Barbet

caine Barbet
 • Origine: Franta
 • Grupa: Sporting
 • Greutate: 17 – 28 kg
 • Inaltime: Masculi: 57-66 cm Femele: 52-62 cm
 • Culori: alb, negru, gri, maro
 • Dresaj: usor de dresat, inteligent
 • Ingrijire: trebuie periat frecvent
 • Temperament: obedient, inteligent, energic
 • Sanatate: Atentie la alergii
 • Pui: 5 – 9 pui
 • Media de varsta: 13 – 15 ani
 • Alte nume: French Water Dog, Barbet Water Spaniel

Origine

Este o veche rasa franceza a carei origine nu este prea clara. Este printre stramosii multor rase existente astazi cum ar fi: Griffon, Poodle, Terranova, Briard etc.

Acesti caini au avut diverse roluri: vanatori, manatori de stoluri, caini marinari folositi pentru a aduce franghii, obiecte pierdute.

Rasa Barbet, este o rasa franceza veche, insa acest caine este considerat si primul caine de apa. Barbet-ul apare sub diverse denumiri, incluzand, Barbet-ul Spaniel de Apa (Barbet Water Spaniel), Griffon D’Arret A Poil Laineux si Cainele Francez de apa (French Water Dog).

Numele acestuia vine de la „barbe”, cuvant din limba franceza care inseamna „barba”.

Hrana Barbet

Rasa Barbet are nevoie in general de 400-500g de mancare zilnic.

Tipul de hrana ales pentru cainele tau trebuie sa contina toate elementele nutritive de care acesta are nevoie fie ca este vorba de hrana uscata sau la conserva, fie ca mancarea este gatita in casa.

Un aspect caruia nu i se da prea multa importanta, desi este cel mai usor de observat multi il ignora, este vorba despre activitatea cainelui si stralucirea blanii acestuia.

In urma unei mese echilibrate impartita in 2-3 portii in fiecare zi cainele o sa fie cu siguranta fericit.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Barbet

Este un caine de talie medie, viguros, puternic, suplu. Capul este destul de mic, craniu lat, rotund, bot scurt, partrat si un nas mare negru sau maro. Ochii sunt rotunzi, de culoare maroniu inchis si acoperiti de parul bogat de pe cap.

Urechile sunt prinse jos, late, lasate si acoperite de par bogat, cret, formand suvite. Are capul acoperit de un par bogat, cret, formand mustati si barba. Coada este de lungime medie, cu un mic carlig la varf si acoperite de parul cret.

Blana este formata dintr-un par lung, moale ondulat sau cret, des, impermeabil si poate fi negru, alb, gri, castaniu, maro-roscat, culoare nisipului.

Conform Clubului Chinologic din Marea Britanie, Barbet-ul este o rasa de dimensiuni medii cu o blana groasa si lanoasa. In plus, Clubul mentioneaza ca blana rasei este lunga si stralucitoare, iar aceste caracteristici sunt importante din moment ce rasa este una de apa.

Acesti caini ar putea fi asemanati cu rasa portugheza de apa sau cu o rasa mai mare de pudeli, care de asemenea sunt caini de apa.

Un Barbet matur ideal cantareste intre 15 si 25 de kg. Cum am mai spus, aceasta rasa poate veni in diferite nuante si amintim castaniul, cafeniul, negrul si griul. In combinatie cu aceste nuante poate sa apara si albul, insa nu tot timpul.

Cu un aspect distinct, nu e de mirare ca Barbet-ul necesita ingrijire regulata. Fara o periere sau fara o pieptanare regulata, blana se incalceste.

Comportament Barbet

Este un caine inteligent, curajos, aspru cu el insusi si cinstit, echilibrat, maleabil, sociabil si prietenos.

Afectuos si devotat stapanului, este iubitor si rabdator cu copiii, iar strainii vor fi anuntati. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.

Clubul Continental Kennel descrie rasa ca fiind una energica si libera. Totodata in standardul elaborat de acest club se mai precizeaza ca acesti caini nu ar trebui sa fie timizi sau agresivi, insa ar trebui sa fie loiali stapanului.

Cainii Barbet iubesc apa si sunt companioni desavarsiti pentru vanatori, deoarece iubesc salbaticia. Nu sunt speriati de vremea rece si vor sari in apa indiferent de cat de frig este.

Dresaj Barbet

Este un caine care se dreseaza cu usurinta pentru ca este inteligent, sensibil la intonatia vocii stapanului, dornic de munca si vrea sa fie pe plac stapanului.

Totusi dresajul trebuie sa fie consecvent si destul de ferm, autoritar pentru a fi luat in serios de caine.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Barbet

Este un caine care se adapteaza cu usurinta conditiilor dintr-un apartament, dar cel mai bine se simte intr-o curte ingradita unde se poate misca in voie.

Este recomandat unei familii iubitoare, afectuoase si active. Ii place sa faca plimbari lungi, sa inoate sa faca aport, sa alerg liber, fara lesa, sa aiba ocupatie caci ii place sa munceasca.

Blana acestui caine trebuie periata si pieptanata frecvent si regulat pentru a nu se incalci.

Se vor mentine urechile curate. Este un bun vanator in apa, excelent inotator chiar si in apele foarte reci. Este un minunat caine de companie.

Boli Barbet

Anumite grupe de sange pot suferi de alergii, care pot fi usoare sau severe. La caini simptomele alergiilor apar la nivelul pielii, iar tipul de alergen care afecteaza fiecare caine poate fi diferit.

Exemplele de alergeni includ atat alergenii care pot afecta si omul; incluzand polenul, praful sau mucegaiul.

Cataracta ar mai putea aparea la aceasta rasa; desi aceasta boala nu trebuie confundata cu procesul de imbatranire, in acest caz apare scleroza nucleara.

Displazia de sold nu este o afectiune rara la aceasta rasa. Displazia de sold este o afectiune care consta in dislocarea soldului.

Poze Barbet

Canise Barbet

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole