Rasa de Caini Cane Corso

 • Origine: Italia
 • Grupa: Working
 • Greutate: 40 – 50 kg
 • Inaltime: 60 – 68 cm
 • Culori: negru, gry, maro, roscat
 • Dresaj: se face cu fermitate si perseverenta
 • Ingrijire: periere periodica
 • Sanatate: caine mare robust
 • Pui: 4 – 13 pui
 • Media de varsta: 10 – 12 ani
 • Alte nume: Cane di Macellaio, Sicilian Branchiero, Italian Mastiff, Cane Corso dog

Generalitati Cane Corso

Cu o inaltime de peste 60-70 cm si o greutate mai mare de 45 kg, cainii din aceasta rasa sunt la prima vedere creaturi intimidante. Aspectul lor impunător este prima lor linie de apărare împotriva intrusilor.

Cane Corso (Corso pe scurt)  este un caine inteligent, loial, dornic de mulțumire, versatil și intens de loial față de stapanii lor. La fel ca în cazul oricărui alt câine de rasa mare, este importantă socializarea timpurie cu oamenii și alți câini.

Cane Corso este un caine puternic, un tovaras pentru stapanul lui. Este un câine de familie. Nu te aștepta ca el să se împace cu toate persoanele pe care le întalneste: nu are niciun interes sa fie prieten cu alti oameni sau alte animale din afara familiei sale, dar cei din familie vor avea loialitatea și protecția sa.

Stiati ca… Cane Corso

 • Blana unui Corso Cane este în nuanțe de gri negru, deschis și întunecat; nuanțe deschise și întunecate de bej șau roșu. Oricare dintre aceste culori poate avea un model cu dungi: dungi neregulate de culoare deschisă și închisă.
 • Urechile lui Corso pot fi decupate sau decupate.
 • Corso este un câine care are nevoie de multă stimulare mentală și fizică.
 • Le place „să vorbească” oamenilor lor cu sunete „woo woo woo”, sforăit și alte verbalizări.
 • Corso necesită multă socializare, antrenament și exercițiu pentru a fi un bun însoțitor.

Istoria lui Cane Corso

Cane Corso face parte din rasa Mastiff. Acesta rasa a aparut prima data în Italia și se spune că provine din câinii de război din Roma Antica. Este mai ușor construit decât vărul său, Mastiff Napolitan, și a fost crescut pentru a merge la vânatoare sau a fi de ajutor in ferma. Munca lor presupunea strangerea porcilor si a vitelor pentru a le duce la piata.

Cuvântul „cane”, provine din latina și derivă din cuvântul „canis”. Cuvântul „corso” poate proveni de la „cohors”, care înseamnă bodyguard, sau din „corsus”, un cuvânt italian vechi care înseamnă robust.

Rasa s-a diminuat pe măsură ce agricultura a devenit mai mecanizată și s-a apropiat de dispariție, dar începând cu anii ’70, fanii de câini au lucrat la reconstrucția Corso. Societatea Amatori Cane Corso a fost formată în 1983, iar Federația Cynologique Internationale a recunoscut rasa în 1996.

Cat de Mari Cresc Cainii Cane Corso

Corso este un câine mare, musculos. Masculii pot avea intre 65-70 cm la maturitate; femelele 23.5 – 26 inch. Greutatea este proporțională cu înălțimea și variază de obicei între 40 și 55 de kilograme.

Personalitatea acestei Rase

In istorie cainii din rasa Cane Corso sunt prezentati ca având un „temperament viguros, gata să facă față oricărei provocări”. Acest tip de temperament poate fi o sabie cu două tăișuri. Cu un proprietar încrezător, consecvent, care asigură un leadership bun, Corso poate fi un câine de familie excelent care nu este niciodată agresiv în mod necorespunzător, dar în mâinile greșite poate deveni agresiv și poate fi un pericol pentru public.

Un caine Corso este docil și afectuos față de familia sa, iubit inclusiv de copii. Pentru a-l duce în acest punct necesită cursuri de dresaj și pregătire încă de la o vârstă fragedă. Acest câine nu se va descurca bine într-o casă fara un stapan sigur pe el si care nu stie sa gestioneze un caine de talie mare.

Corso este extrem de caine inteligent. Avand o atitudine de sef, acesta va incerca sa domine casa, daca nu va avea reguli stricte impuse de stapan. El te va testa pentru a vedea cât de departe poate ajunge. Este important să-i comunicăm din start care sunt regulile și să ne asigurăm că toți membrii familiei înțeleg regulile. Creati o regula in casa „nimic în viață nu este gratuit”, solicitându-i să îndeplinească o comandă precum „Stai” sau „Jos” înainte de a-i oferi o masă, un cuvant de lauda sau o jucărie.

O educatie fermă nu înseamnă să lovești câinele – vreodată. Asta nu numai că trimite un mesaj greșit, dar poate fi și periculos daca ai un câine mare, puternic. Sensibilul Corso înțelege tonul vocii și răspunde bine laudelor și recompenselor atunci când a făcut ceva care îți place, precum și la corecții ferme, rapide și aplicarea constantă a regulilor atunci când nu îți place ceea ce face. Faptul că ești calm, liniștit și sigur de sine, te va ajuta sa gestionezi un caine cu personalitate.

Cele mai citite articole

Puteti sa ajutati un Corso să-și dezvolte personalitatea lăsându-l să-și petreacă singur timpul. Acest lucru poate fi facut în aer liber într-o zonă restrânsă, cum ar fi o curte. Momentele de singuratate il va invata mereu sa fie responsabil si sa se intoarca mereu inapoi la stapan.

Ca orice câine, Corso are nevoie de socializare timpurie – expunere la mai multe persoane diferite, puncte de vedere, sunete și experiențe – în mod ideal înainte de a împlini patru luni. Socializarea il ajuta sa creasca fericit, fără teamă de necunoscuți, copii, alte animale. Lipsa experientelor il poate transforma intr-un caine ușor temător sau agresiv. Cu cât îl socializezi mai mult, cu atât el va fi mai capabil să determine care este comportamentul normal și ce acțiuni se cer să răspundă într-un mod protector.

Hrana unui Caine Cane Corso

Hrana potrivita unui Cane Corso ar trebui să fie o mâncare de câine de înaltă calitate, indiferent dacă este cumparata de la Pet Shop sau preparată la domiciliu, cu supravegherea și aprobarea medicului veterinar. Orice dietă trebuie să fie potrivită vârstei câinelui (cățeluș, adult sau senior). Unii câini sunt predispuși să obțină excesul de greutate, așa că urmăriți consumul de calorii și nivelul de greutate al câinelui dvs. Tratamentele pot fi un ajutor important în formare, dar oferirea acestora in exces prea multor poate provoca obezitate. Aflați despre ce alimente umane sunt sigure pentru câini și care nu. Consultați medicul veterinar dacă aveți probleme cu privire la greutatea sau dieta câinelui dvs. Apa curată și proaspătă ar trebui să fie disponibilă în orice moment.

Cantitate zilnică recomandată: Dacă acesta se hraneste cu un aliment uscat de înaltă calitate, Corso-ul tău va mânca probabil între 4 și 5 portii pe zi.

Păstrează-ți Corso-ul în formă bună, măsurându-i mâncarea și hrănindu-l de două ori pe zi, în loc să lași mâncarea afară tot timpul. Dacă nu sunteți sigur dacă are exces de greutate, mergeti la veterinar si faceti un test de nutritie sau verificati-l acasa:

În primul rând, uitati-va la el. Ar trebui să poți vedea o talie. Apoi așezați-vă mâinile pe spatele lui, degetele mari de-a lungul coloanei vertebrale, cu degetele întinse în jos. Ar trebui să fii capabil să simți, dar să nu-i vezi coaste fără să fii nevoit să apese tare. Dacă nu poți, el are nevoie de mai puțină mâncare și mai mult exercițiu.

 Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Periajul unui Cane Corso

Blana unui Cane Corso este scurtă si deasa. Aceasta variază în lungime în funcție de clima în care trăiește câinele.  De obicei periajul este săptămânal  sau chiar zilnic în timpul perioadei de naparlire. Se foloseste o perie cu peri medii sau o mănușă de periere care va îndepărta părul mort înainte să cadă pe jos. Periajul  ajută la îndepărtarea parului mort și stimuleaza creșterea noului păr. Ca și în cazul tuturor raselor, unghiile trebuie tăiate în mod regulat, deoarece unghiile excesiv de lungi pot fi dureroase pentru câine și pot cauza probleme de mers și alergare.

Sanatatea

Cainii din rasa Cane Corso sunt in general animale sănătoase, dar ca toate rasele, sunt predispuse la anumite afecțiuni de sănătate. Nu toate vor avea vreuna sau toate aceste boli, dar este important să le conștientizăm dacă aveți în vedere această rasă.

Corso poate fi predispus la displazie de șold; anomalii ale pleoapelor precum entropion, ectropion și ochi de vișine, și torsiunea gastrică, cunoscută.

Exercitii

Cursurile de dresaj timpuriu pentru cățeluși sunt recomandate pentru toți câinii, dar pentru o rasă de caine mare și puternică precum Cane Corso, acestea sunt obligatorii. Cane Corso sunt animale inteligente și dornice să facă plăcere, așa că în general sunt ușor de antrenat. În ciuda aspectului lor, Cane Corso este un animal răspunde la dragoste și recompense mult mai bune decât la corecții dure sau la metode de antrenament.

Cane Corso Poze

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii