- Origine: Franta/Spania
- Grupa: Working
- Greutate: Masculi: 50-55 kg Femele: 36-41 kg
- Inaltime: Masculi: 70-82 cm Femele: 65-74 cm
- Culori: alb, rosu, gri, maro
- Dresaj: trebuie sa fie ferm, consecvent
- Ingrijire: necesita periere frecventa
- Temperament: gentil, increzator, neinfricat, rabdator, iubitor
- Sanatate: in general sanatos
- Pui: 6 – 12 pui
- Media de varsta: 10 – 12 ani
- Alte nume: Pyrenean Mountain Dog, Chien de Montagne des Pyrenees, Pyrenean dog, Patou, Great Pyrenees Dog
Origine
Cainele de Pirinei isi are originea in Franta si este cunoscut sub mai multe denumiri si anume: Montagne des Pyrenees, Great Pyrenees, Dogul de Pirinei, Cainele de Pirinei. Muntii Pirinei sunt granita naturala dintre Spania si Franta.
Aceasta rasa la fel ca si alte rase de caini de munte descinde din Dogul de Tibet, caine adus in Europa in secolul al V-lea de popoarele migratoare din Asia. Cainele de Pirinei este considerat ruda cainilor Saint Bernard si Terra Nova cu care a si fost incrucisat.
In secolul al XVII-lea Cainele de Pirinei era cel mai iubit caine de companie al nobilimii franceze. Cu trecerea timpului s-a raspandit din Franta in SUA, apoi in Anglia devenind un caine foarte cunoscut si iubit de toata lumea. In anul 1824, un general pe nume Lafayette descria acest caine unui prieten din America in termenii cei mai elogiosi.
In trecut aceasta rasa era folosita de ciobani pentru a pazi turmele de lupi si ursi, iar mai tarziu a ajuns sa pazeasca castelele si locuintele regale.
Hrana Ciobanesc de Pirinei
Avand in vedere marimea cainilor am putea spune ca aceasta rasa necesita multe mancare. In realitate, cand vine vorba de pirinei, multi crescatori si stapani spun ca aceasta consuma mancare ca orice caine de talie mare, nu mananaca mai mult ca un retrivier.
Aceasta din cauza ca este un caine calm, care consuma putine calorii. Cu toate acestea regimul alimentar al cainelui trebuie sa contina vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a-si pastra blana sanatoasa.
Rasa este cunoscuta ca si consumatoare de produse pe baza de carne de miel care au continut ridicat de grasimi. Continutul ridicat de grasimi este unul din lucrurile care ii ajuta pe ciobanestii de pirinei sa aiba si sa pastreze o blasa asa frumoasa. Produsele cu porumb nu fac bine digestiei rasei.
Ciobanescul de pirinei este un caine care-si poate schimba alimentatia in functie de sezon. In lunile calde de vara tinde sa ramana inactiv pana la sfarsitul zilei cand se mai racoreste.
Atunci mesele trebuiesc recalculate astfel incat cainele sa nu tinda spre obezitate desi se spun despre pirinei ca nu prea consuma mai multa hrana decat au nevoie.
Este bine de stiut ca in primul an de crestere cand dezvoltarea este foarte importanta necesitatile nutritionale vor fi foarte mari. In primele luni este bine ca micutii sa fie hraniti de 4 ori pe zi. Pe masura ce micutul creste, pana ajunge la gradul de adult, este bine sa se recalculeze cantitatile de hrana periodic.
Trebuie sa aibe in permanenta apa proaspata in boluri curate pentru a bea cand ii este sete.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Ciobanesc de Pirinei
Cainele de Pirinei este un caine de talie mare, puternic, constient de forta de care dispune, cu o tinuta impunatoare, eleganta, atletica. Are corpul puternic, pieptul lat si adanc, spatele drept si larg iar gatul de marime medie si puternic. Membrele solide sunt acoperite cu blana iar labele sunt compacte si usor alungite.
Coada este lunga, rasfirata si stufoasa si este purtate pe spate in forma de cerc doar atunci cand cainele este in alerta, in restul timpului sta atarnata in jos. Capul are forma trapezoidala si este proportional cu corpul, craniul usor rotunjit, botul lat cu buze negre iar stopul nu prea definit.
Are ochii mici si caprui la culoare cu o privire inteligenta si blanda. Urechile sunt mici, triunghiulare usor rotunjite la varf si stau lipite de cap.
Blana este dubla cu un strat interior lanos si gros si unul exterior format dintr-o blana lunga, neteda, deasa, groasa, ceva mai lunga la gat, coapse si coada unde formeaza un guler bogat menit parca sa intregeasca infatisarea lui frumoasa si eleganta. Culoarea blanii poate fi: alb simplu sau alb cu pete gri, maronii, cafenii sau galben deschis.
Un Caine de Pirinei poate avea o inaltime de aproximativ 70-80 cm la mascul si 65-75 la femela. Greutatea acestui caine variaza intre 50-60 kg la mascul si 45-50 kg la femela.
Comportament Ciobanesc de Pirinei
Cainele de Pirinei are un temperament echilibrat, este linistit, curajos, inteligent, devotat, protector inascut si loial stapanului, iubitor si bland cu copii.
In acelasi timp este un caine independent, mandru, cu o vointa puternica, dominant si nu suporta sa fie tinut legat.
Pot deveni agresivi fata de alti caini mari insa nu-i deranjeaza deloc cainii mici sau celelalte animale din curte.
Dresaj Ciobanesc de Pirinei
Trebuie dresati inca de mici, sa inteleaga tot ce vrea stapanul de la ei. Cand ajung la maturitate au manifestari de independenta, chiar incapatanare si sunt mai greu de dresat. Dresajul trebuie sa fie unul ferm, consecvent, dar cu o voce blanda si iubitoare.
Fiind un paznic sigur acest caine este folosit de secole intregi de ciobanii din munte pentru a pazi turmele de oi, vaci si capre, impotriva lupilor si ursilor.
Desi este rezervat in privinta strainilor Cainele de Pirinei nu este agresiv decat atunci cand este cazul, in restul timpului reusint sa ii sperie prin dimensiunile si statura lui impunatoare care il fac sa para cu adevarat infricosator.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Ciobanesc de Pirinei
Cainele de Pirinei nu necesita o ingrijire speciala, tootusi este necesar sa-l spalati de cateva ori pe an si sa-l periati de trei ori pe saptamana in zilele normale si ceva mai des in perioada de naparlire, pentru a-i mentine blana curata si neincurcata.
Boli Ciobanesc de Pirinei
Principalele boli si afectiuni ale acestei rase de caini sunt :
– displazia de sold; o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
– torsiunea de stomac; este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
– maladia cotului.
Cardiopatia se produce atunci cand valvele cordului nu mai functioneaza corespunzator. Fara tratament, se poate produce insuficienta cardiaca. Alimentatia necorespunzatoare determina la acesti caini aparitia eczemei umede.
Otitele, dermatitele alergice si displazia de cot pot aparea, de asemenea. Ciobanescul de Pirinei este, de asemenea, susceptibil la cateva tipuri de cancer.
Cainele de Pirinei poate trai intre 8-10 ani.
Poze Ciobanesc de Pirinei
Canise Ciobanesc de Pirinei
in curand..
Alte rase de caini
Cele mai citite articole