1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner

Border Collie

caine Border collie
 • Origine: Anglia
 • Grupa: Ciobanesc si de cireada
 • Greutate: 12 – 20 kg
 • Inaltime: 46 – 56 cm
 • Culori: negru si alb
 • Dresaj: usor de dresat, inteligent
 • Ingrijire: trebuie periat si pieptanat periodic
 • Sanatate: rezistent si sanatos cu putine sensibilitati medicale
 • Pui: 4-8 pui
 • Media de varsta: 11 – 14 ani
 • Alte nume: Scottish Sheep Dog, Border Collie dog

Origine

Border Collie este originar din Northumberland, regiune de demarcatie dintre Scotia si Anglia. Se considera ca rasa ar descinde din rasele britanice vechi de caini ciobanesti si de cireada cu unele influente ale raselor de tip spaniel. Cu mult inainte ca Marea Britanie sa fie indistrualizata, Insulele britanice se bazau pe cresterea oilor pentru a-si sustine economia.

Turmele de oi aveau nevoie de o supraveghere constanta, astfel ca Border Collie a fost cel care efectua aceasta activitate intr-o maniera demna de toata admiratia. Border Collie a fost pentru prima data mentionat in 1570, intr-o carte despre cainii englezesti.

De atunci, diferite rase de caini ciobanesti au fost create, dar nici una nu se compara cu Border Collie. Initial, rasa a fost perfectionata in jurul anului 1890, in provinciile de granita dintre Anglia si Scotia, povincii dupa care rasa a si fost denumita. Aptitudinile sale de bun supraveghetor al turmelor de oi si entuziasmul sau au avut ca rezultat o cerere crescuta a acestei rase in Australia ca si in Noua Zeelanda.

Chiar si astazi, sunt oameni care inca cred ca Border Collie este originar din Australia. Una dintre cele mai abile rase, Border Collie era, de asemenea, utilizat la detectarea narcoticelor si a bombelor, in operatiunile de cautare si salvare si in cadrul serviciului politienesc. Unele exemplare au reusit sa fie dresate cu succes pentru a fi utilizate ca si caini-ghizi pentru persoanele cu dizabilitati.

Hrana Border Collie

O data ce este adult, un nu va costa foarte mult din punct de vedere al alimentatiei.

Asta pentru ca nu este deosebit de pretentios si pofticios, apetitul si cantitatile de hrana de care are nevoie incadrandu-se in limitele normale.

Totusi, cand sunt mici, trebuie hraniti serios, mai ales intre 4-8 luni, dar evitandu-se supra-alimentatia.

Citeste mai mult despreÔÇŽ ┬áAlimentatia cainelui

Aspect Border Collie

Border Collie este un caine de talie medie cu bot nici prea mare, nici prea mic. Capul are forma conica cu un stop marcant, iar urechile sunt purtate partial sau total ridicate. Botul se ingusteaza spre nasul de culoare neagra. Ochii ovali sunt, in general, caprui inchis, exceptie facand varietatea merle la care unul dintre ochi poate fi albastru. Coada lunga poate ajunge pana la treimea mijlocie a membrelor posterioare, fiind purtata in prelungirea coloanei vertebrale numai atunci cand cainele este starnit si niciodata covrig pe spate.

Blana dubla este rezistenta la intemperii. Exista doua varietati de blana, una neteda si scurta si alta lunga. Parul din jurul gatului este mai lung formand o coama. Parul de pe fata, urechi si membrele anterioare este intotdeauna mai scurt si neted. Border collie se gaseste intr-o varietate de culori si combinatii de culori, dar albul nu este, in general, culoarea predominanta. Cea mai frecvent intalnita culoare este negru cu sau fara petele albe traditionale din varful cozii, de la nivelul gulerului, capului si extremitatii membrelor si cu sau fara marcajele cafenii.

Alte culori sunt reprezentate de merle (culoarea mierlei) si sable (culoarea samurului). Border Collie adult poate atinge o greutate corporala de circa 14-20 kg la mascul si de 12-19 kg la femela si o inaltime la nivelul greabanului de aproximativ 48-56 cm la mascul si de 46-53 cm la femela.

Comportament Border Collie

Border Collie sunt deosebit de inteligenti si receptivi, sunt prea inteligenti pentru a sta toata ziua in casa sa leneveasca. Daca nu li se dedica suficient timp si atentie se vor plictisi si pot deveni distructivi si vor dezvolta probleme de comportament.

Au o sensibilitate aparte ce ii face sa fie usor de antrenat, sunt potriviti pentru competitiile de agilitate. Daca are un program amplu de exercitii fizice, care sa il tina ocupat, se va intelege minunat cu alte rase. Stabileste o relatie minunata cu copii, alaturi de care adora sa alerge si sa se joace.

Cateii Border Collie sunt perfectionisti si au o dorinta neobosita de a fi pe placul stapanului, ideal pentru ei ar fi ca acesta sa aiba experienta in cresterea cainilor si mai ales timp sa se ocupe de ei cu adevarat si sa le valorifice calitatile. Doar exercitiile fizice nu sunt suficiente pentru acesti catei deosebit de inteligenti si de energici, ei vor sa munceasca si trebuie sa faca asta atat cu mintea, cat si cu sufletul si asta o realizeaza indeplinind diverse sarcini.

Dresaj Border Collie

Border Collie-ului ii place sa invete si sa se joace. Inteligentul Border Collie are nevoie de un proprietar dedicat, consecvent si dispus sa-si petreaca mult timp (mai mult decat in cazul altor rase) mai ales atunci cand acest lucru implica dresarea si educarea acestuia.

Altfel, veti avea parte de un exemplar frustrat, timorat si dificil de controlat. Multi Border Collie pot fi dresati sa efectueze comenzile numai la anumite semne cu mana sau la anumite semnale sonore. Privirea unui Border Collie in timpul activitatii sale de supraveghere a unei turme de oi este o experienta extraordinara.

Citeste mai mult despreÔÇŽ Dresajul cainelui de companie

Particularitati Border Collie

Border Collie are nevoie de multa activitate si stimulare mentala pentru a preveni dezvoltarea tulburarilor de comportament. Iute si agil, acest caine mititel are o energie fara sfarsit, simtind nevoia in permanenta sa se joace sau sa aiba ceva de facut.

Border Collie trebuie sa fie periat si pieptanat periodic pentru a-i mentine blana in bune conditii. O ingrijire speciala trebuie acordata atunci cand puful sau profund moale si des este inlocuit. Imbaierea si toaletarea cu sampoane uscate (pudra) se vor efectua numai atunci cand situatia o impune. Border Collie naparleste moderat si sezonier.

Boli Border Collie

In general este un caine rezistent si sanatos cu putine sensibilitati de ordin medical. Totusi, urmatoarele afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta:

– displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.

– criptorhidismul este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot. Testiculul, respectiv, testiculele care nu au migrat in bursa testiculara, ramanand in cavitatea abdominala sau pe traiect au toate sansele mai tarziu sau mai devreme sa se tumorizeze. Din acest motiv, exemplarele cu criptorhidism vor fi castrate.

– anomalia globului ocular la Collie este o afectiune caracterizata printr-o dezvoltare defectuoasa a globului ocular. Este o maladie genetica, iar majoritatea leziunilor oculare asociate acestei maladii apar de la nastere. Maladia afecteaza retina, coroida si, in cateva cazuri, sclera si nervul optic.

– atrofia retiniana progresiva este o boala care determina degenerarea celulelor nervoase ale retinei. Afectiunea debuteaza adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire.

– panusul este o afectiune a globului ocular care are ca rezultat aparitia inflamatiei.

– luxatia de cristalin este reprezentata de detasarea sau deplasarea cristalinului din pozitia sa anatomica in interiorul ochiului.

– cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.

– osteocondroza umarului este o tulburare congenitala care induce o artropatie degenerativa a articulatiei umarului.

– surditatea congenitala este prezenta la nastere.

In plus, Border Collie este predispus alergiei la saliva de pureci si la epilepsie.

Speranta medie de viata a rasei Border Collie este de circa 11-14 ani.

Poze Border Collie

Canise Border Collie

1. Canisa Border Collie

 • Adresa:┬ásat siscani, Adjud (Vrancea)
 • Telefon:┬á0772112720
 • Email: –
 • Website: –

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole

1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner