Ciobanesc de cireada elvetian

caine ciobanesc elvetian
 • Origine: Elvetia
 • Grupa: Ciobanesc si de cireada
 • Greutate: Masculi: 60-70 kg Femele: 50-60 kg
 • Inaltime: Masculi: 65-72 cm Femele: 60-68 cm
 • Culori: tricolor (alb-negru-maro)
 • Dresaj: mediu
 • Ingrijire: are nevoie de miscare
 • Temperament: devotat, protectiv, alert, neinfricat
 • Sanatate: in general sanatos
 • Pui: 5 – 10 pui
 • Media de varsta: 10 – 11 ani
 • Alte nume: Great Swiss Mountain Dog, Grosser Schweizer Sennenhund, Large Swiss Mountain Dog, Great Swiss Cattle Dog, Bouvier Suisse

 

Origine

Se considera ca aceasta rasa este cea mai veche dintre rasele create prin incrucisarea Mastiffilor romani cu cainii elvetieni locali. Rasa s-ar putea sa fie un stramos al Saint Bernardului.

Era folosita ca paznic versatil si cainc de tractiune de fermieri si negustori, dar numarul lor a scazut dupa inventarea automobilului. A fost folosit pe post de caine militar in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, dar dupa aceea a fost aproape de disparitie.

Mai este intalnit sub denumirile: Great Swiss Mountain Dog, Bernese Mountain Dog sau Berner Sennenhund(in germana).

Hrana Ciobanesc elvetian

Fiecare stapan are dreptul de a alege cu ce fel de mancare sa-si hraneasca propriul animal. Despre acest lucru exista informatii cu privire la cantitatea si calitatea mancarii pe care acesta trebuie s-o primeasca.

Cainele de cireada elvetian este un caine de talie mare care este predispus la balonare si torsiune stomacala pana la 8% din rasa.

Cainele vostru va manca, de foame, si mancare ieftina si posibil ca imediat sa nu pateasca nimic, dar in timp acest lucru va va costa mult mai mult cand va trebui sa mergeti cu el la medicul veterinar care va va taia chitante mult mai mari decat un sac de mancare de calitate.

S-au facut cercetari si foarte putine marci de mancare pentru animale din magazine indeplinesc cerintele cainilor din punct de vedere nutritional.

Nu uitati ca va puteti hrani cainele si cu mancare gatita in casa atata timp cat stiti ce si cat sa-i oferiti. Ca majoritatea cainilor poate fi predispus la obezitate cu usurinta daca il indopati. In schimb apa proaspata nu trebuia sa-i lipseasca. La fel ca si restul cainilor nici ciobanescul de cireada elvetian nu are voie ciocolata, care este aproape ca o otrava pentru el, si nici produse similare.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Ciobanesc elvetian

Este un caine de talie mare, mai mult lung decat inalt, puternic, masiv. Are un cap proportional cu corpul, amplu, cu craniul plat, cu un bot lat, puternic.

Ochii sunt ovali, caprui inchis. Urechile sunt de marime medie, prinse sus, triughiulare si lasate.

Coada este mare, lunga, o poarta lasata in repaos si putin ridicata cu varful intors in stare de alerta. Blana este dubla cu un prim strat gros, scurt, lanos si un strat exterior des, scurt, aspru, de culoare neagra cu zone albe si ruginii.

Inaltimea la nivelul greabanului este de 65-72 cm pentru masculi si de 60-68 cm pentru femele.

Comportament Ciobanesc elvetian

Acest caine este inteligent, prietenos, dornic sa munceasca, atent, de incredere, care nu este usor pacalit cu „mita” si are un caracter protector.

Celelalte puncte bune ale sale sunt faptul ca este un caine echilibrat, sociabil si ascultator. Acesti caini latra doar atunci cand este necesar.

Aceasta rasa se intelege de minune cu alti caini si alte animale din casa.

Sub ingrijirea dumneavoastra poate deveni un companion grozav pentru copii, dar nu uitati ca va va proteja copiii de prietenii lor in cazul in care considera ca acestia nu ii lasa in pace.

Sunt prin excelenta caini de paza care va vor proteja familia si proprietatea.

Dresaj Ciobanesc elvetian

Desi aceasta rasa se ataseaza de familia din care face parte, nu sunt caini potriviti pentru oricine. Ciobanescul mare elvetian are un caracter foarte puternic si are nevoie de un stapan cu un caracter cel putin la fel.

Trebuie sa aiba sansa sa creasca intr-un mediu bine echilibrat, sa inteleaga clar ce ii este permis si ce nu, si sa fie apt sa se ataseze de familie. Asigurati-va ca sunteti consecvent in abordarea lui.

O abordare severa nu va face decat sa distruga caracterul cainelui. In perioada de crestere supravegheti-l si controlati-l atent astfel incat energia sa fie concentrata pe dezvoltarea armonioasa.

Pentru acelasi motiv nu faceti economii cu mancarea cainelui.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Ciobanesc elvetian

Este un caine rezistent la intemperii caruia ii place viata in aer liber cu posibilitatea de a face multa miscare, sa fie mereu ocupat, alaturi de un stapan activ si cu experienta in cresterea cainilor. Are nevoie de socializare si dresaj.

Este un excelent paznic al turmelor, al fermelor si locuintelor, un bun caine de operare, un devotat si placut caine de companie. Mai poate fi folosit de politie si armata pentru a luat urma.

Blana acestui caine nu are nevoie de prea multa ingrijire. Un periaj ocazional cu o manusa de cauciuc pentru a culege firele de par moarte este suficient.

Boli Ciobanesc elvetian

Avand in vedere ca este un caine de talie mare am putea spune, in general, ca este un caine cu putine probleme de sanatate.

In continuare o sa enumeram cele mai intalnite probleme de sanatate: epilepsia, dilatarea gastrica si torsiunea, dislocarea cotului si a umarului.

Speranta de viata medie este de 10 – 11 ani.

Poze Ciobanesc elvetian

Canise Ciobanesc elvetian

in curand..

Alte rase de caini

 

Alte articole

Cele mai citite articole