- Origine: Asia centrala/Uniunea sovietica
- Grupa: Working
- Greutate: Masculi: 55-80 kg Femele: 40-65 kg
- Inaltime: Masculi: 65-80 cm Femele: 60-70 cm
- Culori: alb, negru, gri, tigrat, ruginiu, pestrit
- Dresaj: relativ usor, necesita rabdare
- Ingrijire: usor de ingrijit
- Temperament: curajos, adaptabil, curios, puternic, independent
- Sanatate: in general sanatos
- Pui: 5 – 7 pui
- Media de varsta: 12 – 14 ani
- Alte nume: Middle Asian Ovtcharka, Mid-Asian Shepherd, Central Asian Sheepdog, Central Asian Shepherd Dog, Alabai dog, Sredneasiatskaïa Ovtcharka, Turkmen Alabai, Zentralasiatischer Ovtcharka
Origine
Imaginati-va un imens si frumos caine, un paznic de neegalat ce poate lua decizii in situatii complexe, un bun prieten a carui prima calitate este loialitatea. Desi structura sa fizica este impunatoare, blandetea acestui caine in fata copiilor este de necrezut.
Acest caine era placut in trecut de catre huni deoarece nevoia sa de a fi hranit nu era chiar atat de mare, zgomotul pe care acest caine il facea era de suportat insa era foarte agil, mereu cu ochii in patru si niciodata obosit. Aceste lucruri au influentat timp de secole oraganismul acestui caine si i-au testat mereu rezistivitatea dar mai ales, intelepciunea.
Cu privire la provenienta sa exista mai multe speculatii. Se spune ca era folosit de oieri drept caine de paza chiar in Asia Centrala .Unii afirma ca provine chiar din Tibet iar altii spun ca din Turmenistan unde cu mii de ani in urma au fost crescuti de ciobani pentru a proteja turma. Cert este ca mai tarziu au ajuns sa fie raspanditi in toata lumea.
De-a lungul secolelor aceasta rasa a avut parte de o selectie atat naturala cat si artificiala. Atunci cand erau crescuti de ciobani, de multe ori puii lor erau lasati sa moara deoarece ei nu interveneau deloc in evolutia naturala a lor pentru ca ei credeau ca intregul ciclu de viata are loc in natura.
Originile si mai ales caracteristicele acestor caini sunt strans legate de geografie si de peisaj. In Tadjikistan si muntele Pamir cainii sunt mai lungi, mai dezvoltati. In schimb in Uzbekistan, loc ce se caracterizeaza prin seceta, cainii sunt mai putin dezvoltati, mai mici. In anii ’90 rasa ALABAI era declarata comoara nationala si era interzis exportul din tara cu acesti caini.
Ciobanescul de Asia Centrala este una dintre cele mai vechi rase de caini, un tipic molossoid. A fost formata ca o rasa populara ce are o selectie de aproape 4000 de ani si se extinde acum de la Marea Caspica pana in China si de la Uralii de Sud pana in Afganistan.
Hrana Alabai
Daca nu sunteti crescatori cu experienta si nu sunteti capabil sa compilati un regim alimentar echilibrat pentru puiul dumneavoastra, cel mai bine este sa ii hraniti cu mancare din industria de prima clasa.
Acest lucru ajuta la prevenirea bolilor cauzate de deficitul de nutritie in organismul animalelor. Se evita astfel si diferite boli si infectii ale organelor interne. Oferta alimentelor este foarte larga insa ar trebui sa gasiti scris pe ambalajul mancarii daca este ceea ce va trebuie dumneavoastra.
Pentru a ne alimenta corect catelusul trebuie sa ii administram mancarea la aceeasi ora si in special in acelasi loc. Acest tip de tratament este benefic pentru digestie. Apa potabila proaspata trebuie sa fie mereu intr-un loc accesibil mereu catelului. Cele mai indicate ore de alimentare a cainelui sunt la ora opt de dimineata, la pranz si la ora opt seara.
Cainele nu trebuie hranit inainte de a pleca la plimbare sau la alergat pentru a evita varsaturile. Nu ii administra cainelui tau diverse suplimente alimentare care constau in vitamine fara acordul medicului pentru ca acestea pot provoca o incarcare a metabolismului si, prin urmare, o serie de boli.
Cum decideti ce tip de alimente sunt potrivite pentru animalul dumneavoastra de companie? Foarte simplu! Ar trebui sa fie bucuros, blana sa ar trebui sa fie lucioasa, ochii clari si luminosi, pofta de mancare sa fie mare si scaunul sau sa fie normal. Daca mancarea ce o dai cainelui tau ii face bine, nu o schimba inainte de un an, pentru ca, spre deosebire de noi, regimul sa alimentar nu este nevoie sa fie atat de variat.
NICIODATA sa nu administrati catelusului dumneavoastra ciocolata, mancare foarte sarata sau foarte picanta, alimente afumate deoarece acestea sunt extreme de nocive pentru organismul sau! NU incercati sa ii diversificati meniul! Cainii sanatosi sunt aceia hraniti in fiecare zi, la ore stabilite, cu alimente care le fac bines au cu mancaruri speciale din industrie.
Nu dam de mancare niciodata catelusului atunci cand stam si noi la masa deoarece astfel va deveni un cersetor sau va fura mancare de la noi din farfurie. Hranirea puiului cu oase de pui sau oase tubulare este strict interzisa pentru ca se pot ineca din cauza lor si de asemenea se poate alege cu o rupture de stomac sau de intestine. Oasele fierte nu se pot digera si incetinesc digestia, lucru ce provoaca constipatia.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Alabai
Severele conditii de existenta la care acesti caini au fost supusi, continua lupta impotriva pradatorilor i-au facut rezistenti, puternici, neinfricati. Acest caine este dur, bine dezvoltat, voluminos. Pielea este groasa, destul de flexibila si este mobil.
Muschii sai foarte dezvoltati il ajuta in lupta si astfel adeversarul sau devine vulnerabil. Atat masculii cat si femelele acestei rase sunt curajosi. Masculii acestei rase ating 70 de cm inaltime si nu mai putin de 65 de cm lungime. Masculii sunt mai mari decat femelele. Lungimea de la piciorul din fata pana ala cot este de 50-52% din inaltimea sa.
Bot scurt(mai putin de jumatate dar mai mult de o treime din lungimea capului). Din profil, botul sau se vede aproape dreptunghiular. Narile sale sunt largi. Falca de jos este masiva iar barbia sa este bine definita.
Ochii sunt mici cu forma rotunjita. De obicei sunt maro cu diferite nuante, de la maro la albastru deschis. Pleoapele le sunt grele. Privirea lor este dura , puternica, plina de demnitate. Urechile si gatul au marime medie. Gatul este solid si musculos. Spatele este drept cu musculatura bine dezvoltata. Pieptul este amplu, rotund si cu marginile convexe. Coada este groasa la baza. Poate fi intalnit in toate combinatiile de culori.
Comportament Alabai
Puternic, echilibrat, calm, independent si mandru. Uneori atitudine ostila fata de straini.
Are o foarte mare rezistenta si este „dotat” din nastere cu instinctual de a-si apara teritoriul si proprietarul.
Este deasemenea foarte curajos si in luptele cu animalele de prada.
Dresaj Alabai
Formarea si educatia catelusului trebuie sa inceapa in momentul in care acesta a pasit in casa. Cel mai important lucru este sa reusiti sa ii dezvoltati ascultarea si disponibilitatea de a executa comenzile dumneavoastra. Incercati sa nu ridicati mereu tonul la ei si nicidecum sa ii loviti deoarece atunci cainii isi vor cauta refugiul in persoanele mai slabe din casa.
Mai intai de toate, creati un ritual de hranire. Incercati sa il dresati in timp ce il hraniti si sa faceti din mancarea oferita o recompensa atunci cand va asculta. In timpul mesei este ideal sa il invatati comenzile de baza cum ar fi „sezi, culcat, stai”.
Este necesar sa intelegi ca micutul catel va simti imediat cea mai mica urma de indulgenta pe care o aratati atunci cand el greseste undeva si va profita din plin de ea.
Trebuie sa il obisnuiti mereu cu situatiile de care se va izbi zi de zi. Pentru a reusi acest lucru trebuie sa extindeti spatiul in care mergeti la plimbare si sa schimbati mereu ruta. Vizitati impreuna cu el garile, pietele, spatiile mai marginase, faceti calatorii cu mijloacele de transport.
Deoarece au trait inca de la aparitia rasei lor in spatii linistite si in locuri tacute, e posibil sa apara panica atunci cand vor iesi intr-un spatiu mai aglomerat, de aceea trebuie sa incercam sa le eliminam inca de cand sunt mici aceasta spaima. Tine minte insa ca cel mai important lucru ce sta la baza relatiei dintre dumneavoastra si cainele pe care il stapaniti este afectiunea iar acest lucru nu se poate niciodata preda sau invata.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Alabai
Exista unele abateri de la cerintele prevazute de standardul rasei care nu afecteaza impresia generala a cainelui si nu actioneaza negativ asupra calitatii de lucru a cainilor.
Calitati: anatomie bine proportionata, capul ingust, botul lung, ochii foarte luminosi(blue eyes), coada poate fi tinuta pe spate sau indoita intr-un inel.
Defecte: lasitate, furie necontrolata, blana moale, probleme cu articulatiile.
Boli Alabai
Constipatia, ostructia intestinala, hemoroizi, fistula rectala, paraziti intestinali sau bolile infectioase sunt cele mai intalnite boli ale ciobanescului alabai de asia centrala.
Poze Alabai
Canise Alabai
- Canisa Alabai Valahia
- Adresa: Romania: BREZOI, Str. Vultureasa, jud. VÂLCEA
- Telefon: 0039 349 8318522
- Email: info@alabaivalahia.com
- Website: http://www.alabaivalahia.com/
Alte rase de caini
Cele mai citite articole