- Origine: Japonia
- Grupa: Working
- Greutate: 35 – 60 kg
- Inaltime: 61 – 71 cm
- Culori: negru, alb, maro, tigrat
- Dresaj: usor de dresat
- Ingrijire: blana scurta
- Sanatate: predispus la displazia de sold
- Pui: 7-8
- Media de varsta: 11 -15 ani
- Alte nume: Akita, Akita Inu, Japanese Akita dog
Origine
Akita Inu este nativ insulei Honshu din regiunea Akita din Japonia unde a ramas neschimbat de secole. Akita Inu este considerat un caine national japonez si este una din cele sapte rase considerate monument al naturii. Rasa a fost utilizata in multe domenii, inclusiv in potilie si armata, paza (pentru guvern si civili), caine de lupta, caine de vanatoare (ursi, caprioare, etc) sau caine de sanie.
Akita Inu este un caine de vanatoare versatil capabil sa vaneze in conditii meteorologice nefavorabile. Muscatura lui atent controlata l-a recomandat si in vanatoarea de pasari. Este considerat un caine sacru si aducator de noroc in Japonia, facandu-se mici statuete cu el.
Dupa al 2-lea razboi mondial acesta a ajuns si in America. Acum exista doua tipuri de Akita, rasa originala Akita Inu japoneza si rasa Akita americana. Dimensiunile cainelui american sunt diferite de cele ale cainelui japonez. In japonia si il munte tari Akita Inu si Akita sunt considerate doua rase diferite, iar in Canada si SUA este considerate o singura rasa. Akita japonez este mai putin intalnit decat Akita american.
Hrana Akita
Una din primele preocupari, cand vorbim despre rasa akita, este dieta. Daca dieta nu este corecta poate ridica probleme de sanatate cainelui, acesta poate avea probleme gastrice sau balonari deloc placute. Stomacul cainelui nu functioneaza si nu este identic cu cel al omului motiv pentru care cainele are nevoie de o dieta diferita. Balonarile neplacute la inceput duc la un discomfort mare care se transforma in dureri si in cele din urma la moartea cainelui. Cu cat aceasta problema inainteaza si este tratata mai tarziu poate duce la interventie chirurgicala.
Pentru problemele gastrice s-a stabilit un set de vitamine si substante nutritive doar pentru aceasta rasa. Daca animalul refuza sa manance nu-l fortati, cel mai bine este sa fie consultat un veterinar. Presupunand ca problemele de mai sus nu ar exista sa trecem la hrana efectiva a cainelui. El trebuie in general hranit de doua ori pe zi cu mancare proaspata cu cat mai putini conservanti si E-uri. O dieta bazata pe carne si proteine de inalta caitate este recomandata. Exista unele exemplace care nu favorizeaza carnea de peste dar e bine de stiut ca stomacul lor digera foarte bine carnea de peste.
El poate fi introdus treptat in alimentatie pentru ca animalul sa se poata obisnui cu gustul. Mult timp aceasta rasa a consumat mari cantitati de orez, acesta este de asemenea recomandat. Alte pot fi: varza, fasole verde, carne de porc, cartofi, vanat, carnea de pui (introdusa treptat). Este bine sa evitati porumbul si carnea de vita. O alta problema este obezitatea. Alimentele procesate si produsele alimentare care contin conservanti si saruri ar trebui evitate. Luarea in greutate a animalului poate duce la slabirea tendoanelor, urmate de alte probleme de sanatate.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Akita
Este un caine masiv, echilibrat cu craniul plat intre urechi. Are falci puternice si late. Nasul este mare si negru. Urechile caracteristice rasei sunt mici in raport cu, si anume, capul mare, sunt late la baza, de forma triunghiulara, usor rotunjite la varf. Are dinti puternici cu muscatura in foarfeca. Gatul gros, musculos, relativ scurt se sprijina pe umeri.
Picioarele bine articulate se termina cu pernite groase. Blana este deasa si moale, pe cap si urechi este mai scurta, exceptie face coada unde parul este cel mai lung. Culorile sunt clare si stralucitoare. Este vioi si puternic. Inaltimea variaza de la 60-70 cm. Femelele sunt ceva mai mici. Greutatea variaza intre 35-55 kg.
Comportament Akita
Akita este un caine docil, inteligent, curajos si neinfricat. Este atent si foarte afectuos cu familia sa. Uneori spontan, are nevoie de un stapan autoritar, altfel poate deveni agresiv cu alte animale. Are nevoie de exercitii zilnice regulate pentru a ramane in forma. Plimbarile lungi in aer liber ii sunt pe plac.
Blana are nevoie de ingrijire periodic. Un periaj periodic ii face placere mai ales daca este invatat de mic cu el. Astfel este evitata caderea parului prin toata casa daca este crescut in apartament. Aceasta rasa naparleste de doua ori pe an.
Dresaj Akita
Dresajul trebuie sa fie ferm si este recomandat sa se faca cand acesta este pui. Instinctiv ei incearca sa fie lideri, este un lucru specific rasei. Cand va hotarati sa achizitionati un akita este bine sa va impuneti de la inceput sa se stie cine este liderul. Ei considera ca in grup ierarhia este bine definita.
Daca i se da sansa sa considere ca el este liderul atunci va incepe sa devina posesiv si pot aparea probleme de comportament. Considerat un caine de prima clasa in Japonia, femeile japoneze isi lasa copiii in grija lor.
Sunt extrem de loiali, insa trebuiesc supravegheati cand sunt lasati cu alte animale sau copii mici. Desi este o rasa docila si toleranta cu copii din familie, daca nu sunt invatati ca toti membrii familiei sunt stapani, cand ceva nu ii convine se poate impune prin muscatura.
Aceste lucruri depind de calitatea dresajului. Pentru a dresa un akita este nevoie de rabdare si intelegere, cainele tinde sa se plictiseasca repede. Este bine de stiut ca Akita Inu latra, ca orice caine, dar nu excesiv.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Akita
Se poate adapta la viata de apartament daca este scos zilnic afara pentru a-si consuma energia si a face miscare. Este un caine moderat din punct de vedere al energiei. Daca ar fi dupa el ar prefera viata la curte.
Boli Akita
Cainii din rasa akita sunt predispusi la displazia de sold. Pot avea probleme cu tiroida si probleme ale pielii si uneori ale ochilor. S-au semnalat si probleme la rotula.
Femela naste 3 pana la 12 pui, in medie 7-8.
Speranta de viata este de 10-12 ani.
Poze Akita Inu
Canise Akita Inu
- Akita Inu Kenel
- Adresa: Iasi, Romania
- Telefon: 0762262758
- email: ButnariuValentin@canisaakitainu.ro
2. Sakuraban Akita Inu Kennel
- Adresa: Arad, Romania
- Telefon: 0726356461
- email: contact@akita-inu.ro
Alte rase de caini
Cele mai citite articole
Comentarii