Caine de apa spaniol

Caine de apa spaniol

 

 • Origine: Spania
 • Grupa: Ciobanesti si de cireada
 • Greutate: Masculi: 18-22 kg Femele: 14-18 kg
 • Inaltime: Masculi: 42-52 cm Femele: 38-48 cm
 • Culori: alb, negru, alb-maro, maro, alb-negru
 • Dresaj: usor de dresat
 • Ingrijire: necesita periere periodica
 • Temperament: agil, loial, inteligent, activ
 • Sanatate: in general sanatos
 • Pui: 4 – 6 pui
 • Media de varsta: 10 – 14 ani
 • Alte nume: Perro de Agua Espanol, Turco Andaluz, Turkish Dog, Spanish Water Dog, Perro de Lanas, Patero Perro, Rizado Perro, Churro

Origine

Cainele de apa spaniol este o rasa veche de caine. La ora actuala exista mai multe teorii despre originile sale, originea exacta nu este cunoscuta. Una din teorii sustine ca negustorii turci au adus cainele in sudul peninsulii Iberice. Alta teorie spune ca animalul are origini nord-africane.

Rasa a fost cunoscuta sub diverse nume: Perro de Agua, Turco Perro, Laneto, Perro de Lanas, Patero Perro, Rizado Perro, Churro, Barbeta, Spanish Water Dog si cel mai recent Perro de Agua Espanol.

In Spania cainii de apa au fost utilizati in special pentru turmele de ovine si caprine. Cu timpul s-a raspandit in intreaga tara si a fost folosit la prinderea si aducerea pasarilor de apa, vanatoare si jocuri montane.

Pescarii din partea de nord a Spaniei au preferat cainii bicolori pentru ca erau mai usor de vazut in apa, iar agricultorii au preferat exemplarele de culoare neagra sau inchisa(maro) pentru ca le observau mai usor pe camp.

In prezent sunt folositi la diverse activitati moderne cum ar fi cautare a diverselor obiecte, detectare de bombe, manatul turmelor, s.a.

Hrana Caine de apa spaniol

Cainele are corpul 70% alcatuit din apa. Nemancat pierde din greutate destul de mult dar daca pierde numai 1/10 din cantitatea de apa nu supravietuieste.

Pentru o dieta sanatoasa este recomandat ca apa cainelui sa fie schimbata frecvent astfel ca el sa beneficieze de apa proaspata cand ii este sete. Apa ajuta digestia, ajuta la mentinerea temperaturii corpului, este transformata in energie, etc.

Despre mancarea solida nu sunt mari secrete. Cainele poate fi obisnuit atat pe mancare gatita in casa cat si pe mancare de cumparat(uscata, conserve, plicuri, etc). Ce NU are voie si trebuie respectat cu strictete este ciocolata si dulciurile gen inghetate, caramele, s.a.

Se recomanda o dieta echilibrata pentru ca unele exemplare tind sa devina supra ponderale (grase, obeze).

Citeste mai mult despreÔÇŽ ┬áAlimentatia cainelui

Aspect Caine de apa spaniol

Este de talie medie, atletic, robust, e putin mai lung decat inalt. Capul este puternic si purtat cu eleganta. Craniul este plat si partea de sus este paralela cu partea de sus a botului.

Nasul, ochii si ghearele de la labe sunt de aceeasi culoare ca cea mai intunecata parte din blana sau o culoare si mai inchisa. Ochii sunt expresivi si plasati destul de mult în afară.

Acestia au culoarea castanie, maro deschis sau maro inchis , in functie de culoarea blanii. Urechile sunt stabilite la înălţime medie pe craniu, si sunt triunghiulare. Au o blana creata,cu textura lanoasa, care poate forma corzi atunci cand este lunga.

Blana poate avea o varietate de culori : negru, maro bej, alb sau poate fi bicolora unde culoarea a doua este de culoarea alb─â (maro si alb sau alb-negru).

Masculul cantareste intre 16-20 kg, si are inaltimea la greaban intre 41-50 cm, iar femelele 12-16 kg si 38-45 cm.

Comportament Caine de apa spaniol

Cainele de apa spaniol este un caine extrem de inteligent si bine echilibrat. Este un companion de exceptie, dedicat familiei, atent si fericit, aratand putere si rezistenta in ceea ce i se cere.

Desi sunt animale potrivite pentru familie nu il lasati nesupravegheat cu copii mici. Sunt caini foarte inteligenti si pentru a fi in forma trebuie ca mereu sa aibe ceva de facut.

Sunt folositi la cautarea si salvarea persoanelor, detectarea bombelor, detectarea drogurilor si prafurilor asemanatoare, in sporturile de apa, in turme, terapii, competitii, etc.

Dresaj Caine de apa spaniol

Cainele de apa spaniol este un caine extrem de inteligent, bine echilibrat, versatil si puternic. Este un animal de companie excelent, dedicat familiei, atent, care arata atat rezistenta la lucru cat si agilitate excelenta.

Este usor de dresat, isi indeplineste sarcinile cu usurinta, competenta si demniate. Este rezervat cu strainii, dar nu prezinta timiditate.

Este un animal de marime medie care ar trebui dresat si invatat alte animale si cu oamenii de la o varsta relativ tanara. Asigurati-va ca sunteti liderii haitei, doar asa veti putea sa dresati si sa faceti un caine sa va asculte.

Desi este un caine docil si inteligent nu ar trebui lasat singur cu copii (ca orice alt caine de altfel).

Dupa ce au confirmat in munca au fost trimise echipe, la nevoie, in Turcia, Columbia si Mexic pentru a detecta oamenii disparuti in urma cutremurelor de pamant.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despreÔÇŽ Dresajul cainelui de companie

Particularitati Caine de apa spaniol

Sunt folositi ca si

 • caini ciobanesti ( oi, capre, vaci, porci, cai) . In ciuda marimii medii pe care o au, sunt foarte versati si productivi:unul singur este capabil sa conduca o turma de 500 capre sau oi.
 • Munci de cautare si salvare in catastrofe, datorita mirosului fin pe care il poseda
 • Pe mare, merg dintr-un capat in altul al barcii, ca si cum ar fi pe uscat.
 • In minerit – pentru tras vagonetii
 • Caini de paza
 • Caini de companie – sunt ideali
 • Necesita ingrijire minima, nu ar trebui sa fie periat niciodata.
 • Necesita un tuns pe an, maxim doua…Daca o persoana va spune ca are nevoie de mai multe ori sa fie tuns, inseamna ca persoana respectiva este un frizer.

Boli Caine de apa spaniol

Speranţa de viaţă a rasei este de aproximativ 14 de ani. Boli frecvente: Displazia de sold, Atrofia progresivă a retinei, Hipotiroidism, Boala Addison, Insuficienta pancreatica, Alergiile, Cataracta.

Speranta de viata medie este de┬á10 – 14 ani.

Poze Caine de apa spaniol

Canise Caine de apa spaniol

in curand..

Alte rase de caini

 

Alte articole

Cele mai citite articole