Rasa Bichon Havanez

caine Bichon Havanez
  • Origine: Cuba
  • Grupa: Toy
  • Greutate: 3 – 6 kg
  • Inaltime: 20 – 30 cm
  • Culori: alb, negru, maro, mahon
  • Dresaj: usor de dresat
  • Ingrijire: necesita periere periodica
  • Temperament: jucaus, gentil, inteligent, iubitor, afectuos
  • Sanatate: in general sanatos
  • Pui: 3 – 5 pui
  • Media de varsta: 14 – 15 ani
  • Alte nume: Bichon Havanais, Havana Silk Dog, Bichon Havanese dog

Origine Bichon Havanez

Bichonul Havanez este o rasa de caine care apartine tipului bichon, creat din rasa disparuta Bichon Tenerife.

Inceputul secolului XVI dezvaluie faptul ca au fost adusi caini de-a lungul acestor curse ale colonistilor, cel mai probabil „cainele de Tenerife”, stramos comun pentru intreaga familie Bichon. Acesti caini mici au gasit curand drumul spre casele aristocratilor spanioli si s-au dezvoltat fara prea multa influenta din exterior.

Ei au reusit totusi sa se adapteze la climatul tropical al insulei. Havanezul din ziua de astazi este un caine care tolereaza caldura datorita blanii sale unice. Odata numit ”cainele de matase havana”, sau „pudelul de matase spaniol”, blana sa este ca o matasa bruta, abundenta, dar extrem de usoara si moale izoland impotriva caldurii tropicale. in tara lui natala, blanita nu a fost niciodata prinsa, iar parul nu a fost niciodata legat intr-un mot deoarece cubanezii credeau ca ii protejeaza ochii de soarele puternic.

In ciuda restrictiilor comerciale, colonia cubaneza s-a dezvoltat si a prosperat. Prin secolul XVIII a fost centrul cultural al Lumii Noi, cu o eleganta care a depasit tot ce au reusit britanicii in coloniile lor.

Aristocratia Europei a constatat orasul Havana ca fiind un loc perfect pentru vacante, cu operele, teatrele si palatele sale. La intoarcerea lor spre Europa, au adus inapoi cainele mic de Havana, care a fost favorizat la curtile Spaniei, Frantei si Angliei.

Atat in Spania cat si la curtea lui Ludovic al XVI-lea, au fost tunsi in modul pudelilor fiind admirati pentru dimensiunea lor. Pe de alta parte englezii i-au lasat blana in mod natural, numindu-i cubanezul alb desi au fost frecvent intalniti si in alte culori.

Pana la mijlocul secolului al XVIII-lea, ei au fost pur si simplu la moda in Europa. Regina Victoria detinea doi, Charles Dickens avea unul iubit de cei sapte copii ai sai numit Tim. Au fost prezenti la primele concursurile de caini din Europa unde rasa a inceput sa fie bine stabilita. intre timp in Cuba vremurile s-au schimbat. Aristocratia baronilor de zahar a fost pe cale de disparitie, iar o noua clasa, burghezia, a fost in curs de dezvoltare.

Micul caine de Havana, adaptabil ca intotdeauna a devenit un caine extraordinar familiei, jucaus, caine de paza, caine de turma pentru pasarile de curte. Aceasta pozitie a detinut-o acolo pentru ultimii o suta cincizeci de ani.

Odata cu aparitia revolutiei cubaneze, clasa de aristocrati detinatori de havanezi a fost prima care a fugit. Putini caini au reusit sa ajunga in S.U.A, iar pana la sfarsitul anilor ’70 rasa a fost refacuta. Toti Havanezii din ziua de azi provin din cei 11 mici imigranti care au fost salvati de aripa „Cortinei de Fier” si revolutiile din Cuba.

Remarcabil, de-a lungul timpului tipul Havanez a ramas practic neschimbat conform picturilor din secolul XVIII. Fiind inca considerati rari popularitatea lor este in crestere. Pentru a-l pastra acum si pentru viitor este o provocare.

Din rasa Bichon mai fac parte: Bichon Frise, Bichon Bolognese, Bichon Maltez, Coton de Tulear, Tsvetnaya Bolonka, Franzuskaya. Bichonul havanez poate fi intalnit sun denumirile: Bichon Havanais, Bichon Havana, Havaneser, Havanezer, Havana Silk Dog.

Hrana Bichon Havanez

Catelusii din rasa Bichon Havanez pot fi hraniti atat cu mancare din comert speciala pentu ei, dar si cu diferite feluri de macare preparata in casa. Cei mai multi prefera orezul fiert cu morcov si carne.

Atentie la alergii. Ca orice caine, sau animal, daca nu sunt hraniti corespunzator devin alergici la anumite alimente. Cel mai bine este sa consultati un veterinar.

Daca optati pentru hrana cumparata, fie ca este umeda sau uscata, este bine sa-i cititi ingredientele. Ca si oamenii si cainii au marci de hrana considerate junk food. Mancarea gatita in casa este intotdeauna cea mai buna solutie cu conditia ca ea sa contina vitaminele, mineralele, proteinele, grasimile si acizii de care cainele are nevoie. Atentie, excesul dauneaza.

Apa trebuie sa fie proaspata si intotdeauna la discretie pentru ca prietenul nostru patruped sa-si poata potoli setea cand are nevoie.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Bichon Havanez

Este un caine de talie mica avand dimensiunile intre 22 cm si 29 cm si poate cantarii intre 3 la 6 kg. Pot fi intalniti in mai multe culori, de la negru, alb ciocolatiu si argintiu pana la toate combinatiile dintre aceste culori.

Ceea ce ii face unici pe acesti caini este blana la fel ca matasea, care poate fi moale sarmoasa sau ondulata oferindu-i protectie impotriva soarelui dur al tarii native.

Sunt caini foarte jucausi, iar salturile pe care le realizeaza rezulta din faptul ca au picioarele din fata mai scurte decat cele din spate ceea ce face parte din farmecul sau. La fel si coada care este rasucita pe spate si foarte stufoasa.

Desi exista un argument cu privire la havanez cum ca initial toate exemplarele acestei rase au fost albe sau de diverite culori, la Havanezul modern sunt acceptabile toate culorile si combinatiile de culori.Singurele restrictii care se impun rasei havanez sunt cele precum culoarea nasului care trebuie sa fie negru cu exceptia havanezului ciocolatiu care poate avea nasul in culoarea robei.

Culori populare pentru aceasta rasa includ: cafeniu, alb, si negru, si parti-Havanese.

Comportament Bichon Havanez

Havanezul este obisnuit cu viata buna si nu este de mirare, deoarece de secole acesti caini rasfatati au fost intalniti la familiile instarite. Nu este nici o indoiala in ceea ce priveste faptul ca le lipseste marimea, dar completeaza in personalitate.

In Cuba acest caine este cainele national de unde si numele de havanez. Este un caine foarte activ, iubitor de oameni, inteligent si afectuos. Avantajul pe care il are havanezul fata de alti caini din familia lui este acela ca nu miroase si nu musca.

Havanezul este un caine perfect pentru interior, are un program zilnic moderat de miscare, dar se poate adapta la aproape toate mediile. in cazul in care se fac plimbari lungi prin parcuri, paduri trebuie luat in considerare faptul ca blana lor este ideala pentru ridicarea frunzelor ceea ce inseama ca trebuie periati.

Havanezul detine un temperament foarte prietenos, si care este spre deosebire de multe alte rase un caine ce pare a fi din jucarie.Are un comportament corespunzator si echilibrat fata de copii si fata de animale si este rareori irascibil la aparitia de noi persoane pe teritoriul sau.Este un caine inteligent si vioi si va vor solicita mereu atentia pentru a va arata noi jiumbuslucuri pe care ei le fac pentru dumneavoastra, din dorinta de a va fi pe plac.

Havanezul este o rasa orientata spre traiul in prezenta omului, iar o separare de acestia pe termen indelungat nu ii face bine.De aceea ei nu sunt pretabili pentru persoanele care muncesc foarte mult sau care calatoresc foarte des.Au tendinta de a-i insoti pe stapanii lor, peste tot, in toate incaperile casei insa fara a parea posesivi.

Spre deosebire de alti caini din categoria toy, care sunt prea delicati sau prea nervosi fata de copii, bichonul havanez se remarca prin blandete si intelegere fata de acestia, jucandu-se cu ei si incercand sa le fie pe plac.

Havanezul este utilizat adesea la: diverse terapii care includ prezenta cainelui, pe post de caini care asista persoane cu dificultati de auz, caini de show, rol in detectarea termitelor, urmarire.

Dresaj Bichon Havanez

Este un caine devotat si iubitor care face orice pentru a sta in preajma stapanului. Este o rasa activa si nu ii place sa fie lasat singur si doreste tot timpul sa fie in centrul atentiei. Ceea ce este frumos la aceasta rasa este faptul ca pot fi dresati in casa, dar prefera un antrenament bland. Sunt caini care pot fi dresati in amanunt, dar pot fi folositi si la supravegherea pasarilor de curte.

Este un caine sensibil la intonatia vocii, care doreste sa-si multumeasca stapanul si pricepe cu usurinta ce i se cere. De aceea, dresajul nu ridica probleme. Trebuie invatat de mic cat si cand sa latre. Unii din acesti caini sunt folositi pentru spectacolele de circ.

Cainele Havanez poseda o minte ascutita si inteligenta. Daca se stie cum sa fie abordat este deschis spre cunoastere si invatare; va reusi sa retina si dresajul despre supunere, la fel de repede pe cat retine si reda trucurile care i se arata. In cazul in care dresajul este efectuat adecvat si incurajat constant cainele va invata multe trucuri si va deprinde bunele maniere in timp scurt.

Fiti atenti ca acest caine adora joaca si nu se va feri de a face pe clovnul daca el considera ca asta va atrage buna starea stapanului. Lipsa lui de seriozitate poate crea probleme in cazul unui dresor foarte serios si autoritar.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Bichon Havanez

Un havanez trebuie periat de cel putin doua ori pe saptamana. Blana trebuie periata regulat pentru prevenirea nodurilor si a incalcirii.

In cazul in care este scos in zapada se vor prinde bucatile de gheata de pe labe si trebuie clatit cu putina apa calda. Cand sunt spalati trebuie uscati si periati pentru a nu le ramane blana innodata.

La uscare trebuie folosita o temperatura medie deoarece temperatura mare le poate deteriora pielea.

Parul care creste pe partea de jos a picioarelor dintre ghearele de la labe, trebuie tuns pentru a permite tractiunea pe podele umede. Unii pot avea blanita murdara sub ochi datorita lacrimilor. Acest lucru poate fi din cauza alimentatiei, pot fi alergici la un aliment.

Excesul de lacrimare poate fi din cauza parului care intra in ochi. Este indicat ca parul de sub ochi sa fie taiat, nu ras. Havanezul este un caine galagios, va alerta proprietarii sai daca se apropie straini. Unii au probleme de atasament puternic, fenomen cunoscut sub numele de „caine arici”, fiind urmaritorii membrilor casei peste tot, chiar si in baie.

Boli Bichon Havanez

Desi la prima vedere ar parea ca aceasta rasa sufera de o sumedenie de boli, acest lucru nu se va intampla daca achizitionati un exemplar de la o firma cu traditie care sa va ofere o garantie contractuala sau de la un crescator priceput in cresterea acestei rase.

Cluburile de caini din rasa bichon havanez, asa cum este si Havanese Club Of America, au incercat si incearca in mod continuu sa gaseasca solutii in eradicarea acestor probleme de sanatate. In ciuda acestor maladii, rasa havaneza este considerata in general sanatoasa.

Anomaliile oculare sunt intalnite la aceasta rasa; cataracta, dar de asemenea cazuri rare de colobom al nervului optic, atrofia retinei, displazia retiniana si luxatia, subluxatia lentilei. Pentru a avea in vedere si a evita pe cat posibil acest lucru havanezul trebuie sa primeasca pana la varsta de 7 ani, in fiecare an, un control la ochi.

Surditatea congenitala la caini poate fi achizitionata sau mostenita. Factori externi care pot provoaca aceasta boala sunt: infectii intrauterine, medicamente ototoxice cum ar fi gentamicina, tulburari hepatice sau alte expuneri toxice, inainte sau imediat dupa nastere.

Surditatea mostenita poate fi cauzata de un defect genetic care este autozomal dominanta, recesiva, legaturi sexuale sau pot implica mai multe gene. in cadrul rasei Havanezilor au existat rapoarte de surditate unilaterala si mai putin frecvent de surditate bilaterala. Pentru a tine sub control acest lucru se recomanda verificarea periodica a urechilor si toaletate regulat.

Luxatia patelara poate sa apara de la varsta de 1 an. Rotula poate sari de la loc fie intr-o pozitie mediala sau laterala.

Ultima boala enumerata care este intalnita la bichonul havanez este displazia de sold. Aceasta boala poate fi o boala genetica si se poate identifica prin radiografii incepand cu varsta de 2 ani.

Durata medie de varsta a bichonului havanez este de 13 – 15 ani.

Poze Bichon Havanez

poze bichon havanez

poze bichon havanez

Canise Bichon Havanez

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole