Rasa de Caini Basenji

caine Basenji
  • Origine: Congo (Africa)
  • Grupa: Vanatoare
  • Greutate: Masculi: 10–12 kg Femele: 9–11 kg
  • Inaltime: Masculi: 41–43 cm Femele: 38–41 cm
  • Culori: negru, roscat, tricolor, tigrat, alb-negru
  • Dresaj: dificil, este incapatanat si independent
  • Ingrijire: usor de ingrijit
  • Temperament: jucaus, alert, curios, energic, inteligent
  • Sanatate: atentie la bolile ereditare
  • Pui: 4 – 6 pui
  • Media de varsta: 12 – 16 ani
  • Alte nume: Congo Dog, Congo Terrier, African Bush Dog, African Barkless Dog, Ango Angari, Zande Dog, Basenji dog

Originea Basenji

Acest caine descinde din vechii caini Pariah si a fost folosit la vanatoare inca din anii 3600 i.Hr. Legenda spune ca exemplare din aceasta rasa au fost facut cadou faraonilor egipteni. Odata cu intrarea in declin a civilizatiei egiptene si numarul lor s-a rarit, dar s-au pastrat destul de bine in tara lor natala.

Primele exemplare aduse in Anglia in 1895 si apoi 1936 au murit rapuse de boala. Treptat s-a reusit acomodarea acestui caine la climatul si bolile din Anglia.

Basenji este una dintre cele mai vechi rase canine, provenind chiar din Egiptul antic. Faraonii egipteni sunt infatisati pe basoreliefuri avand alaturi de ei astfel de caini. Este considerata o rasa valoroasa. Ea a fost inregistrata de American Kennel Club in anul 1944, iar in Europa cainii basenji au fost importati abia in anul 1985.

Alaturi de Tutankhamon a fost gasit un basenji imbalsamat, la gat purta zgarda impodobita cu pietre pretioase. Acesti caini erau priviti ca niste amulete care protejeaza impotriva vrajitoriei.

In Occident au ajuns abia in epoca Victoriana, dupa ce exploratorii au descoperit „cainele care nu latra” si l-au adus in Anglia in 1895. Din nefericire, prima pereche a murit de dizenterie. Totusi, perechea denumita „Lagos Bush Dogs” a fost expusa la Crufts inainte sa moara.

In 1923, Hellen Hunting a mai adus 6 Basenjii in Anglia, si, precum cei de dinainte, toti au murit de dizenterie. Abia in 1936 o pereche de Basenji, denumiti si „terrierii” din Congo au trait destul cat sa faca un pui. In 1937 specia a fost dusa in America, multi caini murind din nou de aceasta boala, si abia in 1942 au supravietuit suficienti cat sa formeze un club, iar basenji au fost recunoscuti in 1943 de AKC.

Rasa a fost observata pentru prima oara de europeni in jurul anului 1895, iar numele a fost preluat din limba Lingala, un dialect bantu folosit de triburile Azande si Mangbetu, dominante in nord-estul bazinului fluviului Congo. Localnicii il mai numeau si „cainele salbaticilor”, ori „caine de tufisuri”.

Si in swahili, o alta limba din bogata familie bantu, numele cainelui suna foarte asemanator cu denumirea folosita astazi. Basenji s-a dovedit din start foarte priceput la vanatoarea dificila de ratoni si alte rozatoare, purtata in desisurile dense ale padurilor tropicale vechi.

Hrana Basenji

Cand vine vorba de hrana nevoile de hrana ale rasei modern nu fac o nota distinctiva in ansamblul dietelor recomandate celorlalte rase de caini.

Metabolismul acestor caini prezinta unele particularitati, dar prin aceasta nu spunem nimic nou. Multe rase de caini, daca sunt atent studiate, au unele aspect care le individualizeaza si ideal ar fi ca acestea sa fie cunoscute si respectate, pentru a preveni aparitia problemelor de sanatate.

De exemplu, cainii din rasa Basenji pot asimila mai usor calciul comparativ cu majoritatea celorlalte rase canine, care, in aceeasi situatie, vor dezvolta pietre la rinichi.

In schimb, este foarte important sa evitati in dieta cainilor din rasa Basenji orice supliment alimentar continand vitamina C (acid ascorbic, ascorbat de sodium, ascorbat de calciu sau palmitat ascorbal), pentru ca acesti compusi le pot provoca leziuni renale si hepatice, cainii Basenji fiind predispusi la asa ceva. Verificati cu atentie specificatiile de continut ale hranei pe care o alegeti si, in cazul in care compusii enumerati mai sus sunt prezenti, cautati un alt produs.

Daca apelati la varianta hrana uscata, pentru a preveni formarea tartrului, a mentine o buna stare de sanatate a gingiilor si a-i permite sa beneficieze de un dozaj bun de vitamine si minerale, alegeti o formula potrivita pentru varsta si talia cainelui vostru, un produs de calitate, al carui principal ingredient sa fie carnea.

Pentru aceasta rasa de caini se recomanda alimente care contin proteine din carne de vita ori cal, in combinatie cu pasari de curte. Sursele de carbohidrati cele mai potrivite sunt graul si orezul brun. Trebuie sa evitati alimentele care contin soia, pulpa de sfecla, peste, carne de miel sau orez alb.

Se spune despre cainii Basenji ca se reped la mancare precum vulturii. Instinctul care i-a permis sa supravietuiasca in Africa este inca puternic si acest caine trateaza cu maxima concentrare momentul mesei, fiind atent si defensiv fata de orice sau oricine i-ar pune in pericol hrana aflata la dispozitie.

De fiecare data cand va exista o cat de mica oportunitate sa fure mancare nesupravegheata, Basenji isi va pune toate inteligenta si abilitatile fizice la incercare pentru a profita de ea.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Basenji

Este un caine de talie medie, bine cladit, suplu, sprinten si destul de puternic. Are craniul turtit, botul un pic mai scurt decat craniul, format conic, cu un nas negru.

Ochii sunt mici, migdalati, de culoare caprui. Urechile sunt de marime medie, triunghiulare si ridicate, formand totodata pe frunte niste cute specifice rasei care-i dau un aspect ingrijorat.

Coada este mica si tinuta inel pe spate. Blana este fina, scurta si are culoarea rosu cu alb, negru cu alb, negru cu cafeniu si alb (tricolor). Culoare alba este pe piept, picioare, varful cozii, gat.

Inaltimea masculilor este de aproximativ 42 de cm, femela are intre 39 si 41 de cm.Greutatea masculilor este cuprinsa intre 11 si 13 kg, iar femelele cantaresc intre 8 si 10 kg.

Spre deosebire de alti caini, Basenji nu latra. El maraie sau scoate alte sunete specifice atunci cand este entuziasmat ori suparat.

Comportament Basenji

Este un caine inteligent, vioi, alert, curios, destul de independenti si usor incapatanati. Nu latra, dar scoate niste sunete asemanatoare cu un strigat sau urlet. Devotat si atasat de stapan, accepta copiii atata timp cat nu-l necajesc. Nu sunt parteneri ideali de joaca pentru copii.

Este rezervat si precaut cu strainii si tinde sa-si protejeze stapanul. Nu are probleme cu alti caini, dar in curte cu alte animale, mai ales pisicile, ies in evidenta instinctele de vanator. De aceea trebuie socializat de mic.

Este un caine care nu suporta frigul si se simte mai bine intr-o zona cu climat cald si s-a adaptat bine la viata intr-un apartament cu conditia sa fie scos zilnic la plimbare pentru ca are un nivel de activitate moderat. Este un caine recomandat persoanelor cu multa experienta in cresterea cainilor.

Este un caine intelident, curios, silentios si foarte autoritar si introvertit, rareori exprimandu-si sentimentele. Cu toate astea, nu agreeaza strainii si este foarte protectiv cu familia. Da dovada de o inteligenta speciala.

In mod normal intr-un cuib se nasc 5-6 pui. Exista si femele basenji care au adus pe lume pana la 12 pui.

Dresaj Basenji

Deoarece este un caine independent si incapatanat, se dreseaza destul de greu. Dresajul trebuie facut de o persoana cu experienta, cu multa rabadre si pricepere pentru a-l face pe caine sa asculte si sa execute ordinele. Dresajul trebuie sa fie ferm, consecvent, dar fara a fi dur, sever.

Dresajul este recomandat pentru acești caini. Ei doresc sa- și multumeasca stapinul, dar sunt incapaținați. Sunt caini foarte distrugatori si vor rontai lucruri mult mai mult decat alte animale. Trebuie ținuți din scurt sau inchiși cind nu ești prin preajma deoarece, daca exista vreo cale sa scape și sa alerge, o vor face.

Este nevoie de multa rabdare și pricepere pentru a face un caine din rasa Basenji sa asculte și sa urmeze comenzi ori sa execute exerciții. Basenji nu va ceda ușor nici macar in fața recompenselor.

Elementele centrale trebuie sa fie fermitatea, rabdarea și consecvența, insa orice accent dur sau excesul de severitate pot compromite o buna relație de lucru.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Basenji

Este considerat cel mai curat caine. Se ingrijeste, se spala singur asemenea unei pisici. Periatul blanii acestui caine se poate face cu o perie sau manusa de cauciuc. Nu ii place ploaia, nu suporta frigul sau seceta. Ingrijirea se face destul de usor deoarece blana lui scurta nu emana miros specific si nu naparleste foarte mult. Este potrivit pentru cei care sufera de alergii, deoarece Basenji se ocupa singur de propria igiena si nu lasa par.

Este folosit la gasirea vanatului si ca animal de companie.

Boli Basenji

Bolile pe care Basenji le poate dezvolta si care pot trezi ingrijorarea sunt sindromul Fanconi, atrofia progresiva a retinei, herniile, hipotiroidismul si displazia de sold.

Basenji au cateva boli ereditare, printre care se numara si sindromul Fanconi, care inseamna proasta functionare a tubului renal proximal. Deficienta Piruvate Kinase ataca aceasta rasa, provocand moartea timpurie ca urmare a anemiei. Lyphagectasia este dilatarea vaselor limfatice, manifestandu-se prin diaree si pierderea greutatii.

Sint sensibili la unele produse antipurici si sint mai susceptibili la enterita decit orice alt caine. In medie o femela basenji face cam 5 pui pe sarcina. Media de viata este intre 9 si 15 ani.

Poze Basenji

poze caine basenji

poze caine basenji

Canise Basenji

in curand..

Alte rase de caini

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii