inainte de a va lua aceasta specie, ii trebuie mult spatiu sa alerge, nu se adapteaza la viata de apartament si cat mai multe exercitii.

Aveti mare grija ca raspunde foarte agresiv la dresajul prin violenta, asa ca cea mai buna solutie e dresajul pozitiv cu o mica gustare drept recompensa.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Jindo

Este foarte protector cu persoanele iubite si cu teritoriul lui. Sunt excelenti caini de paza si vor pazi casa si familia pana la moarte, daca va fi necesar. Este capabil sa faca diferenta dintre un prieten si un dusman, dintre o ruda si un strain.

Ei simt relatiile in care se afla stapanul sau si o alta persoana, iar daca au loc certuri ori discutii, va sari imediat in apararea stapanului. Este foarte important sa nu traiasca singur, pentru a nu i se dezvolta latura violenta. El trebuie sa traiasca printre oameni, sa “socializeze” si sa se joace cu alti caini.

Foarte multi oameni adopta un Jindo datorita frumusetii lor, a inteligentei, a loialitatii si uneori pentru spiritul lor de luptator, dar realizeaza repede ca a avea grija de un Jindo si de a il face sa fie un membru educat al familiei, nu este chiar asa de usor si necesita foarte multa grija si efort.

De aceea nu este un caine pentru crescatorii neexperimentati.

Are o blana dubla care naparleste de doua ori pe an. In timpul perioadei de naparlire, blana trebuie sa fie ingrijita minutios. Periajul zilnic este necesar pentru a indeparta firele moarte din substrat. In ceea ce priveste autoingrijirea, acesti caini sunt precum pisicile, facandu-si singuri toaleta.

Boli Jindo

Este un caine relativ sanatos, doar hipotiroidismul putand sa reprezinte o problema.

Poze rasa caine Jindo

Cele mai citite articole

poze jindo

Canise Jindo

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii