- Origine: Japonia
- Grupa: Working
- Greutate: Masculi: 45–59 kg Femele: 32–45 kg
- Inaltime: Masculi: 66–71 cm Femele: 61–66 cm
- Culori: alb, roscat, maro, tigrat
- Dresaj: usor-mediu
- Ingrijire: necesita periere zilnica
- Temperament: alert, docil, prietenos, curajos
- Sanatate: predispusi la displazia de sold
- Pui: 3 -12 pui, in medie 7 – 8
- Media de varsta: 10 – 12 ani
- Alte nume: American Akita dog, American Hakita
Origine
Primul Akita, Kamikaze-Go, a fost adus in SUA de catre legendara Hellen Keller, in 1937, urmat de Kenzan-Go, in 1939. Apoi, imediat dupa razboi, au inceput sa fie adusi multi Akita, in principal de tip Kongo-Go.
Multi militari si oameni de afaceri americani voiau sa se intoarca din Japonia cu propriul lor Akita, ba chiar si cu inca vreo 3-4 pentru prieteni.
Astfel, in scurt timp, au aparut o multime de crescatorii care produceau pui „pe banda rulanta”, deseori de proasta calitate, pentru a fi vanduti americanilor. In 1956 unsprezece pasionati care detineau 30 de exemplare au fondat Akita Kennel Clubul american care, in 1960 si-a schimbat denumirea in Akita Club of America (ACA), iar AKC recunoste Akita, in 1973.
Dupa ce lucrurile s-au pus la punct si s-a definitivat inscrierea in cartea de origini a AKC, s-a luat hotararea ca exemplarele importate din Japonia sa nu mai fie inregistrate in AKC si ACA, deoarece Japonia refuza reciprocitatea in aceasta directie.
Apoi, in 1992, clauza de reciprocitate a fost adoptata si au reaparut importurile din Japonia. Rezultatul acestor tribulatii, alimentate in buna parte de orgoliu, a fost faptul ca Akita asa-zis american s-a constituit intr-o rasa diferita, dar nu foarte deosebita. Un Akita „american” de astazi, provenind din linia Ichonoseki, poate trece oricand drept „Japonez”.
Global, insa, diferentele exista si este clar ca rasa a evolut catre doua tipuri principale: cei americani au devenit mai inalti si mai solizi, cu bot mai scurt si mai puternic, avand frecvent masca neagra si fara a li se impune urajiro, in timp ce Akita japonez este mai rafinat, mai stilizat, cu bot ceva mai lung si are un colorit strict din care orice pata neagra este exclusa.
Deoarece Standardul dictat de AKIHO in 1955 era perfect aplicabil si americanilor, problemele fundamentale au aparut de abia in 1990, cand FCI a recunoscut Standardul JKC. Drept urmare, exemplarele de tip american aflate in tarile membre FCI nu au mai putut fi acceptate drept Akita.
Multi Akita, campioni in tarile europene, ajunsesera peste noapte chiar exclusi de la reproductie! Intrucat situatia era grava, mai ales pentru ca efectivul american este foarte numeros si in afara SUA (Anglia, Canada, Africa de Sud si Australia recunosteau tot varianta americana), problema trebuia solu-tionata.
In 1997 si 1998 (in Japonia si, respectiv, in Germania) au avut loc primele doua congrese mondiale ale rasei. Rezultatul eforturilor conjugate au facut ca, incepand cu 1999, FCI sa recunoasca varianta americana drept o noua rasa Marele Caine Japonez.
Hrana Akita American
Una din primele preocupari, cand vorbim despre rasa akita, este dieta. Daca dieta nu este corecta poate ridica probleme de sanatate cainelui, acesta poate avea probleme gastrice sau balonari deloc placute.
Stomacul cainelui nu functioneaza si nu este identic cu cel al omului motiv pentru care cainele are nevoie de o dieta diferita. Balonarile neplacute la inceput duc la un discomfort mare care se transforma in dureri si in cele din urma la moartea cainelui.
Cu cat aceasta problema inainteaza si este tratata mai tarziu poate duce la interventie chirurgicala. Pentru problemele gastrice s-a stabilit un set de vitamine si substante nutritive doar pentru aceasta rasa.
Daca animalul refuza sa manance nu-l fortati, cel mai bine este sa fie consultat un veterinar. Presupunand ca problemele de mai sus nu ar exista sa trecem la hrana efectiva a cainelui. El trebuie in general hranit de doua ori pe zi cu mancare proaspata cu cat mai putini conservanti si E-uri.
O dieta bazata pe carne si proteine de inalta caitate este recomandata. Exista unele exemplace care nu favorizeaza carnea de peste dar e bine de stiut ca stomacul lor digera foarte bine carnea de peste. El poate fi introdus treptat in alimentatie pentru ca animalul sa se poata obisnui cu gustul.
Mult timp aceasta rasa a consumat mari cantitati de orez, acesta este de asemenea recomandat. Alte pot fi: varza, fasole verde, carne de porc, cartofi, vanat, carnea de pui (introdusa treptat). Este bine sa evitati porumbul si carnea de vita. O alta problema este obezitatea.
Alimentele procesate si produsele alimentare care contin conservanti si saruri ar trebui evitate. Luarea in greutate a animalului poate duce la slabirea tendoanelor, urmate de alte probleme de sanatate.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Akita American
Multi sunt cei care spun ca „americanul” i-a impresionat foarte mult inca de la prima vedere. Reactia este explicabila, caci avem de-a face cu un caine foarte frumos, plin de prestanta, care inspira putere, noblete, demnitate si echilibru (cineva il asemana cu o fericita combinatie intre o felina si un urs).
Are o inaltime peste medie, in jurul a 68 cm la greaban (masculii), la maturitate cantarind in jur de 58 kg. Este „imbracat” intr-o blana stralucitoare si deasa, are osatura puternica si poarta coada rasucita pe spate.
Capul tipic pentru Marele Caine Japonez este masiv, cu craniu plat intre urechi, cu bot lat, inalt si plin, iar buzele, desi groase, nu trebuie sa atarne. Urechile sunt foarte importante pentru a forma expresia tipica: sunt mici, triunghiulare, usor rotunjite la varf, groase, late la baza si purtate erect, cu pavilionul inspre inainte, in prelungirea liniei gatului.
Este un caine compact si musculos, cu aluri puternice si pas intins.
Toate culorile sunt admise, de la alb pur la negru, trecand prin toate nuantele de rosu si aramiu si prin toate variantele bicolore. Egal apreciate sunt combinatiile black and tan si tigratul.
Masca neagra nu este obligatorie, iar culorile trebuie sa fie stralucitoare si bine delimitate.
Comportament Akita American
Nu este „pentru oricine” nu numai pentru ca este mare, ci si deoarece are nevoie de o anumita autonomie si detesta raporturile de forta, pentru ca trebuie sa fie inteles ca atare si respectat. inca din primele zile, el isi va observa stapanul, il va „cantari”, ii va evalua slabiciunile si va hotara: este un stapan care merita respectul sau nu este nimic.
Daca incercati sa-l dominati prin constrangeri si violenta, in ochii lui veti fi la inceput ridicol, apoi agasant si curand va va considera dusman.
„Americanul” are nevoie de un stapan intelept, cu experienta, capabil sa inteleaga ce, cum si cat poate impune unui asemenea caine mandru si independent.
Daca stiti cum sa-l „luati“, din tigru devine o pisicuta blanda si iubitoare, dar fara sa va agaseze cu dragostea lui.
Trebuie, insa, educat de mic, cu rabdare si consecventa, fara brutalitate.
Dresaj Akita American
Are personalitate puternică si distinctă, de lider. Necesită dresaj cu accent pe supunere si respectarea comenzilor. Este inteligent si coopereaza bine la exercitii si comenzi.
Dresajul trebuie condus de o persoană experimentata, sigură si decisă, iar exercitiile trebuie să fie variate, pentru a nu se plictisi.
Trebuie sa socializeze de mic cu copiii si cu alte animale pentru a elimina eventuale probleme la maturitate. Are un nivel mediu de activitate si adora sa faca plimbari lungi.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Akita American
Este un paznic excelent, isi supravegheaza teritoriul permanent, nu latra decat daca vreun intrus apare la orizont, situatie in care „pisicuta“ devine iarasi tigru. Ramane totusi la faza de amenintare; nu trebuie sa agreseze intrusul; il priveste doar cu neincredere si aroganta, latrand fara incetare, pana ce apare stapanul si preia „problema“.
Marele Caine Japonez nu trebuie sa fie nici agresiv, nici nervos, ci doar indiferent si „demonstrativ“ fata de straini.
Este un caine care iubeste copiii si ii protejeaza instinctiv, cu conditia sa fie obisnuit de mic cu copiii, iar copiii, la randul lor, sa fie invatati sa se comporte civilizat cu cainele.
Nu si-a uitat nici trecutul de caine de vanatoare, asa ca ia urma si vaneaza orice vanat ii apare in cale. In categoria „vanat“ intra, din pacate, si diverse animale domestice (in primul rand pisicile) si cainii de talie mica.
In plus, instinctul de vanator il cam indeamna sa cutreiere pe unde vede cu ochii. Iata suficiente motive pentru a nu va lasa „japonezul-american“ liber din lesa decat in spatii de unde sunteti sigur ca nu poate „evada“ si unde nu se va intalni cu vreun „vanat“.
Prefera viata in aer liber si adora zapada.
Pentru a etala acea blana deosebit de frumoasa, dubla, cainii Akita American au nevoie de un periaj zilnic. De obicei, ei naparlesc de doua ori pe an. Nu este nevoie de spalarea blanii decat in cazuri exceptionale.
De asemenea, este foarte indicat exercitiul zilnic deoarece acesti caini Akita American dezvolta o masa de muschi ce ii formeaza constitutia puternica, de invidiat.
Boli Akita American
Cainii din rasa akita sunt predispusi la displazia de sold.
Pot avea probleme cu tiroida si probleme ale pielii si uneori ale ochilor.
S-au semnalat si probleme la rotula. Speranta de viata este de 10-12 ani.
Femela naste 3 pana la 12 pui, in medie 7-8.
Poze Akita American
Canise Akita American
in curand..
Alte rase de caini
Cele mai citite articole