Ciobanesc de bucovina

caine Ciobanesc de bucovina

 

  • Origine: Romania
  • Grupa: Caini de cireada si de munte, molossoizi
  • Greutate: 60 – 78 kg
  • Inaltime: 64 – 78 cm
  • Culori: alb cu negru, grey, maro si alte culori
  • Dresaj: usor de dresat
  • Ingrijire: dificila, blana lunga
  • Temperament: calm, echilibrat, demn, foarte devotat
  • Sanatate: blana lunga si groasa il protejeaza de intemperii
  • Pui: 6 – 8
  • Media de varsta: 10 – 13 ani
  • Alte nume: The Bucovina Shepherd, Ciobanesc romanesc de Bucovina

Origine

Ciobanescul Romanesc de Bucovina, animalul mare si impozant folosit de pastorii din nord-estul Romaniei (Bucovina), a fost numit de-a lungul veacurilor „dulau” sau „capau”. Incepand cu secolul XX, cand s-au manifestat primele preocupari pentru identificarea si promovarea raselor originare de pe teritoriul tarii noastre, acest caine a fost „alipit”, sa spunem, rasei Ciobanesc Carpatin.

Dar diferentele dintre aceste doua rase nu pot fi ignorate nici macar de un amator. Carpatinul se distinge prin aspectul sau lupoid si etaleaza o talie mai mica. Cainii din rasa Ciobanesc Romanesc de Bucovina sugereaza ascendente in tiparul molossoid, sunt mai robusti, mai puternici si cu o constructie scheletala mai solida.

Constructia capului este iarasi distincta comparativ cu Ciobanescul Carpatin, acesta fiind mai mare, cu un raport 1:1 fata de bot, buzele sunt mai grele, cu comisura evazata, iar ochii sunt alungiti caracteristic. Aceasta este o rasa naturala, care nu a fost elaborata si exemplarele actuale nu sunt produsul unui program de selectie riguros.

De cainii acestia are nevoie omul in curtea lui si la stana, ei sunt caini naturali, caini de munca si de generatii fac acelasi lucru, iar selectia s-a facut empiric. Primii stapani ai acestor caini i-au folosit intens in activitatile lor, si i-au ales dupa criteriul rezistentei la conditiile de clima si dupa calitatile de lucru.

Deci, e clar ca aceste rase s-au format exact ca toate rasele naturale, in oricare alta parte a lumii. Exista o teorie care sustine ca stramosii acestor caini au fost adusi de valul de colonisti ce au populat teritoriul stravechii Dacii, venind din sud, odata cu trupele romane ce extindeau granitele imperiului (cucerirea succesiva a teritoriilor).

Argumentele in acest sens se sprijina pe existenta unor rase de caini de turma cu trasaturi asemanatoare raspandite si la sud de Dunare, in arealul balcanic.

Astfel, putem lua in considerare caini similari ca aspect precum Tornjak-ul din Bosnia-Hertegovina si Serbia, Karakatcean in Bulgaria, Sarakatcean in Grecia si Hrvatski Planinski Pas (Cainele ciobanesc de munte croat) in zonele montane ale Croatiei. Expertii chinologi din tarile amintite fac eforturi pentru omologarea acestor rase.

Din punctul de vedere al Federatiei Chinologice Internationale (FCI) Ciobanesc Romanesc de Bucovina este o rasa acceptata provizoriu, inca neomologata, incadrata in grupa II (caini de cireada si de munte, molossoizi si alte rase).

Primul standard a fost redactat in 1982 si reactualizat in 2001 de catre Asociatia Chinologica Romana. Standardul actual, datand din 29.03.2002, a fost revizuit de reprezentantii FCI in 22 august 2004 (Gura Humorului) si aprobat de Comisiile de Standarde/ Stiintifica din cadrul FCI in 18-19 septembrie 2004 (Sarlat-Franta).

Hrana Ciobanesc de bucovina

Chiar daca tiparul lor de hranire a depins mai mult de bucataria oamenilor, in cazul cainilor de rasa Ciobanesc de Bucovina se poate utiliza o hrana comerciala (adaptata taliei si varstei), in cantitati recomandate de producator, exagerarile de tipul ratiilor hiperproteice sau suplimentele vitamino-minerale administrate haotic putand fi extrem de daunatoare.

Chiar daca nu mai traieste in mediul pastoral, este vital pentru buna lui dezvoltare fizica si mentala ca un caine Ciobanesc de Bucovina sa creasca in aer liber si sa faca miscare, atat cat doreste. Este bine sa aveti in vedere ca acest caine de talie mare prefera mancarea gatita.

In acest caz trebuie sa fiti atenti la ingrediente, sa includeti multa carne, lactate, legume si fructe cu aport de vitamine, in proportii adaptate etapei de crestere ori nivelului de varsta.

Orarul meselor trebuie sa respecte un tipar, iar momentul specific al mesei trebuie sa aiba valoarea si conotatia unui ritual, chiar daca pare mai degraba o rutina. Acest caine este foarte atasat de stapan dar atasamentul se realizeaza oricum, chiar daca animalul realizeaza ca are un stapan prea bland si influentabil.

Este vital in relatia cu acesti caini sa va pozitionati pe cea mai inalta treapta ierarhica, sa fiti perceput de ciobanesc ca un adevarat caine alfa, conducator de haita si momentul mesei reprezinta un atu foarte important pentru a realiza aceasta.

Nu hraniti alt animal in timp ce hraniti cainele vostru Ciobanesc de Bucovina, duceti-i personal mancarea (nu o puneti in fata custii asteptand ca el sa o descopere mai tarziu), adresati-i cateva cuvinte pe un ton cald si incurajator.

Cainii sunt, conform opiniei generale, omnivori. Si se poate sustine asta doar daca ignoram faptul ca orice rasa de caine s-a dezvoltat din lupul ancestral care a fost si a ramas prin exemplarele actualei specii (Canis lupus) un animal preponderent carnivor.

Cainele Ciobanesc de Bucovina nu a suferit multe ameliorari ale rasei, incrucisari controlate etc. care sa-i schimbe fondul genetic originar, deci inclinatia lui in ceea ce priveste dieta va fi una bazata pe carne si produsele de origine animala.

Pana la urma, solutia o reprezinta mixarea carnii si a produselor de origine animala cu legumele, pe care acest caine le va accepta in hrana. Foarte maleabili, acesti caini stiu ca mancarea reprezinta la urma urmei o chestiune de supravietuire si mai putin de pofte si mofturi.

Pe langa alimentele de origine animala: carne de vita, pui, cal, gasca, curcan, oaie, miel si peste dezosat (in cantitati moderate) se recomanda si o serie de legume (atentie la cele toxice-ex.ceapa) cum ar fi rosii, salata, spanac, cartofi (fierti in coaja si pisati), morcovi (rasi), telina, patrunjel, fasole verde si varza (aceasta din urma administrata in cantitati moderate, maxim o data pe saptamana).

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Ciobanesc de bucovina

Ciobanescul de Bucovina are un cap masiv, putin mai ridicat decat restul corpului. Nasul sau este negru, bine dezvoltat, botul are forma de trunchi de con, fara a se ascuti la capat, de aceeasi lungime cu craniul. Falcile sunt puternice, muscatura este in foarfece.

Ochii sunt mici in comparatie cu dimensiunile capului, in forma de migdale, inclinati, colorati in diferite nuante de castaniu, dar niciodata spre galben. Pleoapele sunt bine pigmentate. Urechile sunt plasate in planul superior al craniului, in forma de „V”, cu extremitatile usor rotunjite, cazute, si bine lipite de obraji.

Gatul este potrivit ca lungime, masiv si puternic, fara falduri de piele (salba). Corpul musculos este bine proportionat, mai alungit, cu un spatele robust. Pieptul unui Ciobanesc de Bucovina este lat si impunator. Parul este scurt pe cap si pe partea anterioara a picioarelor. Acesta creste abundent pe restul corpului, drept, dens si aspru, lung de 6-9 cm.

Blana este etajata pe 2 straturi, le asigura o foarte buna protectie termica si impotriva intemperiilor. Pe gat parul este mai lung, formand o coama. Coada este prinsa destul de inalt; in repaos, este purtata jos, atingand punctul jaretului sau chiar mai jos; cand cainele este atent sau in actiune, ea este purtata ridicata, in forma de secera, putand depasi nivelul spatelui.

Amputarea cozii sau a urechilor nu se accepta la inregistrare. Durata de viata este de 10-12 ani. Culoarea variaza, este prodeminant fondul alb cu pete mari, cu forme bine definite, in diferite culori (predomina negrul, dar si charcoal, gri, brindle) pe cap, spate si membre.

Culoarea complementara poate sa apara sub forma de „stropi” pe membre. Exemplarele monocolore (alb complet sau negru complet sunt acceptate, dar nu incurajate).

Ciobanescul de bucovina este un caine de talie mare care naparleste semnificativ, mai ales la schimbarea sezoanelor. Are inaltimea de 64-78cm si greutatea de 60-78kg proportionala cu talia.

Comportament Ciobanesc de bucovina

Sunt caini cu o dezvoltare corporala apreciabila care le-a permis sa abordeze cu sanse promitatoare confruntari dure cu principalii pradatori din zonele montane: lupul si ursul.

Excelent caine de paza el este cunoscut in regiunile de munte ca si caine ciobanesc de turma, bun insotitor chiar si in salbaticia muntelui, luptator curajos si puternic. Rasa Ciobanesc Romanesc de Bucovina denota un caracter calm, echilibrat, demn, foarte devotat stapanilor.

Acest caine se impaca foarte bine cu copiii. Este cunoscut si faptul ca latra foarte puternic, pe o tonalitate joasa, profunda, vocea sa propagandu-se pe distante foarte mari.

Nu este indicata cresterea Ciobanesc-ului de Bucovina in apartament pentru ca este un caine de talie mare, cu nevoie considerabila de spatiu, cu voce impresionanta ce poseda un temperament independent si, in ciuda aperentei fizice, ramane multa vreme o fire activa, jucausa.

Dresaj Ciobanesc de bucovina

Personalitatea puternica nu reprezinta un obstacol in educare, dar ramane cainele unui singur stapan. Dependenta de stapan si de dorintele acestuia este foarte puternica, deci un Ciobanesc de Bucovina va da rezultate la dresaj.

Nu are nevoie de dresaj pentru paza, aceste trasaturi sunt native. Educatia de bune maniere, socializarea si dresajul utilitar sunt domenii abordabile cu acest caine solid, impunator.

Are nevoie de un stapan sigur pe el, puternic mintal, hotarat si neezitant. Spre deosebire de ceilalti ciobanesti romanesti, este mai usor de angrenat in jocuri, activitate pe parcursul careia poate fi antrenat sa invete unele comenzi si exercitii de o maniera mai lejera.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Ciobanesc de bucovina

Foarte bine adaptat la traiul in aer liber, capabil sa infrunte fara probleme variatiile de temperatura inregistrate la altitudini de peste 1000 de metri in toate anotimpurile, cainele Ciobanesc de Bucovina are foarte putine pretentii legate de ingrijire. Blana sa bogata si deasa il protejeaza eficient atat impotriva frigului si intemperiilor, cat si impotriva caldurii.

Acest caine nu se recomanda sa fie crescut intr-un apartament, trebuie sa fiti rezonabili si sa acceptati acest lucru. Un Ciobanesc de Bucovina este adaptat spatiilor largi, are nevoie de multa libertate de miscare. Veti fi surprinsi sa observati cata disponibilitate pentru joaca si „topaiala” are acest caine de talie mare, care poate atinge usor 75 de kilograme, greutatea medie a unui om.

Construit si adaptat pentru rolul de caine montan, plasarea in spatiul ingust si limitat al unei locuinte de bloc este absolut improprie. Cel mai bine ar fi sa-i amenajati un perimetru generos, care sa fie doar al lui, preferabil un tarc spatios, ca si de un teren pe care sa patruleze (curte, livada etc.).

In principiu, locul acestui caine este in curtea casei de vacanta, daca detineti o astfel de proprietate, sau in curtea unei proprietati dispuse in zona limitrofa centrelor urbane, departe de aglomeratie si spatii suprapopulate.

Intretinerea acestui urias cu aer rustic este una de rutina, fara accente cu adevarat dificile. Putin pretentiosi la hrana, desi dependenti de volumul de alimente oferit, cainii din rasa Ciobanesc de Bucovina vor demonstra o atractie mai mare fata de produsele pregatite in gospodarie in raport cu hrana de caini din comert.

Regimul de hrana, mai ales in primii doi ani, trebuie insa alcatuit cu foarte mare responsabilitate, intrucat este un caine de talie mare, cu un schelet si un sistem muscular ample, de factura speciala, iar raportul dintre vitamine, minerale, carbohidrati si ceilalti nutrienti trebuie atent dozat.

Boli Ciobanesc de bucovina

Este un animal putin pretentios, rezistent si adaptabil.

Prin natura sa si prin traiul aspru la care s-a adaptat in secole, rasa aceasta de ciobanesc a eliminat multe dintre sensibilitatile generatoare de afectiuni.

Ca orice rasa de caini de talie mare, acesti ciobanesti sunt expusi displaziei de sold si torsiunii stomacale, dar, pentru ca aparitia sa in zona de interes a amatorilor de caini de companie autohtoni de talie mare este de data relativ recenta, multe aspecte caracteristice sunt inca in studiu si evaluare.

Unele probleme legate de starea de sanatate pot sa apara la exemplarele care se adapteaza la hrana uscata, de tip comercial, acesti caini fiind dependenti toata istoria lor de hrana preparata in gospodaria umana de tip rural/pastoral.

Poze Ciobanesc de bucovina

Canise Ciobanesc de bucovina

  1. Canisa de Birnova

2. Canisa de plai vancean

3. Canisa de Plai Bargauan

4. Pentru mai multe canise accesati linkul urmator:

Alte rase de caini

 

Alte articole

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii