Rasa de Caini Beauceron

caine Beauceron
 • Origine: Franta
 • Grupa: Ciobanesc si de cireada
 • Greutate: Masculi: 32 – 45 kg, Femele: 30 – 39 kg
 • Inaltime: Masculi: 66 – 71 cm, Femele: 64 – 66 cm
 • Culori: tricolor, negru-maro, arlechin, negru-ruginiu
 • Dresaj: usor de dresat
 • Ingrijire: are nevoie de multa miscare
 • Temperament: protector, prietenos, calm, neinfricat, inteligent
 • Sanatate: in general sanatos
 • Pui: 6 – 7 pui
 • Media de varsta: 10 – 12 ani
 • Alte nume: Berger de Beauce, Bas Rouge, Red Stocking, Beauce Shepherd

Origine

Rasa de caine Beauceron este originara din Franta. Este o rasa veche care are o istorie lunga si frumoasa. Se presupune ca cea mai veche dovada carea atesta aceasta rasa dateaza din anul 1578. Unii spun ca aceasta rasa ar proveni din ciobanescul persan adus de romani in Galia in secolul 13, iar rasa s-a imbunatatit prin incrucisarea cu alti caini.

In anul 1863 Pierre Megnin confirma utilitatea Beauceronului ca si caine de paza si pastorit. In anul 1863 a fost prezentata pentru prima data intr-o expozitie la Paris, iar in anul 1889 este recunoscuta pentru prima data ca rasa oficiala si i se atribuie un standard. In 1897 este fondat primul club de caini ciobanesti care in clude si rasa de caine Beauceron.

La originea rasei de caine Beauceron stau cainii de cireada francezi. Este considerata stramoasa rasei Doberman. Este utilizat inca de la origini pentru paza si pastorirea turmelor de oi. Este intalnit des in Franta si in Europa si America de Nord. Poate fi intalnit sub diverse nume: Ciobanesc francez, Ciobanesc Beauce, Berger de Beauce, Ciobanesc francez cu parul scurt, etc.

Rasa de caine Beauceron a fost folosita in primele doua razboaie mondiale. Armata a folosit aceasta rasa pentru detectarea minelor si explozibililor, trimiterea de mesaje, gasirea ranitilor sau transportarea hranei si a munitiilor de razboi. Una din calitatile importante ale Beauceronului era ca nu erau influentati sau speriati de pericolele razboiului (explozii, tancuri, etc.).

Pe 1 martie 2007 acest caine a fost recunoscut oficial de catre American Kennel Club si poate participa la grupa cainilor de cireada incepand cu acel an. Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele organizatii canine internationale: FCI, UKC, NKC, NABC (North American Beauceron Club), APRI, ACR.

Hrana Beauceron

Beauceron este un caine activ si are nevoie de cel putin doua mese pe zi. Pe langa carbohidrati, vitamine si minerale, proteinele sunt de baza in alimentatia lui.

Se recomanda 2-3 mese pe zi la ore fixe.

Apa proaspata trebuie sa fie la discretie.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Beauceron

Rasa de caine Beauceron este asemanatoare cu ciobanescul belgian cu diferenta ca are talia mai mare. Este un caine muscuos. Are doua culori ale blanii: negru si cafeniu. Prezinta pete specifice. Rasa standard nu trebuie sa aibe alb deloc.

Este un caine de talie mare, solid si robust. Capul este lung si bine proportionat fata de corp. Coada este lunga si usor ondulata la varf.

Blana este dubla si scurta. Parul aspru acopera un substrat moale si lanos care ii ofera corpului o buna izolare termica. Urechile sunt scurte, ochii sunt de culoare inchisa. La picioare are doi pinteni care sunt obligatorii in expozitii si concursuri, altfel poti fi indepartati optional.

Inaltimea este de 35-70 de cm si greutatea mai mica de 50 de kg. Un pui de 3 luni poate cantari pana la 20 de kg. Femelele sunt putin mai mici decat masculii.

Comportament Beauceron

Calitatile prncipale ale Beauceronului sunt calmul si abilitatea de a executa comenzi fara exitare.

Beauceron este un caine impunator care, la fel ca si rottweilerul, da impresia de forta. Este un caine activ si vioi care se misca cu o libertate de invidiat. Poate fi folosit pentru paza deoarece este unul dintre cei mai buni paznici canin. De aceea poate fi agresiv cu oamenii pe care nu ii cunoaste.

Ca si animal de companie nu este recomandat alaturi de alte animale daca nu este invatat cu ele de mic.

Este un caine foarte posesiv si nu tolereaza intrusii.

Dresaj Beauceron

Ca majoritatea raselor de caini Beauceronul trebuie dresat de mic pentru ca atunci invata cel mai bine comenzile. Este foarte important sa stie cel putin comenzile de baza. Este recunoscut pentru calitatile sale native de comunicare si capacitatea de a intelege repede si bine comenzile. Poate accepta comenzi din partea tuturor membrilor familiei daca este dresat sa faca acest lucru.

Este un caine calm, vigilent, rabdator, neinfricat si loial.

Nu este recomandat sa fie lasat singur pe perioade lungi fara sa aiba activitate. Poate fi exagerat de protector, fapt care intareste necesitatea unui dresaj. In lipsa acestuia poate fi teritorial sau agresiv cu strainii. Nu este recomandat pentru apartament.

Nu este recomandat pentru cei care isi doresc un caine mare linistit. Beauceronul este un caine activ care are nevoie de spatiu, are nevoie de curte unde sa alerge sa isi consume energia. Are nevoie de mai mult de plimbarile zinice.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Beauceron

Cainele Beauceron are nevoie de multa miscare si diverse activitati care sa-i ocupe timpul. Nu trebuie lasat singur foarte mult timp pentru ca poate deveni distructiv. Se intelege bine cu pisicile daca este obisnut cu ele de mici.

Blana este relativ scurta si nu necesita ingrijiri speciale. O periere periodica este suficienta exceptand perioada de naparlire in care isi schimba parul, care necesita ceva mai multa atentie. Trebuie spalat doar atunci cand este necesar.

Cainele ciobanesc Beauceron are un apetit foarte mare si de aceea este predispus la dilatatia gastrica. Este indicat sa-l hranesti de doua-trei ori pe zi cu portii mici. Multi dintre crescatorii de ciobanesc Beauceron promoveaza hrana facuta in casa ce se bazeaza pe carne fara grasime, legume si cereale.

Se maturizeaza mai greu si este foarte activ. Femelele pot avea in medie 6-7 pui in perioada de gestatie. Pretul unui Beauceron este de 400-1000 de euro in functie de crescator, varsta si puritatea exemplarului.

Boli Beauceron

In general rasa de caine este o rasa puternica si sanatoasa. Ca si restul raselor ca caine este predispus la displazia soldurilor.

Alte boli care pot aparea sau au fost semnalate mai des sunt: Torsiunea gastrica (umplerea stomacului cu aer si torsionarea acestuia), atrofierea retiniana (se manifesta la cainii batrani, poate duce la orbire), Entropionul (pleoapele se rasucesc in interior, iar genele pot irita globul ocular), ectropionul(alta afectiune a pleoapelor).

Este important sa stii semnele bolilor pentru a putea merge la medicul veterinar imediar cum apar.

Cainele ciobanesc Beauceron are nevoie de vaccinuri, unele anuale, impotriva urmatoarelor boli: rapciuga, leptospiroza, hepatita, parainfluenza, corona si parvovirus. Anual se va face vaccinul impotriva virusului corona si rabiei pentru a mentine sanatatea cainelui.

Speranta de viata este de 10-13 ani.

Poze Beauceron

Cele mai citite articole

Beauceron

Canise Beauceron

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole