- Origine: Romania
- Grupa: Ciobanesti/paza
- Greutate: 40 – 60kg
- Inaltime: 65 – 85 cm
- Culori: alb, galbui, cenusiu deschis
- Dresaj: usor de dresat
- Ingrijire: Blana este moale, lunga si densa
- Sanatate: de fier (are blana all season)
- Pui: 6-8
- Media de varsta: 12 – 14 ani
- Alte nume: Ciobanesc mioritic, mioritic romanesc, ciobanesc mioritic romanesc
Origine
Ciobanescul mioritic este o rasa originara din Romania, un caine de paza excelent folosit de multe secole de ciobanii din Romania.
Ciobanescul carpatin a fost selectat dintr-o rasa endemica din zonele Carpatilor si Delta Dunarii. Timp de secole principala lui sarcina a fost sa pazeasca si sa mane oile si, ceea ce este apreciat la acest caine, este ca acest lucru a fost pastrat pana in zilele noastre.
Primul standard a fost elaborat de catre Institutul National Zootenic in anul 1934, dupa care a fost actualizat si inscris in Asociatia Chinologica Romana in anii 1982, 1999 si 2001.
I se mai spune si Ciobanesc romanesc mioritic.
Hrana Ciobanesc mioritic
Meniul cainilor difera in functie de varsta, rasa si chiar individ. Elemente nutritive indicate pentru un regim alimentar complet si sanatos: orez sau arpacas fiert foarte bine, supa de pui/vita fara oase, oase de vita mari foarte bine fierte, un galbenus de ou pe saptamana, branza dulce, biscuiti simpli, mamaliga, legume(morcov, telina, pastarnac,ardei gras)fierte sau crude, conserve cu hrana uscata, etc.
Alimente interzise: carnea de porc, oasele de porc, peste sau pasare, fasolea, mazarea, varza, cartof, ceapa spanac (toate legumele care contin o cantitate mare de amidon sau fermenteaza), branza sarata, cascaval, grasimi in exces sau prajeli, mezeluri, ciorbe, bauturi alcoolice sau acidulate, dulciuri.
Indiferent de varsta cainelui orice aliment va trebui introdus treptat in alimentatia cainelui pentru a evita indigestia. Daca treceti cainele pe hrana uscata asiguratii apa la dispozitie sa bea cand ii este sete.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Ciobanesc mioritic
Un caine mare, agil, sprinten, cu un aspect viguros. Corpul este puternic, pieptul este mare si lat. Dimorfismul sexual se observa destul de usor, masculii fiind, de obicei, mai mari si mai puternici decat femelele.
Capul este ca de lup, puternic, dar nu mare, cu muscatura puternica. Fruntea este larga, usor curbata, craniul este lat intre urechi. Nasul este mare si are culoarea neagra. Botul alungit are lungime aproape egala cu craniul, buzele sunt carnoase, pigmentate si foarte bine conturate. Ochii sunt migdalati de culoare maro – negru.
Coada stufoasa este acoperita cu par este purtata cazuta pe langa corp. Blana este moale si densa, exceptie facend capul si labele unde parul este scurt. Pe corp si gat cainele are parul mai lung cu diverse culori si pete de culori: alb, negru, maro, gri, brun. Inaltimea este de 65 – 75cm la masculi si 60-70 cm la femele. Greutatea este proportionala unui caine mare, dar nu gras.
Comportament Ciobanesc mioritic
Un caine de paza curajos, se remarca prin atasamentul instinctiv, neconditionat fata de turma si fata de stapanul sau.
Este un caine echilibrat, extraordinar in paza turmelor, neincrezator cu strainii pe care nu ii va accepta aproape deloc in preajma sa.
Iubeste mult copiii, pe care ii va apara indiferent de riscuri.
Dresaj Ciobanesc mioritic
Nascut pentru a pazi, acest caine are un instinct uimitor, este un devotat neconditionat stapanului sau. Un caine calm si echilibrat, un caine care tinde sa devina lider daca este lasat.
Pentru a nu lasa cainele sa ia decizii trebuie ca stapanul sa se impuna ca acesta sa stie cine ia deciziile. Ca si alte rase de caini ciobanescu mioritic tine cont de ierarhie, de aceea cand va intelege ca stapanul ia decizii, relatia om-caine va fi una de succes.
Cele mai citite articole
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Ciobanesc mioritic
Carpatinul nu este recomandat pentru viata de apartament. Are o blana all-season cum ar spune soferii care il avantajeaza si il recomanda sa traiasca afara.
Are nevoie de excercitii zilnice, de miscare. Ar alerga cat e ziua de lunga, asa ca daca va cumparati unul este bine sa aveti curte unde acesta isi poate consuma energia.
Boli Ciobanesc mioritic
Nu sunt semnalate anumite boli in mod special, daca este bine ingrijit traieste pana la 15 ani fara nici o problema.
Pot aparea bolile specifice cainilor, dar cu o sansa mai redusa: displazia de sold, poate cataracta la batranete avansata.
Poze Ciobanesc mioritic
Canise Ciobanesc mioritic
1. Canisa se Tohan
- Adresa: Brasov
- Telefon: 0723179740 – Ionut
- Email: canisadetohan@gmail.com
- Website: http://www.canisadetohan.ro/
2. Canisa Mioritic de Gotca
- Adresa: Brasov
- Telefon: 0730611439
- Email: gotca_constantin@yahoo.com
- Website: https://mioriticdegotca.wordpress.com
3. Canisa DePiatraArsa
- Adresa: Cluj Str. Fabricii nr 85
- Telefon: 0740-765484 / 0364-111362
- Email: draganescu_valeriu@yahoo.com
- Website: http://www.depiatraarsa.ro/
Alte rase de caini
Comentarii