- Origine: Scotia
- Grupa: Sporting
- Greutate: Masculi: 25–36 kg Femele: 20–32 kg
- Inaltime: Masculi: 61–69 cm Femele: 58–66 cm
- Culori: negru-maro
- Dresaj: relativ usor
- Ingrijire: usor de ingrijit
- Temperament: alert, loial, increzator, neinfricat
- Sanatate: posibile sensibilitati ereditare
- Pui: 6 – 8 pui
- Media de varsta: 10 – 12 ani
- Alte nume: Gordon Setter dog
Origine
Gordon setter-ul este cel mai mare, cel mai masiv si cel mai molcom dintre rasele de setter. Acest caine tenace este construit sa munceasca intreaga zi.
Gordon setter-ul, cunoscut inital si ca Gordon Castle setter, a fost initial creat in Scotia in anii 1600 si denumit setter-ul negru cu cafeniu, sau cu puncte de foc. Gordon setter-ul era utilizat ca si caine de vanatoare scotian care lua urma si pointa vanatul de talie mica cu pene.
Ei si-au castigat popularitatea atunci cand la inceputul anilor 1820, rasa i-a trezit interesul celui de-al patrulea duce de Gordon. La scurt timp dupa aceea, acesti caini au devenit cunoscuti ca si Gordon setter-ii. Gordon setter-ul este un vanator metodic si iscusit.
Prima pereche de Gordon setter-i a fost importata in America in 1842. In cele din urma, rasa a devenit un caine de companie indragit, pe langa faptul ca era deja un caine de vanatoare excelent.
Initial au fost cunoscuti drept Black and Tan Setter (Setter negru cu castaniu), de la coloritul pregnant al blanii, ulterior drept Gordon Castle Setter. Aceasta ultima denumire, ca si numele modern al rasei se datoreaza celui de-al 4-lea Duce de Gordon, Sir Alexander (1743-1827) care a manifestat un interes deosebit pentru acesti caini, dezvoltand rasa in canisele de pe mosia sa.
Dar evidentele vremii reliefeaza ca in canisele Ducelui Alexander Gordon se regaseau si destul de multe exemplare cu blana tricolora, astazi plasate in afara standardului. Prima pereche de Gordon Setter a fost adusa in Statele Unite ale Americii in anul 1842, de catre George Blunt si Daniel Webster si provenea dintr-o canisa de pe domeniul Gordon. AKC a recunoscut in mod oficial rasa in anul 1892, sub numele Castle Gordon Setter, iar in anul 1924 Kennel Club din Regatul Unit a adoptat oficial numele de Gordon Setter.
Hrana Gordon Setter
Poate cel mai bun indicator pentru starea de sanatate in cazul unui Gordon Setter este blana sa. Cand parul sau bogat cade frumos pe flancuri, formeaza o roba bogata si matasoasa cu o stralucire placuta, inseamna ca aveti un caine care beneficiaza de o o balanta foarte buna a vitaminelor, uleiurilor, proteinelor si grasimilor in mancare.
Prin contrast, daca blana sta incalcita, pare mereu imbacsita si etaleaza o tenta mata, „obosita”, este semnul ca trebuie sa schimbati ceva in alimentatia cainelui si, implicit, ca aveti un Gordon Setter cu o stare de sanatate nu tocmai buna.
Pentru rasa Gordon Setter specialistii recomanda acordarea hranei in 2-3 tainuri mai mici in schimbul unei singure mese consistente la jumatatea zilei. Fiind un caine cu pieptul adanc, in carena, Gordon Setter-ul este predispus la torsiune gastrica, mai ales cand ingurgiteaza cantitati mari de hrana (in special hrana uscata) intr-un interval de timp scurt.
Chiar daca este un caine de talie mare, evitati sa-i plasati vasul de mancare pe un suport inalt, cum ati fi tentati, intrucat o astfel de pozitie contribuie simtitor la cresterea vitezei de ingerare si, implicit, a riscului declansarii unei crize de dilatatie si torsiune gastrica.
Ca orice caine de vanatoare, Gordon Setter-ul este mereu alert, mereu sensibil la stimulii si indicatorii din jurul sau, dovedind prea putina rabdare pentru activitati „cuminti” cum ar fi hranirea. Acesti caini sunt nerabdatori cand se hranesc, „hapaie” foarte rapid mancarea si acest lucru ii predispune la balonari si diferite probleme intestinale. Revenind la vasul de mancare, cel mai indicat este cel de inox, care permite o buna igienizare si este rezistent.
Din aceasta categorie de vase de hranire se evidentiaza un tip anume: acel recipient cu o ridicatura pronuntata in mijlocul cavitatii de depozitare, forma care impiedica cainele sa apuce prea multa hrana dintr-o data in gura si obligandu-l sa manance cu inghitituri mai mici.
Nu inlocuiti niciodata brusc si total un anume tip de hrana cu altul, pentru ca se vor declansa neintarziat reactii neplacute. Este si normal un asemenea fenomen, tinand cont de faptul ca organismul se adapteaza lent si in mod gradat la o anumita formula de hrana si ramane dependent o perioada mai lunga sau mai scurta de specificul acesteia, prin procesele interdependente care sunt declansate in contextul mai larg al digestiei.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Gordon Setter
Gordon setter-ul se diferentiaza de setter-ii irlandez si englez prin corpul mai robust, capul mai masiv, precum si prin coloritul blanitei sale ondulate si matasoase. Gordon setter-ul este zvelt, inalt cu un cap masiv, lung cu linii rotunjite, cizelate.
Nasul este negru, cu narine evidente si un stop pronuntat, iar ochii ovali sunt caprui cu o expresie inteligenta. Urechile sunt late, pendulante si ascutite la varf, iar coada este dreapta si stufoasa, mai groasa la baza si mai subtire spre varf.
Pieptul adanc ajunge pana la nivelul coatelor, dar nu trebuie sa fie extrem de lat. Labele trebuie sa fie asemanatoare celor de pisica, cu degetele arcuite si bine imbracate cu par. Pintenii trebuie amputati.
Gordon setter-ul are o blana bogata si matasoasa, neteda sau usor ondulata, de culoare negru intens, lucios cu pete de la cafeniu la mahon rosiatic. Parul este mai lung pe membre, fata interna a corpului, urechi si coada.
Gordon setter-ul adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului de circa 61-69 cm la mascul si de 58-66 cm la femela si o greutate corporala in jur de 25-36 kg la mascul si de 20-32 kg la femela.
Comportament Gordon Setter
Gordon setter-ul este un caine de vanatoare agil si foarte inteligent si in acelasi timp supus si loial familiei sale. Sunt caini afectuosi, fiind companioni excelenti. Curajos, prietenos si vesel, Gordon setter-ul se poarta ireprosabil cu copiii.
Poate deveni gelos fata de alte animalute de casa, dar este, in general, tolerant cu acestea. Acestei rase ii palce sa hoinareasca in cautarea de aventura, astfel ca ar fi o ideea buna sa aveti curtea imprejmuita.
Are nevoie de un stapan care este in acelasi timp si ferm, dar si rabdator. Per ansamblu, este un caine tolerant care este dispus sa se adapteze oricarei situatii pentru a va fi in preajma.
Gordon setter-ul este un caine excelent atat pentru persoanele sportive, cat si pentru familiile active. Sunt vanatori cu calitati impresionante, cu un simt al mirosului foarte fin, fiind apti de a recupera, a lua urma si a vana la sol. Gordon setter-ului ii place sa alerge si sa se joace cu copiii. Sunt caini loiali si demni de toata increderea, dar sunt rezervati cu strainii.
Este cel mai docil dintre toti setter-ii, acomodandu-se cu o mai mare usurinta in mediul rural unde poate alerga nestingherit pe pajisti. Se inteleg bine si sunt toleranti cu alte animalute de companie, dar trebuie educati sa nu le fugaresca.
Gordon setter-ul poate fi crescut si intr-un apartament de bloc. Este relativ inactiv in interiorul caminului, astfel ca o curte de dimensiune mare este absolut necesara.
Dresaj Gordon Setter
Avand un miros fin, rabdare, tenacitate si o buna capacitate de acoperire a terenului, Gordon Setter poate sa identifice cuiburile, coloniile sau pasarile individuale, sa le stabileasca pozitia, sa o indice in liniste, sa astepte ca vanatorul sa se apropie si sa ia initiativa, iar in final sa aporteze vanatul atins.
Aceste caracteristici de comportament tradeaza un animal in mare parte autonom, care este obisnuit sa ia de unul singur cele mai multe decizii de actiune, sa isi faca treaba – cum s-ar spune – conform simturilor sale colaborand cu omul intr-o relatie interdependenta.
Deci omul poate profita de pe urma actiunilor unui Gordon Setter, dar nu este indicat sa il transforme intr-un simplu executant de comenzi. Este nevoie de maleabilitate, o buna interpretare a trasaturilor instinctuale si o stimulare controlata a acestora.
Chiar in cazul in care nu folositi un Gordon Setter ca si de caine de vanatoare, aveti cu adevarat nevoie sa parcurgeti cu el anumite exercitii de dresaj. Cainele trebuie sa-si insuseasca elemente de dresaj necesare in mediul urban, dresajul de interior, interactiunea sociala (socializare multipla). Pentru ca oricine iubeste cainii isi doreste un partener modelat comportamental, nedistructiv si adaptat social.
Primele exercitii de dresaj trebuie incepute devreme si focusul lor trebuie orientat in egala masura catre regulile vietii in interiorul casei si catre interactiunea buna cu alte animale existente in casa sau pe proprietate. Chiar daca sunt caini dedicati vietii in aer liber, nu va fi foarte dificil sa ii invatati sa se supuna regulilor specifice vietii in casa. Cateva exercitii de socializare de inceput pentru introducerea copiilor si a altor animale mici in atentia cainelui sunt iarasi binevenite.
Primele comenzi care trebuie insusite in dresaj (si cele mai dificile in memorare pentru un Gordon Setter) sunt „Aici-Vino!”, „Stai!”, „Sezi!” si „Asteapta!”. Caini curiosi, energici si deprinsi sa isi configureze independent actiunile, Gordon Setter-ii vor invata ceva mai greu sa se supuna unor comenzi de dresaj cu impact restrictiv la acest capitol.
De fiecare data cand nasul lor extrem de fin va prinde o urma interesanta, vor interveni momente dificile, pentru ca vor fi foarte tentati sa plece in „hoinareala”, pentru a da de sursa acelui miros si a explora imprejurimile. Folosirea lesei in primele lectii este vitala (chiar si ulterior, pe parcursul vietii, cand va deplasati in spatii largi, neingradite si putin cunoscute).
Inainte de orice, persoanele care se ocupa de dresaj trebuie sa uzeze exclusiv de metode pozitive, sa foloseasca des recompensele (mici suplimente alimentare si mangaieri). Metodele aspre, cu background negativ, chiar si tonul prea aspru al vocii nu duc la rezultate bune.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Gordon Setter
Gordon setter-ul are nevoie de miscare zilnica, altfel poate gasi modalitati distructive pentru a-si consuma energia.
Gordon setter-ul necesita o periere zilnica pentru inlaturarea eventualilor scaieti sau a parului incalcit.
O atentie deosebita trebuie acordata blanii in timpul perioadelor de naparlire.
Gordon setter-ul naparleste moderat si sezonier. De asemenea, parul de la nivelul extremitatilor membrelor trebuie trimat, iar unghiile trebuie scurtate lunar.
Imbaierea sau toaletarea cu sampoane uscate, sub forma de pudra se vor face numai cand situatia o impune.
Boli Gordon Setter
Ca si in cazul altor rase, Gordon setter-ul nu este scutit de anumite sensibilitati de ordin medical, de aceea se recomanda controale periodice la clinica veterinara. Dintre bolile cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele afectiuni:
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se manifesta cu predilectie in jurul varstei de 2-5 ani.
Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormon tiroidian, imbolnavirea se poate produce.
In completare, Gordon Setter-ii sunt predispusi diferitelor afectiuni oculare (atrofia retiniana progresiva, cataracta).
Speranta medie de viata a Gordon setter-ului este de 10-13 ani.
Poze Gordon Setter
Canise Gordon Setter
in curand..
Alte rase de caini
Cele mai citite articole
Comentarii