Cesky Terrier

caine Cesky Terrier
 • Origine: Cehia
 • Grupa: Terrier
 • Greutate: 3-5kg
 • Inaltime: 29 – 30 cm
 • Culori: gri, argintiu, negru, brun
 • Dresaj: usor de dresat
 • Ingrijire: periere regulata
 • Temperament: inteligent, calm, sociabil, curajos, alert, vioi,
 • Sanatate: in general sanatos
 • Pui: 2 – 8 pui
 • Media de varsta: 12 – 15 ani
 • Alte nume: Cesky Terrier, Bohemian Terrier

Origine

Este o rasa relativ noua creata de crescatorul Frant Horak din Klanovice in 1949, prin incrucisarea terrierilor Sealyham si Scouttish cu scopul de a obtine un caine atat pentru vizuini cat si pentru camp deschis.

Mai este cunoscut si sub numele: Czesky Terrier, Cesky Terier, Bohemian Terrier .

Hrana Cesky Terrier

Hrana cainilor si hrana in general a fost si este un subiect discutat de multa lume. Acum exista numeroase retete disponibile pentru toate tipurile de caini, de la produse alimentare pana la diete naturale.

Intotdeauna cea mai buna dieta a unui caine se stabileste in functie de cainele respectiv.

Ea este alcatuita cu un medic veterinar care poate observa anumite aspeste ale rasei pe care majoritatea nu le stiu. Dieta mai este alcatuita si in functie de activitate, varsta sau marime.

Daca optati pentru o dieta comerciala asigurati-va ca este de calitate si ca are in compozitie toate vitaminele si mineralele de care animalul are nevoie.

Nu uitati ca una din cele mai bune surse de proteine este carnea. Daca faceti schimbari in dieta cainelui este bine sa o faceti treptat pentru ca stomacul lui sa se obisnuiasca cu noile alimente. Majoritatea cainilor sunt hraniti de doua ori pe zi.

Nu uitati ca ciocolata, cacaoa si alte produse similare sunt ca si otrava pentru caini. In schimb apa este vitala, ea trebuie sa fie in permanenta, proaspata si la discretie.

Citeste mai mult despreÔÇŽ ┬áAlimentatia cainelui

Aspect Cesky Terrier

Este un caine de talie mica spre medie, cu un corp lung, picioare scurte, puternice cu muschii puternici.

Capul este proportional cu coprul, trapezoidal, cu nasul mare, negru sau rosu inchis. Pe maxilarul inferior are o barba deasa.

Ochii sunt de marime medie, adanciti in orbite, de culoare inchisa si cu sprincene stufoase deasupra.

Urechile sunt potrivit de mari si lasate pe langa cap. Coada este destul de lunga si purtata in jos. Blana are un par moale, stralucitoare, gros, matasos, usor de ondulat.

Culoarea cea mai des intalnita este gri-albastrui in diferite nuante. Se poate intalni si cafeniu. Ambele culori pot avea sau nu pete albe.

Comportament Cesky Terrier

Este un caine inteligent, calm, sociabil, curajos, alert, vioi, activ si foarte linistit pentru un terrier.

Afectuos si devotat cu stapanul, este rabdator, bland si iubitor cu copiii.

Este precaut si suspicios cu strainii, dar se intelege bine cu alti caini si alte animale din casa.

Dresaj Cesky Terrier

Acest caine se dreseaza usor fiindca este inteligent, muncitor, ascultator. Trebuie invatat de mic cu oamenii, cu alte animale si alti caini.

Dresajul trebuie sa fie echilibrat, bland si consecvent. Ii place sa se agita, sa se joace, sa faca plimbari in locuri diverse.

Citeste mai mult despreÔÇŽ Dresajul cainelui de companie

Particularitati Cesky Terrier

Acest caine este tuns in mod regulat (de 4 ori pe an) in anumite portiuni ale corpului: ceafa, spate, lateral si gat. Se lasa parul natural pe picioare, burta, mustati, sprincene si barba.

In aceste zone parul trebuie periat saptamanal sau de cate ori este nevoie pentru a nu se incalci. Se tunde parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare.

Este un caine care se adapteaza cu usurinta la viata intr-un apartament sau in aer liber, fiind un caine sanatos si rezistent la intemperii. Ii place viata langa o familie iubitoare si activa, iubeste plimbarile si are un nivel de activitate moderat.

Este un bun vanator la vizuina si in camp, un bun paznic al lucuintei si un placut companion, mai ales pentru o familie cu copii.

Boli Cesky Terrier

In general este o rasa de caine sanatoasa.

Chiar si asa crescatorii incearca sa remedieze pana si cele mai mici probleme pentru ca aceste animalute sa se bucure de o viata lunga si sanatoasa.

Cu toate ca rasa este in general sanatoasa este recomandat sa ii faceti verificarile anuale la medicul veterinar.

Este bine sa ii verificati de luxatii patelare si probleme cardiologice periodic.

Poze Cesky Terrier

Canise Cesky Terrier

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole