Jack Russell Terrier

caine Jack Russell Terrier
 • Origine: Anglia
 • Grupa: Terrier
 • Greutate: 6 – 8 kg
 • Inaltime: 25 – 40 cm
 • Culori: alb-negru, alb-maro
 • Dresaj: usor de dresat
 • Ingrijire: are nevoie de multa miscare
 • Temperament: galagios, atletic, activ, energic, incapatanat, neinfricat, inteligent
 • Sanatate: sanatos si longeviv
 • Pui: 4 – 8 pui
 • Media de varsta: 13 – 16 ani
 • Alte nume: Jack Russell Terrier dog, Russell Terrier, Rebel Terrier

Origine

Rasa Parson Russell Terrier a aparut prima oara in sudul Angliei la jumatatea secolului trecut, acesti caini fiind folositi la vanatoare de vulpi. Vanatoarea de vulpi a fost un sport nobil, practicat cu pasiune in Anglia, ceea ce explica nevoia aparitiei unei rase canine special dedicatte acestei activitati.

Englezul John Russell, pastor anglican (reverend) nascut in 1795, a primit parohia Swimbridge, din comitatul Devon. In paralel cu activitatile depuse de angajamentul fata de Biserica, pastorul era un talentat calaret si mare amator de vanatoare.

Inca din adolescenta, pastorul fusese pasionat de Terrieri, pe care apoi a inceput sa-i creasca si sa-i selectioneze dupa propriile lui criterii, axate in special pe aptitudinile de vanatoare. El a fost cel care au fondat, in 1873, Kennel Clubul Englez.

Pentru ca liniile lui de vanatoare erau excelente la lucru, tipul respectiv s-a raspandit intre pasionati si a inceput sa fie numit Terrierii Pastorului Jack Russell, adica Parson Jack Rusell Terrier.

Hrana Jack Russell Terrier

In afara de miscare, dieta este cheia pentru a avea un caine sanatos. Este important de stiut ca citricele si suplimentele similare de vitamina C nu ii fac bine animalului.

Acestea duc la deteriorarea ficatului. Cainele nu este pretentios cand vine vorba de tipul de mancare. Atata timp cat el isi primeste cantitatea necesara si suficienta de minerale si vitamine, va avea apa proaspata la discretie si spatiu unde sa faca miscare va fi un caine fericit.

Puteti sa-i oferiti atat mancare gatita in casa cat si mancare cumparata (boabe, conserve, etc.). Trebuie urmarite schimbarile de meniu.

Acestea se fac treptat, de-a lungul a catorva mese in cateva zile, timp in care se urmaresc daca sunt alergii ale cainilor pentru unele alimente.

Citeste mai mult despreÔÇŽ ┬áAlimentatia cainelui

Aspect Jack Russell Terrier

Este un caine de talie mica, puternic, musculos . Are un cap plat, turtit intre urechi, stop bine conturat, botul are aceeasi lungime cu craniul si un nas negru.

Ochii sunt medii, migdalati si de culoare inchisa. Urechile sunt de marime medie, triunghiulare si pliate cu varful si fata. Coada este scurta, in continuarea liniei spatelui si purtata putin ridicat.

Blana este sarmoasa, deasa, groasa si poate fi moale sau aspra.

Culoarea este predominant alba, cu pete cafenii, galbene, negre sau tricolore, mai des intalnite pe cap si la baza cozii.

Comportament Jack Russell Terrier

Este un caine inteligent, activ, curajos (uneori chiar nesabuit), indraznet, vigilent, abil, cu o mare putere de munca. Este cam neastamparat si poate musca usor.

Le place sa se joace cu copiii. Este devotat familiei.

Strainii vor fi anuntati. In general sunt sociabili cu alti caini si atunci cand au fost socializati de mici cu alte animale din gospodarie le pot accepta chiar daca mai au tendinta de a fugari o pisica care se fereste sau alearga.

Dresaj Jack Russell Terrier

Acest caine se dreseaza usor pentru ca invata repede, dar trebuie dresat de o persoana cu experinta caci are tendinte de independenta si vrea sa faca dupa voia lui.

Dresajul trebuie sa fie ferm, consecvent si cat mai variat caci are posibilitati multiple si multa energie.

Sunt foarte buni la cursele de agilitate si flyball. Simte nevoia sa alerge, sa se agite zilnic, sa sape.

Citeste mai mult despreÔÇŽ Dresajul cainelui de companie

Particularitati Jack Russell Terrier

Blana acestui caine se perie in perioada de naparlire iar cei cu blana aspra vor fi trimati ocazional.

Se simte mai bine in aer liber cu mult spatiu de miscare si se acomodeaza mai greu intr-un apartament.

Este un foarte bun si priceput caine de vanatoare de animale mici si un vesel si zglobiu companion.

Boli Jack Russell Terrier

In general rasa Jack Russell Terrier are o reputatie ca fiind o rasa sanatoasa si longeviva deoarece crescatorii au protejat-o in timp.

Jack Russell Terrier va trai intre 14 si 21 de ani daca este ingrijit corespunzator. Desi este in cea mai mare parte a vietii sanatos s-au observat unele probleme de sanatate in anumite linii genetice.

Cele mai intalnite probleme sunt: cataracta care este ereditara, luxatia, surditatea, luxatia patelara si boala von willebrand.

Unele boli genetice nu se observa cand animalul este mai mic de 2 ani de zile. Un bun crescator va renunta sa reproduca linia respectiva daca observa boli genetice la unul din exemplare.

Avantajele castrarii femelei de Jack Russell Terrier este ca ea nu va mai trece prin perioadele de „calduri” care sunt de doua ori pe an si scade sansa de a avea tumori mamare sau cancer. Un alt avantaj este acela ca nu trebuie sa va mai faceti probleme ca un mascul va veni dupa femela voastra.

Poze Jack Russell Terrier

Canise Jack Russell Terrier

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole