Ciobanesc mioritic

caine Ciobanesc mioritic

 

 • Origine: Romania
 • Grupa: Ciobanesti/paza
 • Greutate: 40 – 60kg
 • Inaltime: 65 – 85 cm
 • Culori: alb, galbui, cenusiu deschis
 • Dresaj: usor de dresat
 • Ingrijire: Blana este moale, lunga si densa
 • Sanatate: de fier (are blana all season)
 • Pui: 6-8
 • Media de varsta: 12 – 14 ani
 • Alte nume: Ciobanesc mioritic, mioritic romanesc, ciobanesc mioritic romanesc

Origine

Ciobanescul mioritic este o rasa originara din Romania, un caine de paza excelent folosit de multe secole de ciobanii din Romania.

Ciobanescul carpatin a fost selectat dintr-o rasa endemica din zonele Carpatilor si Delta Dunarii. Timp de secole principala lui sarcina a fost sa pazeasca si sa mane oile si, ceea ce este apreciat la acest caine, este ca acest lucru a fost pastrat pana in zilele noastre.

Primul standard a fost elaborat de catre Institutul National Zootenic in anul 1934, dupa care a fost actualizat si inscris in Asociatia Chinologica Romana in anii 1982, 1999 si 2001.

I se mai spune si Ciobanesc romanesc mioritic.

Hrana Ciobanesc mioritic

Meniul cainilor difera in functie de varsta, rasa si chiar individ. Elemente nutritive indicate pentru un regim alimentar complet si sanatos: orez sau arpacas fiert foarte bine, supa de pui/vita fara oase, oase de vita mari foarte bine fierte, un galbenus de ou pe saptamana, branza dulce, biscuiti simpli, mamaliga, legume(morcov, telina, pastarnac,ardei gras)fierte sau crude, conserve cu hrana uscata, etc.

Alimente interzise: carnea de porc, oasele de porc, peste sau pasare, fasolea, mazarea, varza, cartof, ceapa spanac (toate legumele care contin o cantitate mare de amidon sau fermenteaza), branza sarata, cascaval, grasimi in exces sau prajeli, mezeluri, ciorbe, bauturi alcoolice sau acidulate, dulciuri.

Indiferent de varsta cainelui orice aliment va trebui introdus treptat in alimentatia cainelui pentru a evita indigestia. Daca treceti cainele pe hrana uscata asiguratii apa la dispozitie sa bea cand ii este sete.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Ciobanesc mioritic

Un caine mare, agil, sprinten, cu un aspect viguros. Corpul este puternic, pieptul este mare si lat. Dimorfismul sexual se observa destul de usor, masculii fiind, de obicei, mai mari si mai puternici decat femelele.

Capul este ca de lup, puternic, dar nu mare, cu muscatura puternica. Fruntea este larga, usor curbata, craniul este lat intre urechi. Nasul este mare si are culoarea neagra. Botul alungit are lungime aproape egala cu craniul, buzele sunt carnoase, pigmentate si foarte bine conturate. Ochii sunt migdalati de culoare maro – negru.

Coada stufoasa este acoperita cu par este purtata cazuta pe langa corp. Blana este moale si densa, exceptie facend capul si labele unde parul este scurt. Pe corp si gat cainele are parul mai lung cu diverse culori si pete de culori: alb, negru, maro, gri, brun. Inaltimea este de 65 – 75cm la masculi si 60-70 cm la femele. Greutatea este proportionala unui caine mare, dar nu gras.

Comportament Ciobanesc mioritic

Un caine de paza curajos, se remarca prin atasamentul instinctiv, neconditionat fata de turma si fata de stapanul sau.

Este un caine echilibrat, extraordinar in paza turmelor, neincrezator cu strainii pe care nu ii va accepta aproape deloc in preajma sa.

Iubeste mult copiii, pe care ii va apara indiferent de riscuri.

Dresaj Ciobanesc mioritic

Nascut pentru a pazi, acest caine are un instinct uimitor, este un devotat neconditionat stapanului sau. Un caine calm si echilibrat, un caine care tinde sa devina lider daca este lasat.

Pentru a nu lasa cainele sa ia decizii trebuie ca stapanul sa se impuna ca acesta sa stie cine ia deciziile. Ca si alte rase de caini ciobanescu mioritic tine cont de ierarhie, de aceea cand va intelege ca stapanul ia decizii, relatia om-caine va fi una de succes.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Ciobanesc mioritic

Carpatinul nu este recomandat pentru viata de apartament. Are o blana all-season cum ar spune soferii care il avantajeaza si il recomanda sa traiasca afara.

Are nevoie de excercitii zilnice, de miscare. Ar alerga cat e ziua de lunga, asa ca daca va cumparati unul este bine sa aveti curte unde acesta isi poate consuma energia.

Boli Ciobanesc mioritic

Nu sunt semnalate anumite boli in mod special, daca este bine ingrijit traieste pana la 15 ani fara nici o problema.

Pot aparea bolile specifice cainilor, dar cu o sansa mai redusa: displazia de sold, poate cataracta la batranete avansata.

Poze Ciobanesc mioritic

Canise Ciobanesc mioritic

1. Canisa se Tohan

2. Canisa Mioritic de Gotca

3. Canisa DePiatraArsa

 • Adresa: Cluj Str. Fabricii nr 85
 • Telefon: 0740-765484 / 0364-111362
 • Email: draganescu_valeriu@yahoo.com
 • Website: http://www.depiatraarsa.ro/

Alte rase de caini

 

Alte articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii

 1. burebista

  In Romania sunt 2 asociatii chinologice- CNCCR si ACHR.

  CNCCR-este recunoscut de Ministerul agriculturii-BANI DE LA BUGETUL STATULUI??? cu poze VENTILATE in presa de fatada-CONSTANTINESCU ,ministrii etc-in realitate simpatie fara margini acordata bolsevicilor SARBU, NASTASE,A1-AVAND IN JUR DE 8.000 DE EXEMPLARE MIORITIC eventual si carpatin-CERTIFICATE SI OMOLOGATE -NERECUNOSCUTA DE FCI!!!!!

  Incercarea de asociere a DL CEZAR OISTEANU a CNCCR-ului cu GERMANIA ESTE HAZLIE SI OARECUM PUIERILA ,deoarece aceasta din urma este chiar UNUL DIN MEMBRII FONDATORI A FCI! OPS!

  ACHR-club/ong PRIVAT-cum alinta dl C.O acesta entitate -CULMEA ESTE RECUNOSCUT DE FCI -ENTITATEA INTERNATIONALA IN MATERIE!!!!. Acest club are in jur de 61.000 exemplare MIORITIC,aprox 44.000 ex CARPATIN ,8.000 ex DE BUCOVINA ,in jur de 2.900 de CORBI-TOATE CERTIFICATE SI OMOLOGATE.

  SE DEDUCE SIMPLU DE AICI DIN ACESTA OARECUM COMPETITIE SI UN LUCRU F. BUN,si anume PERPETUAREA CAINILOR CIOBANESTI ROMANESTI.

  SE MAI POATE OBSERVA ATAT PENTRU CUNOSCATORI CAT SI PENTRU NECUNOSCATORI ANVERGURA FIECAREI ENTITATI DESCRISE MAI SUS -referitor la participari ,expozitii,organizare,premii etc

  INSA ESTE EDIFICATOR FAPTUL CA PORNIND DE LA STANDARDUL CIOBANESCULUI ROMANESC(titulatura carpatinului de astazi) -ANII 1934 ,ADAUGAT IN ANUL 1981 PENTRU CIOBANESCUL MIORITIC(barac)-PRIMUL PAS INCIPIENT A FOST FACUT INCEPAND CU ANII 1986-2000,AICI AVAND FARA INDOIALA ROL PRIMORDIAL SI DL CEZAR OISTEANU-CONTINUIND CU ANII 2005 RECUNOASTERE PROVIZORIE ,CULMINAND CU 2015 RECUNOASTERE DEFINITIVA FCI -MIORITIC-FCI/349,CARPATIN -FCI/350,ULTERIOR a.c CU CEL DE BUCOVINA FCI/357,UNDE AU PARTICIPAT DIN MERS SI CONTINUA CEI DE LA ACHR.

  CHIAR DACA NU SE INTELEG INTRE EI ,CELE 2 CLUBURI POT CONTINUA SEPARAT-FIECARE CU SUSTINATORII SI SIMPATIZANTII SAI, CAT SI CUM DORESC PENTRU SIMPLU FAPT -CUM AM DESCRIS MAI SUS -CONTINUAREA INMULTIRII ACESTOR CATEGORII DE CIOBANESTI ROMANESTI!!!

 2. Otto

  Ciobanescul Mioritic se pare ca este un amestec intre Komondor si Ciobanescul Carpatin, posibil si cu cel de Bucovina. Komondorul a fost cainele Cumanilor si namele vehi al Ciobanescului Mioritic, Barac, vine de la Cumani ‘cu par latos’. Ciobanescul din Sudul Rusiei ‘Yozac’ este deasemenea un Komondor hibridizat cu alte rase de caini din zona aceea…