Rase de Caini Briard

caine Briard
  • Origine: Franta
  • Grupa: Caini ciobanesti si de cireada
  • Greutate: 25 – 40 kg
  • Inaltime: 58 – 69 cm
  • Culori: negru, maro si crem
  • Dresaj: este inteligent si dominant, se recomanda dresaj de supunere
  • Ingrijire: greoaie
  • Temperament: inteligent, credincios, independent, incapatanat
  • Sanatate: Este rezistent la boli
  • Pui: 8 – 10 pui, 17 cel mai mult
  • Media de varsta: 10 – 12 ani
  • Alte nume: Briard, Berger de Brie, Berger Briard

Origine

Considerat a fi originar din provincia Brie, Franta, Briard-ul a fost initial creat pentru o oferi protectie impotriva atacurilor lupilor. In cele din urma, ei au devenit animale de companie indragite si caini ciobanesti si de cireada.

Una dintre cele mai vechi rase de caini utilitari, Briard-ul are o istorie bogata. Briard-ul este recunoscut in anumite cercuri drept cainele ciobanesc de Brie. Prima data descrisa in secolul al XIV-lea, aceasta rasa a fost infatisata pe tapiteriile care dateaza inca din secolul al VIII-lea. Provincia Brie se considera a fi tinutul sau de origine, dar nu exista dovezi clare in aceasta directie.

Unii cunoscatori sunt de parere ca Briard-ul poate fi rezultatul incrucisarii Beauceron-ului (cainele de cireada francez) cu Barbet-ul (cainele de apa francez). Initial, ei erau intrebuintati pentru a apara oamenii de atacurile lupilor si ale braconierilor. Cu timpul, armata franceza a utilizat Briard-ul ca si caine mesager si pentru cautarea ranitilor in timpul razboiului.

Acesti caini si-au castigat popularitatea ca si animale de companie la inceputul anilor 1900. Briard-ul a fost inregistrat de catre American Kennel Club in 1922. Astazi, Briard-ul este utilizat ca si caine de cireada, de paza si protectie, companion, in operatiunile de cautare si salvare si in activitatile militare.

Unii spun ca rasa fost obtinuta prin incrucisari cu cainii Deer Hound, Barbet, Griffon. Numele rasei a fost fixat la prima expozitie canina de la Paris din 1883. Este un excelent caine pentru manat si pazit turmele, fiind capabil sa conduca o turma de 600-700 capre fara interventia omului. Poate deveni si un placut caine de companie cu conditia sa i se asigure miscare si conditiile de intretinere necesare.

Mai este denumit si Chien Berger de Brie (Ciobanescul de Brie). Unul din cele mai populare exemplare de Briard este Buck, poate cel mai destept membru celebrei „familii Bundy”.

Hrana Briard

Hranirea cainelui Briard ar trebui facuta de doua ori pe zi, avand partiile masurate. Este recomandat ca bolul sa fie din ceramica sau otel pentrua preveni dezvoltarea bacteriilor.

Hranirea se face la interval de douasprezece ore, cu hrana uscata de cea mai buna calitate. Apa proaspata ar trebui sa fie mereu la dispozitie.

La fel ca si restul cainilor nu au voie ciocolata, inghetata si alte alimente similare toxice pentru el.

Este bine sa aveti o lista cu alimente principale care influenteaza mai mult sau mai putin digestia cainelui, de exemplu varza consumata in cantitati mai mari poate da scaune moale cainelui.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Briard

Briardul este viguros, alert, puternic fara a fi rigid, cu o osatura si musculatura robusta, aratandu-si puterea si agilitatea ceruta de indatoririle sale de ciobanesc. Rasa are mai multe caracteristici specifice, printre care blana, culoarea, capul si urechile, coada.

Toate culorile complete, in afara de alb sunt permise; inclusiv negru, gri si mai multe variante de maro-rosiatic. Cei mai multi cainii Briard rosiatici au coada, urechile si fata inchise la culoare si mai au si o manta pe intregul corp, un strat de culoare mai inchisa. in cazul cateilor de culoare maro-rosiatica exista o schimbare succesiva a blanii spre mai deschis in primi ani de viata si apoi din nou spre mai inchis dupa ce ajung la maturitate.

Cainii Briard de culoare gri sunt rari in Statele Unite, iar cei mai populari sunt cei negri sau pe rosiatic.

De cele mai multe ori blana lor a fost asemanata cu cea a caprelor; deoarece este uscata, aspra si face un zgomot ca un scrasnet atunci cand este frecata sau periata. Mizeriile si apa rareori patrund pana la sub-blana si este usor de pieptanat atunci cand blana este uscata. Daca este periat periodic si atent va naparli foarte putin; dar daca acest lucru nu se petrece, atunci parul se va incalci si uneori va fi nevoie sa fie tunsa pentru a mai avea din nou acel aspect originar de sanatate.

Timpul minim care li se poate acorda periatului este de doua ore pe saptamana pentru blana unui adult; iar la cei adolescenti este nevoie de putin mai mult timp datorita schimbarilor prin care trec la aceasta varsta. Aproape oricine poate invata sa-i perie si sa le intretina blana, desi unii stapani prefera sa recurga la ajutorul unui profesionist pentru aceasta.

Blana cainilor Briard continua sa creasca pe toata durata vietii lor, alunecand natural in carlionti mari, lungi si luciosi. La cainii care participa in concursuri o grija atenta se va acorda blanii deoarece standardele impun o lungime considerabila a blanii, pana aproape de pamant. Baile regulate, perierea si uneori o scurtare a parului de pe picioare sunt necesare pentru confortul cainelui.

Capul Briardului este mare, de forma rectangulara, bine acoperit de par si cu un nas negru, patratos si mare. Blana formeaza o barba si mustata mari si stufoase, iar deasupra ochilor creste sub forma de arca creand impresia de spranceana. in unele cazuri este nevoie de o scurtare a acestui par sau de a-l prinde cu o clama sau bentita pentru a elibera vazul cainelui. Briardul isi foloseste de multe ori capul lui mare la a impinge oile recalcitrante, precum si copiii sau alti caini.

in Franta si America, urechile sunt modificate chirurgical la o varsta de 5 – 6 saptamani. O ingrijire potrivita dupa operatia care a scurtat urechile le va determina sa stea drepte, accentuand astfel liniile paralele ale capului si ale gatului lung si mandru. Urechile se indrepta inspre fata, atente la orice zgomot sau sunet iar parul lung cade peste deschiderea lor.

Briardul cu urechile taiate este singura rasa cu parul lung si urechile drepte, erecte, ceea ce ii confera capului o expresie unica, alerta. Aceasta pozitie a urechilor a imbunatatit si abilitatea auditiva a cainelui, previne infectiile urechilor si limiteaza efectele daunatoare pe care le pot avea muscaturile sau zgarieturile intrusilor.

Standardele rasei permit de asemenea si urechile naturale, pe care unii oameni le prefera. Deoarece aceasta operatie de taiere a urechilor este ilegala in Anglia si unele tari Scandinave, cainii adusi din aceste tari vor avea urechile naturale. Chair si netaiate urechile acestei rase sunt destul de mobile, ridicandu-se usor si dand un aspect de patrat varfului capului.

Suficient de lunga pentru a ajunge la partea mijlocie a piciorului, coada Briardului este acoperita de par lung si formeaza o carja sau forma literei „J” la capat.

Cainii Briard sunt de talie mare; cei din American fiind oarecum mai mari decat cei din Franta. Este un fapt general recunoscut ca cei mai mici caini au mai multa rezistenta si au o agilitate si mobilitate mai mare pe picioarele lor usoare la pazirea turmei.

Comportament Briard

Briard-ul este o rasa foarte inteligenta. Sunt credinciosi si supusi, ceea ce ii face usor de educat si antrenat. Au un instinct gregar foarte puternic, astfel ca vor incerca sa „pastoreasca” copiii de varste mici sau alte animalute care le tin companie in casa. Sunt foarte grijulii si blanzi cu membrii „turmei” lor.

Briarzii pot fi foarte protectori cu copiii, dar trebuie intensiv socializati de la o varsta cat mai frageda. Un Briard putin sau deloc socializat poate fi independent, incapatanat si chiar salbatic. Majoritatea sunt circumspecti cu strainii. Sunt intotdeauna doritori sa va faca pe plac, dar stapanii lor trebuie sa fie fermi si consecventi. Acestor caini le place sa se faca utili. Briard-ul are un auz extrem de fin, ceea ce-l face un caine de paza excelent.

Acesti caini pot fi agresivi cu alti caini. Trebuie sa li se distraga atentia si necesita multa activitate pentru a-i mentine preocupati. Un Briard plictisit este un Briard distructiv.

Cainii din rasa Briard se descurca cel mai bine intr-o casa cu o curte si gard de dimensiuni medii deoarece adora sa fie in aer liber. La fel de bine se descurca intr-un mediu exterior, intr-o curte ingradita, avand un simt dezvoltat al independentei. Cu toate acestea, sunt relativ multumiti cu traiul intr-o casa cu familia de adoptie.

Sunt activi in casa, dar nu excesiv; totusi au nevoie de spatiu pentru a se misca. in schimb, se pot adapta fericiti unui trai intr-un apartament, daca stapanul lor le asigura zilnic miscare si exercitii in aer liber. Nu sunt foarte multumiti cu traiul intr-o cusca, deoarece sunt firi active care adora sa se miste in aer liber.

Dresaj Briard

In ciuda aparentei sale atragatoare, a personalitatii sale sarmante si a dresarii relativ usoare, Briardul nu este un caine pentru oricine. Aceleasi caracteristici care il promoveaza ca si un caine loial de paza si un ciobanesc excelent; sunt cele care il determina pe un stapan incepator sa se intrebe daca nu cumva acest caine este mai mult decat poate el controla.

Chiar de la o varsta frageda catelul Briard va incepe prin a-si impune dominanta sa asupra oamenilor daca i se permite aceasta. De aceea un dresaj pentru supunere este mai mult decat indicat la aceasta rasa inca de la o varsta frageda a catelusului. Fiecare membru al familiei de adoptie trebuie sa se comporte in preajma cainelui ca si un mascul alfa, dominator pentru a se stabili ierarhia stapan – caine.

Pe langa dresajul de care au parte atat acasa, cat si la scoala de dresaj cainii din aceasta rasa trebuie si socializati cum se cuvine pana la varsta de 1 an pentru a se asigura ca nu va deveni retras sau extrem de suspicios pana la agresiune cu alti caini sau cu strainii. Va trebui sa-l supuneti la cat mai multe si diverse situatii pentru a vedea cum se comporta; sa cunoasca cat mai multe persoane sau alti caini straini.

Cainii Briard necesita mai multa rabdare, timp si fermitate in aceste socializari, precum si in dresajul care li se ofera pentru a deveni caini complet increzatori in puterile si capacitatile lor.

Cainii Briard invata repede si au o memorie excelenta. Se descurca bine la aproape orice activitate specifica cainilor sau grupei sale, de la a prinde discul pana la a cara bagaje sau copiii mici in spate. Multi caini Briard au obtinut de-a lungul timpului titluri pentru supunere, diplome de urmarire si de pazirea turmei. Sunt candidati perfecti pentru munca de cautare si salvare, dresajul pentru politie, dar si pentru munca de protectie.

In rolul de ciobanesc Briardul arata o abilitate naturala de a misca sau mentine turmele pe teritoriul detinut de stapan, chiar si in cazul in care nu sunt garduri. Acesti caini mai pot si sa conduca, sa adune animalele folosindu-si dimensiunile mari ale corpului si forta cu care este inzestrat, prin a latra si a ciupi calcaiele oilor. Nu vor ezita sa-si foloseasca capul pentru a mentine o oaie in linie; si nu se vor da inapoi de a raspunde atacului unui pradator, fie el si lup. Aceste trasaturi de caine ciobanesc le va folosi si in cazul copiilor sau al stapanilor, incercand sa-i determine sa mearga in directia pe care o doreste el.

Descris de cele mai multe ori ca si o inima invaluita in blana, Briardul isi va petrece vita incercand sa faca pe placul stapanului. Va fi nevoie sa investiti timp, rabdare si afectiune in activitatile de periere, dresaj si socializare a acestei rase; dar sa stiti ca nu vor fi in zadar. in timp va deveni nu numai un protector devotat la intregii familii, dar si un companion credincios, gata sa va insoteasca pana la magazinul din colt sau pe varfurile muntilor.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Briard

Briard-ul are tendinta de a nu fi prietenos cu strainii. Nu este un companion bun daca nu este socializat adecvat, simtind nevoia sa fie alaturi de familia sa. Alaturi de stapanul potrivit, Briard-ul poate fi un animal de casa exceptional.

Au nevoie de multa miscare, fiind companionii ideali pentru adolescentii activi. Daca nu beneficiaza de un antrenament adecvat pentru a-si consuma energia, Briard-ul poate dezvolta anumite probleme de comportament sau poate deveni greu de controlat. Sunt excelenti companioni pentru persoanele care fac jogging, dar se vor bucura la fel de mult daca-i invitati la o baie in piscina.

Briard-ul se va acomoda traiului intr-un apartament daca este scos la plimbari lungi sau la jogging. Este moderat activ in interiorul caminului si va fi cel mai fericit daca i se pune la dispozitie o curte de dimensiune medie. Acest caine este total nepotrivit cresterii intr-un padoc.

Cresterea acestei rase active poate fi o adevarata provocarea. Interiorul pavilioanelor urechilor trebuie mentinut in perfecta stare de curatenie, iar parul in exces de la acest nivel sau dintre degete trebuie indepartat.

Blana Briard-ului este aspra si rezistenta cu o textura similara celei de capra. Daca este bine intretinut, Briard-ul naparleste putin si sezonier. Blana Briard-ului se incurca foarte rapid daca nu-i acordati timp pentru a o ingriji.

Boli Briard

In general, Briard-ul este un caine rezistent si robust cu cateva sensibilitati de ordin medical. Totusi, cateva afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta:

– atrofia retiniana progresiva este o boala care determina degenerarea celulelor nervoase ale retinei. Afectiunea debuteaza adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire.

– cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.

– torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.

– displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.

– boala von Willebrand este o tulburare a sangelui care poate induce sangerare incontrolabila.

In plus, Briard-ul este predispus artritelor, alergiilor, limfosarcomului si afectiunilor tiroidiene.

Speranta medie de viata a Briard-ului este de 10-13 ani.

Poze Briard

poze caine briard

poze caine briard

Canise Briard

in curand..

Alte rase de caini

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii