- Origine: Turcia
- Grupa: Working
- Greutate: Masculi: 50-65 kg Femele: 40-55 kg
- Inaltime: Masculi: 74-80 cm Femele: 70-80 cm
- Culori: Roscat, maroniu, alb, tigrat
- Dresaj: mediu
- Ingrijire: are nevoie de miscare
- Temperament: indraznet, mandru, independent, inteligent
- Sanatate: Atentie la bolile ereditare
- Pui: 5 – 10 pui
- Media de varsta: 12 – 15 ani
- Alte nume: Coban Kopegi, Karabas, Perro de pastor de Anatolia, Anatolischer Hirtenhund, Chien de berger d’Anatolie, Anatolian Shepherd dog
Origine
Ciobanescul anatolian este considerat de multi ca fiind cel mai bun caine de paza din intreaga lume, in special in ceea ce priveste vitele.
Cu origini stravechi in Turcia, aceasta rasa este menita sa reziste climatelor aspre si vietii nomadice.
Din acest motiv, ciobanescul anatolian prefera sa traiasca in aer liber. Pe platoul anatolian, cand verile sunt fierbinti si iernile racoroase, ciobanescul anatolian traieste in aer liber pe tot parcursul anului.
Hrana Anatolian Shepherd
Hrana unui Anatolian Shepherd este diferita de la individ la individ. Anatolian Shepherd are nevoie de minerale si vitamine atat ca pui cat si ca adult. Proteinele nu trebuie sa lipseasca din meniu; alimentul cel mai accesibil este carnea. In afara de proteine cainele are nevoie si de calciu.
Spre deosebire de alte rase Anatolian Shepherd asimileaza foarte usor calciul.
Un crescator descrie in cartea sa peste 170 de alimente cu care poate fi hranit cainele pentru a i se oferi calciu. Mancarea poate fi cumparata si de la magazin, personal recomand mancarea gatita in casa care are toate elementele nutritionale de care animalul are nevoie, chiar daca ia ceva mai mult timp de pregatit.
Doua sau trei mese zilnice sunt suficiente. Atentie la cantitatea de mancare pentru ca poate fi predispus la obezitate. Apa trebuie sa fie prezenta in permanenta undeva la indemana si schimbata pentru a fi proaspata.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Anatolian Shepherd
Blana este deasa si scurta, in general, in jur de 2-2,5 cm lungime. Parul de la nivelul gatului este mai lung, formand o coama.
Coloritul cel mai frecvent intalnit este cel cafeniu, dar alte culori, cum ar fi maron, rosu, visiniu si vargatul pe fond cenusiu sunt de asemenea observate.
Ciobanescul anatolian necesita periaj o data pe saptamana cu o atentie speciala acordata blanii in perioada de naparlire. Trebuie spalat numai cand este absolut necesar.
Aceasta rasa este foarte sensibila la purici, capuse si intepturi.Pot fi, de asemenea, predispusi la displazie de sold, sensibilitate la anestezie si hipotiroidism.
Comportament Anatolian Shepherd
Ciobanescul anatolian este un caine extrem de loial. Incredibil de inteligent, el are nevoie de stimulare mentala pentru a preveni plictiseala. Acest ciobanesc este extrem de teritorial si nu este prea prietenos cu strainii, dar, in general, nu este agresiv.
Ciobanescul anatolian este posesiv cu casa si proprietatea sa si nu va permite nimanui sa patrunda pe proprietatea familiei sale daca stapanul sau nu este acasa, exceptie facand persoanele cu care a avut contacte frecvente, fiind extrem de prietenos cu cei pe care-i cunoaste.
Ciobanescul anatolian este rabdator si protector cu copiii familiei lui, dar ii poate tranti la pamant, accidental, din joaca. Acesta va fi intotdeauna supravegheat cand se afla in preajma copiilor si, mai ales, in preajma celor mici.
De asemenea, el este tolerant cu alte animalute de casa, mai ales daca creste alaturi de acestea, dar are tendinta de a fi dominant cu alti caini. Rasa este bine cunoscuta ca fiind puternica si de neinduplecat, avand calitati inegalabile de protector, in special in ceea ce priveste paza si protectia turmelor de vite.
El pazeste si protejeaza, dar nu pastoreste oile si vitele. Sunt caini care beneficiaza de un simt al mirosului si al auzului foarte fin, calitati care-i ajuta in activitatile lor.
Dresaj Anatolian Shepherd
Ciobanescul anatolian este o rasa independenta care nu are nevoie de prea mult antrenament pentru a fi caine de paza. In alte domenii de antrenament, ciobanescul anatolian raspunde mai lent la comenzi.
Socializarea timpurie si dresajul de supunere sunt absolut necesare pentru a reduce potentialul comportament agresiv Ciobanescul anatolian este un caine loial, vigilent si posesiv. Inteligenta sa remarcabila il face un caine usor de educat si dresat, nefiind un caine adresat incepatorilor.
El are nevoie de un stapan care sa se impuna. Calm, ferm si curajos, dar nu agresiv, ciobanescul anatolian trebuie dresat cat mai repede cu putinta, intrucat un caine complet dezvoltat poate fi prea puternic si prea mare pentru a mai putea fi controlat, motiv pentru care acesta poate deveni independent si dominant, ne mai avand interesul de a-i satisface stapanului sau toate capriciile.
Ciobanestii anatolieni sunt caini cu o dezvoltare tardiva, atingand maturitatea corporala in jurul varstei de 4 ani. Socializarea precoce si extensiva, dresajul de supunere si ascultare, precum si un stapan ferm, consecvent si dominant sunt aspecte esentiale de care trebuie sa tineti cont cand doriti sa achizitionati un ciobanesc anatolian.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Anatolian Shepherd
Ciobanescul anatolian tanjeste dupa un mediu de viata exterior si nu este prea fericit daca este crescut intr-un apartament de bloc.
Daca este antrenat corespunzator, ciobanescul anatolian se poate adapta traiului intr-o casa mare.
Este relativ inactiv in interiorul caminului, motiv pentru care trebuie sa-i puneti la dispozitie o curte mare pentru a-si consuma din energie. El este cel mai fericit cand are ceva de pazit si protejat.
Firea lor retrasa si talia lor impresionanta, nu ii fac o alegere reusita pentru familiile cu copii mici.
Nu este potrivit pentru apartament, are nevoie de o curte mare, cu gard inalt si bine securizat.
Boli Anatolian Shepherd
Toate rasele de caini mari si foarte mari sunt dispuse mai mult sau mai putin la tumori, cancer si displazia de sold.
Rasa mai poate suferi si de alergii ale pielii.
Aceste alergii pot aparea si sub forme de mancarimi sau pete din cauza alimentatiei de slaba calitate sau a alimentelor care nu corespund cu digestia cainelui.
Rasa Anatolian Shepherd poate suferi in proportie de 10% de probleme de ochi.
In afara de problemele mentionate mai sus, din care o parte pot fi genetice cainele nu sufera, in general de alte boli.
Speranta de viata este de 12 – 15 ani.
Poze Anatolian Shepherd
Canise Anatolian Shepherd
in curand..
Alte rase de caini
Cele mai citite articole