Rasa Coton de Tulear

caine Coton de Tulear
  • Origine: Madagascar
  • Grupa: Toy
  • Greutate: 5 – 7 kg
  • Inaltime: Masculi: 25–30 cm, Femele: 22–27 cm
  • Culori: negru, alb, tricolor, alb-gri
  • Dresaj: usor de dresat
  • Ingrijire: necesita periere periodica
  • Temperament: jucaus, galagios, inteligent, iubitor
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 4 – 6 pui
  • Media de varsta: 14 – 16 ani
  • Alte nume: Zwergspitz, Dwarf Spitz, Loulou, Pom, Pompom

Origine

Coton de Tulear (Bichonul de bumbac) este cainele orasului Madagascar. Dateaza de aproximativ 500 de ani. Este denumit dupa orasul port Tulear din Madagascar. A fost un caine apreciat de cei mai inalti oameni din Madagascar si a fost rasa regala a Madagascarului.

Chiar daca astazi nu mai este asa popular in tara de origine, este raspandit in multe alte tari ale lumii, inclusiv in Romania. Din sursele noastre in anul 2010-2011 erau 6-7 exemplare de caine Coton de Tulear rasa pura in Romania.

Face parte din familia Bichonilor si din grupa a IX-a FCI si reprezinta cu brio cainii mici de companie si agrement.

Cum au ajuns pe in Madagascar nu se stie sigur. Ca si in cazul altor caini cu traditie nu se stie originea exacta a lor. Mai multe varinate, unele mai credibile altele mai putin credibile, circula si in ziua de astazi.

Se zvoneste ca au fost adusi de pirati sau ca au fost adusi de nobilii francezi si facuti cadou casei regale din Madagascar. A doua varianta se presupune din cauza popularitatii pe care a avut-o micutul patruped in Franta.

O varianta mai populara este ca rasa de caine Coton de Tulear a ajuns in Tulear in urma unui naufragiu al unui vas la care erau si acesti caini. In urma naufragiului cainii au ajuns la mal. Ultima si cea mai logica varianta este ca rasele de caine bichon care veneau din Frana s-au imperecheat cu terrieri mici si maltezi pentru a rezulta aceasta rasa unica.

Rasa a rezistat in timp multi ani, dupa schimbarea formei de guvernare in Madagascar rasa a continuar sa aiba popularitate. S-a emis o serie de timbre cu imaginea Coton de Tulear. Inca de la inceputul secolului europenii au inceput sa se ocupe de selectia si standardizarea rasei.

In 1970 Louis Petit (presedintele asociatiei chinologice din Madagascar) si Raymond Triquet (presedintele comisiei FCI) propune rasa spre standardizare. La scurt timp rasa este recunoscuta oficial de catre FCI (federatia canina internationala) in anul 1971. A avut un mare impact in Europa devenind popular.

Cum sa nu iubesti in catel care radiaza energie si veselie ?

Hrana Coton de Tulear

Bichonul de bumbac poate fi hranit cu mancare cumparata de la magazinele de specialitate, cat si mancare gatita. Daca alegeti mancarea gatita nu uitati de proportiile proteine-vitamine-grasimi. Multi prefera orezul fiert cu morcov si carne.

Fiti atentie la tipul de mancare si la efectele asupra cainelui. Cainii sunt sensibili mai ales cand sunt mici. Cand schimbati tipul de mancare este bine sa o faceti treptat si sa urmariti reactia cainelui. Poate fi alergic la unele alimente sau mancaruri. Din fericire nu este un caine predispus la obezitate pentru ca are o energie pe care o consuma zilnic.

Apa proaspata trebuie sa i se ofere zilnic si la discretie pentru ca sa isi potoleasca setea cand are nevoie.

O hrana de calitate se vede in nivelul de activitate zilnic, starea de spirit si culoarea blanii.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Coton de Tulear

Cotonul de Tulear are o inaltime de 20-30cm si o greutate de 4-7kg. Este un caine de talie mica. Are capul usor lat, nasul mare si negru si ochii de culoare inchisa sunt rotunzi si de marime medie. Urechile in forma triunghiulara nu prea se vad pentru ca sunt acoperita de parul lung.

Blana are lungimea medie, este usor ondulata si moale. Numele lui Cotonul de Tulear (coton vine din franceza si inseamna bumbac) spune totul despre blana moale si pufoasa. Corpul se termina cu o coada pe care o poarta in sus sau lasata.

Cotonul de Tulear are barba. Parul ii creste atat de mari si de des incat, daca nu este tuns, ii poate acoperi in intregime ochii.

Bichonul de bumbac vine in trei culori: alb, alb-negru, sau alb-maro-negru (tricolor).

Comportament Coton de Tulear

Cotonul de Tulear este un caine activ si destept, cu chef de joaca si prietenos. Este caracterizat de afectivitate. Incearca sa ii faca pe plac stapanului si este iubitor si rabdator cu copiii.

Nu ii place singuratatea si iubeste compania altor caini sau a altor animale.

Ii place sa topaie si sa faca diverse trucuri, motiv pentru care ii intalnim si la circ. Nu tolereaza temperaturile scazute. Activitatea lui preferata este sa isi consume energia topaind pe camp cat se poate de mult.

Daca este singurul caine se adapteaza si celui mai sedentar om. Daca este alaturi de alti caini socializeaza cu usurinta si iar o sa topaie ..

Dresaj Coton de Tulear

Fiind o rasa de caine inteligenta accepta si invata comenzile usor. Incearca sa-si multumeasca stapanul cat de bine si de repede poate.

Ca la orice rasa, chiar daca este sociabil, trebuie invatat de mic macar comenzile de baza (stai, sezi, asteapta, etc.) pentru a nu face prostii mai tarziu. Este usor incapatanat asa ca trebuie sa aveti rabdare cu el. Sedintele de dresaj sunt scurte si la obiect.

Este recomandat sa se faca intr-un loc unde cainele sa nu poata fi distras de alte animale sau activitati. Nu uitati de recompense si laude cand face progrese.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Coton de Tulear

Cotonul de Tulear are o blana pretentioasa care necesita periere destul de des, aproape in fiecare zi, din cauza ca are blana moale si lunga tinde sa se incurce. Firele moarte trebuiesc si ele indepartate. Periodic trebuie dus la veterinar pentru indepartarea parului din urechi si dintre pernutele de la picioare.

Este un caine care se adapteaza cu usurinta la traiul in apartament cat si la cel din curte. Daca este tinut in apartament si dus cu regularitate afara organismul lui se va obisnui usor cu programul stapanilor.

Ii place apa, ii place sa inoate, sa se joace cu mingea, sa se joace cu copiii sau cu alti caini. Are si alte aptitudini, cum ar fi agilitatea, care pot fi dezvoltate cu dresaj si exercitii.

Chiar daca are parul lung, Cotonul de Tulear nu naparleste si nu provoaca alergii. Daca este ingrijit cum trebuie nu miroase. Obisnuieste sa fie un caine curat, iar daca sunt respectate plimbarile zilnice nu va face mizerie in casa. Pana si puii de Coton de Tulear tind sa fie atenti cu igiena.

FCI nu accepta decat exemplarele albe, iar cea din America accepta exemplare bicolore si chiar tricolore. Nu se accepta prezenta la expozitii si unele concursuri a exemplarelor tunse. Petele maro sau negre sunt considerate defecte eliminatorii.

Boli Coton de Tulear

Este o rasa sanatoasa. Cele mai frecvente afectiuni intalnite in randul acestor caini sunt afectiunile cardiace, afectiunile oculare, afectiuni ale coloanei vertebrale sau afectiunile hepatice.

Cotonul de Tulear poate suferi de sindromul cainelui mic.

Speranta de viata este mai mare decat a altor rase de caini. Pot trai pana la 14-18 ani, in cazuri exceptionale pot depasi 20 de ani.

Poze Coton de Tulear

poze caine coton de tulear

poze caine coton de tulear

Canise Coton de Tulear

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole