Cairn Terrier

caine Cairn Terrier
 • Origine: Scotia
 • Grupa: Terrier
 • Greutate: 6 – 8 kg
 • Inaltime: 23 – 33 cm
 • Culori: roscat, tigrat, negru, gry, crem
 • Dresaj: necesar, are instinct de vanator
 • Ingrijire: necesita periere periodica
 • Temperament: vesel, alert, sociabil
 • Sanatate: mici probleme genetice cu incheieturile
 • Pui: 2 – 10 pui
 • Media de varsta: 10 – 12 ani

Origine

Cairn-ii sunt nativi din partea de vest, insulara, a Scotiei, avand ca punct de referinta insula Skye, si fiind cunoscuti inca de la 1500. cainele a fost numit dupa rocile (cairns) ce erau asezate pentru a marca un teritoriu sau un mormant.

Acestea au devenit locul preferat in care se ascundeau vulpile sau alte animale daunatoare, iar un terrier mic, curajos si rapid era tot ce trebuia pentru a transa lupta cu acestea. Dintr-o larga varietate de terrier-i, s-a ajuns la mai multe incrucisari din care au aparut patru rase distincte: Cairn, Skye, West Higland White si Scottish.

Pana in momentul in care Cairns au fost acceptati ca rasa in 1910, nu se auzisera foarte multe lucruri despre el si nici in afara Scotiei nu erau de gasit.

In momentul in care au fost pentru prima oara adusi la expozitiek, au fost numiti Short Haired Sky Terriers (terrier Skye cu par scurt), dat fiind faptul ca Skye isi capatase deja recunoasterea internationala. Numai ca fanii respectivei rase au protestat pentru aceasta denumire, iar cainele a fost numit Cairn. In 1913, el a ajuns in Statele Unite, de unde dezvoltarea sa nu a mai cunoscut limite.

Hrana Cairn Terrier

Hranirea unui Cairn nu este deloc grea.

Se obisnuieste la fel de bine atat cu mancarea speciala, pentru caini, cat si cu cea pe care o oferiti de la propria masa.

Astfel, Cairn este un caine usor de intretinut, hrana sa drenand foarte putin din fondurile pe care le aveti la dispozitie.

Totusi, aveti grija, pentru ca poate dezvolta unele tendinte de ingrasare.

Citeste mai mult despreÔÇŽ ┬áAlimentatia cainelui

Aspect Cairn Terrier

Cairn este un caine bine construit, cu picioare scurte, cu o fata de vulpita, o blana deasa si urechi ascutite.

Desi nu sunt foarte puternici sau grei, au un sistem muscular puternic, fiind apti la orice ora sa munceasca din greu, indiferent pe ce teren se desfasoara munca lor.

Blana lor dubla este rezistenta la vremea mai rea, primul strat de blana fiind mai subtire, al doilea mai gros. Un astfel de caine poate ajunge la o inaltime de 31 cm si la o greutate de 7,5 kg, existand cazuri in care, din cauza tendintelor de ingrasare, aceasta greutate poate fi depasita.

Normal, masculii sunt mai inalti si mai puternici decat femelele.

Comportament Cairn Terrier

Este un caine deosebit de vesel, mereu in alerta, extrovertit. Este raza ideala pentru familiile cu copii, de care se ataseaza extraordinar.

Mai mult decat atat, le tolereaza acestora si gesturile putin mai dure, ca si umorul mai ciudat de care dau uneori dovada copii.

In general, se vor intelege bine cu ceilalti caini, daca sunt prezenti, desi unele exemplare ar putea sa-si pazeasca foarte bine teritoriul.

Cu celelalte animale din casa, pisici sau hamsteri sau orice altceva, trebuie obisnuiti de mici, pentru ca, o data crescuti, se vor apuca sa le vaneze.

Dresaj Cairn Terrier

Rasa debordeaza de energie, si are nevoie de timp suficient pentru a se juca si alerga. 40-60 minute pe zi ar fi un timp suficient pentru ca un Cairn sa isi consume energia de care dispune, dar nu se va supara daca veti trece de aceasta limita.

Aveti mare grija, instinctele lor de vanatoare sunt vii, astfel ca vor avea tendinta sa plece de langa dumneavoastra ori de care ori se va putea. Iar daca aveti gradina, unul din instinctele lor naturale este acela de a sapa, asa ca stati cu ochii pe trandafiri!

Dresajul trebuie sa inceapa devreme, mai ales in ceea ce priveste incercarea de a-l face sa respecte toate comenzile date.

Citeste mai mult despreÔÇŽ Dresajul cainelui de companie

Particularitati Cairn Terrier

Este un caine vioi, foarte vesel, jucaus, alert, vigilent, inteligent si curajos.

Este afectuos si devotat stapanului. Iubitor si tolerant cu copiii, nu este agresiv cu strainii.

Se intelege bine cu alte animale din gospodari, chiar si cu alti caini mai ales daca socializeaza de mic cu ei.

Boli Cairn Terrier

Exista cateva probleme specifice ale rasei, care pot fi evitate prin cautarea unui caine la o canisa care s-a ocupat indeaproape de eliminarea acestora.

Printre acestea pot fi amintite problemele cu incheieturile, ca si cele ereditare ale ochilor, ce pot include melonomul ocular sau glaucomul.

In rest, se poate considera ca, o data scapat de aceste probleme, Cairn este un caine sanatos, ce nu da multe batai de cap posesorului.

Poze Cairn Terrier

Canise Cairn Terrier

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole