Basset de Gascogne

caine Basset de Gascogne
 • Origine: Franta
 • Grupa: Vanatoare
 • Greutate: 15 – 20 kg
 • Inaltime: 30 – 40 cm
 • Culori: Tricolor, alb-negru, albastru, albastru-negru
 • Dresaj: usor de dresat
 • Ingrijire: usor de ingrijit
 • Temperament: agil, curios, activ, iubitor
 • Sanatate: predispus la torsiunea de stomac
 • Pui: 6 – 8 pui
 • Media de varsta: 12 – 14 ani
 • Alte nume: Basset Bleu de Gascogne dog, Basset de Gascogne dog

Origine

Bassetul Bleu de Gascogne este un caine utilitar, incadrat in grupa cainilor folositi la vanatoare, dar si ca animale de companie.

Originile acestei rase, creata prin numeroase incrucisari, sunt foarte controversate.

Forma actuala a rasei a fost realizata prin aportul raselor de Griffoni si a Albastrului de Gascogne, la inceputul secolului trecut, de un crescator francez , si a fost specializat atat pe vanatoarea de iepuri si caprioare, cat si a vanatului cu pene.

De-a lungul evolutiei sale, acest caine a fost constant atat sub aspectul ameliorarii morfologice cat si al celui a pastrarii calitatilor sale, asa zise ale „cainelui de Midi”.

Este numit si The King of Hounds.

Hrana Basset de Gascogne

Pentru a evita probleme de sanatate cauzate de alimentatie, cum ar fi cele ale stomacului, este bine sa hraniti animalul la intervale regulate. Evitati porumbul, care nu este recomandat pentru caini, si alimentele care provoaca gaze.

Nu inlocuiti niciodata brusc si total un anume tip de hrana cu altul, pentru ca se vor declansa neintarziat reactii neplacute.

Este si normal un asemenea fenomen, tinand cont de faptul ca organismul se adapteaza lent si in mod gradat la o anumita formula de hrana si ramane dependent o perioada mai lunga sau mai scurta de specificul acesteia, prin procesele interdependente care sunt declansate in contextul mai larg al digestiei.

Calitatea hranei se reflecta in vitaminele, mineralele consumate precum si proteinele pe care majoritatea cainilor le iau din diferite tipuri de carne.

Cantitatea de mancare difera de la individ la individ, aceasta variaza in functie de varsta sau nivelul de activitate. Tineti cont si de acizii grasi. Bassetul de Gascogne este un caine predispus la obezitate.

Nu uitati sa ii oferiti apa proaspata la discretie pentru a-si potoli setea.

Citeste mai mult despreÔÇŽ ┬áAlimentatia cainelui

Aspect Basset de Gascogne

Aspectul general este cel al cainelui Basset, fiind considerat o rasa de talie mare, dar de talie joasa, destul de corpolent, dar nu un caine greoi. Dimensiunile corporale trebuie sa respecte niste proportii importante, si anume, raportul inaltime la greaban/ lungimea corpului =5/8; inaltimea la piept /inaltimea la greaban =2/3. Inaltimea la greaban este de 34-38 cm, iar greutatea de 25kg masculii si 22 kg femelele.

Pielea acestui caine este fina, supla, de culoare neagra sau marmorata cu pete negre, dar niciodata alba in intregime. Mucoasele si zonele glabre sunt de asemenea negre. Parul este foarte scurt, nu foarte aspru, abundent.

Culoarea robei poate fi negru cu alb, cu un reflex bleu de ardezie, marcata sau nu cu puncte negre mai mult sau mai putin evidente. Doua pete negre sunt de regula prezente pe fiecare parte a capului, cuprinzand urechile si ochii, dar care nu se intalnesc in crestetul capului, ci lasa o dunga alba, in mijlocul careia se gaseste o mica pata neagra, ovala, caracteristica rasei.

Doua pete de foc, mai mult sau mai putin vii sunt plasate deasupra arcadei superioare a ochilor, conturand ochii. Se gasesc de asemenea linii de foc pe obraji, pe fata interna a urechilor, pe membre si pe coada.

Capul are fruntea usor bombata si nu prea larga, cu protuberanta occipitala evidenta. Vazut de sus, spatele craniului are forma ovala. Fruntea este plina. Stopul este putin evident. Trufa este neagra, lata, cu narile bine deschise.

Buzele sunt cazute, acoperind bine maxilarul inferior si dand extremitatii botului un profil patrat. Comisurile sunt bine marcate, fara a fi laxe. Falcile au muscatura in foarfece , cu incisivii bine implantati in maxilar, perpendicular pe axul lung al acestuia.

Obrajii sunt uscativi, putand prezenta unu 1-2 pliuri cutanate. Ochii sunt de forma ovala, parand usor infundati in orbita, de culoare brun inchis, cu o expresie blanda, usor trista.

Urechile sunt caracteristice cainilor de culoare albastra, sunt fine, pendulante, se termina rotunjit , iar ca lungime, varfurile lor trebuie sa depaseasca extremitatea trufei. Sunt bine prinse, prinse sus pe crestet, deasupra liniei ochilor. Coada este destul de lunga, usor curbata, cu parul pilozitate moderata.

Corpul acestui caine prezinta spatele lung, dar solid, salele scurte, bine prinse, crupa usor oblica. Pieptul este larg, cu toracele lung si adanc, sternul este destul de proeminent spre fata si bine prelungit caudal.

Coada este bine prinsa, purtata „in lama de spada”, in repaus trebuie sa atinga cu varful usor solul. Membrele anterioare ale cainelui sunt puternice, pot avea o usoara curbura, care este permisa. Spata este puternica, musculoasa, fara a fi greoaie si oblica, coatele sunt bine apropiate de corp. Membrele posterioare , privite din spate, trebuie sa aiba linia de aplomb verticala, trecand prin punctul fesei, mijlocul gambei, jaret, metatars si laba piciorului.

Coapsa este lunga si musculoasa. Jaretul este larg, usor curbat, destul de jos prins. Metatarsul este scurt si puternic. Labele picioarelor sunt ovale, usor alungite, cu degetele uscative, bine prinse, cuzinetii plantari (pernutele) si unghiile sunt de culoare neagra. Mersurile sunt uniforme si destul de lejere.

Comportament Basset de Gascogne

Este un caine cu un miros foarte fin, activ, energic si foarte mobil.

Are o tehnica aparte de a vana si ii place foarte mult sa urle si se asmute usor asupra prazii. Este un caine usor de dresat, inteligent si curios , ascultator, afectuos si vesel.

Este un excelent companion, dar care are nevoie de miscare exercitiu fizic regulat. Se poate dresa usor pentru a fi un paznic de nadejde.

Dresaj Basset de Gascogne

Sunt caini foarte inteligenti, care se dreseaza usor si se preteaza si la dresajul de paza si aparare, fiind niste caini razboinici.

Citeste mai mult despreÔÇŽ Dresajul cainelui de companie

Particularitati Basset de Gascogne

Cainele Basset albastru de Gascogne este folosita atat pentru vanatoarea cu tir, cat si la cea prin haituirea vanatului.

Se pot folosi exemplare singure, sau in haita.

Vanatul de predilectie sunt iepurii si caprioarele.

Boli Basset de Gascogne

Fiind o rasa cu toracele adanc, sunt predispusi la torsiunea de stomac. Durata medie de viata este de 12 ani.

Discuta mai multe despre aceast caine de rasa pe forum impreuna cu alti iubitori ai acestei rase.

Poze Basset de Gascogne

poze basset de gascogne

poze basset de gascogne

Canise Basset de Gascogne

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole