- Origine: Turcia
- Grupa: Working
- Greutate: 40 – 60 kg
- Inaltime: Masculi: 71–86 cm Femele: 69–81 cm
- Culori: alb
- Dresaj: relativ usor
- Ingrijire: usor de ingrijit
- Temperament: loial, curajos, independent
- Sanatate: in general sanatos
- Pui: 7 – 9 pui
- Media de varsta: 10 – 11 ani
- Alte nume: Coban Kopegi, Akbas Coban Kopegi, Akbash dog
Origine Akbash
Rasa Akbash este o rasa de caini de pasza. Sunt frecvent utilizati la stane. Cei care doresc un astfel de catel, trebuie sa cunoasca foarte bine temperamentul acestuia, deoarece au o atitudine supusa si umila in stanele de oi si dominant agresiva in fata animalelor salbatice.
De caeea, ei au nevoie de stapani care sa le ofere o socializare continuua daca sunt folositi ca animale de companie. Rasa Akbash este o rasa agresiva de la natura. Daca sunt tinuti intr-un oras plin cu sunete si semnale vizuale, iesirile frustrante si agresive vor fii inevitabile.
Este o rasa de caini cu adevarat muncitoare locul lor fiind acolo unde li se cere. Este o rasa dominanta si au tendinta de a prelua controlul.
Latratul si patrularea sunt principalele mijloace de aparare, asta inseamna ca vor latra toata noaptea daca sunt lasati afara. Ca si rasa de caini de paza, exemplarele dresate si socializate isi vor apara stapanul si vor fi prietenoase cand acesta este prezent, dar si agresive cu necunoscutii cand acesta lipseste.
Sunt caini inteligenti, curajosi si loiali. Sunt complet dedicati si devotati propriului stapan si sunt responsabili de stana acestuia. Sunt caini independenti cu instincte de aparare puternice.
In stana cateii akbash sunt niste aparatori de nadejde, care se vor atasa de de stana de la varste foarte fragede. Au intincte materne foarte dezvoltate, incat, adesea oile il vor lasa sa atinga mieii nou nascuti , si se vor replia imediat in spatele sau in caz de pericol. Aceste instincte materne il fac sa fie afectuos cu copii.
Numele Akbash provine de la cuvantul „akbas” care inseamna „cap alb”.
Hrana Akbash
Akbash este un caine mare, cu energie si probabil va ganditi ca este un consumator pe masura cand vine vorba de mancare. Ei bine va inselati.
Cainii din rasa akbash stiu sa-si conserve energia. Pentru a-i pastra superba blana de culoare alba sanatoasa si stralucitoare cainele trebuie sa aiba parte de o masa echilibrata.
Cand vine vorba de mancare trebuie sa i se respecte cerintele mici de hrana completa (proteine, minerale si vitamine) pentru a nu plati la doctor o factura mult mai mare.
Daca e sa ma intrebati pe mine mancarea din magazin este un mod mai lejer de hranire al cainelui dar nu acopera toate necesitatile acestuia.
Mancarea gatita in casa se poate prepara in functie de activitatea si varsta cainelui. In afara de alimente mai are nevoie de apa proaspata la dicretie pentru a bea cand i se face sete.
La fel ca si la celelalte rase de caini nu se recomanda ciocolata, cacaoa, strugurii, s.a.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Akbash
Blana cainilor akbash este de culoare alba, impermeabila , fiind de o lungime scurta spre medie, mai aspra si mai rezistenta. Au un cap masiv cu falci puternice si urechi in forma de V ce sunt asezate sus , cu varful usor rotunjit, largi catre cap si purtate plostit.
Ochii ii are in forma de migdala si sunt bine asezati. Culoarea ochilor variaza intre caprui deschis, auriu, pana la caprui foarte intunecat. Akbash-ii au gatul puternic si musculos. Au coada lunga si mersul elastic si vioi.
Aceasta rasa este copia fidela a Marelui Pyrenees frantuzesc, a Kuvasy-ului unguresc, al italianului Maremma si a altor rase de ciobanesti de culoare alba. Cainele Akbash este slab si musculos cu o aparenta eleganta si in verva.
A fost crescut drept caine gardian a carei sarcina principala este aceea de a apara oile de pradatori. Caracteristicile sale sunt o combinatie intre Mastiff si Gazehound.
Comportament Akbash
Invata repede si de cele mai multe ori se adapteaza la mediul in care sta. La aceasta rasa femela este mai mica, cu trasaturi mai feminine, in timp ce masculul este mai greu, mai puternic si mai inalt. Cainii din rasa Akbash sunt foarte buni pentru paza, sunt caini puternici, curajosi si inteligenti.
Pe langa asta acesti caini sunt afectuosi si foarte loiali si protectori. Se ataseaza mult de familia lor si nu sunt dedicati doar unui singru memebru, ci se impaca bine cu toti membrii familiei, cu copiii si cu alte animale de casa.
Dresaj Akbash
Are nevoie de exercitii regulate, cum ar fi alergatul neandrumat chiar si asa nivelul sau de activitate este scazut.
Ar trebui retinut faptul ca dresajul trebuie sa fie lejer, iar obiceiurile proaste se pot indrepta doar la o varsta frageda.
Socializarea trebuie sa inceapa la o varsta frageda iar stapanul trebuie sa stabileasca chiar el daca in relatia lor va fi alfa sau dominant.
Cele mai citite articole
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Akbash
Instinctul lor protector ii face sa fie suspiciosi cu strainii si uneori chiar agresivi. De asemenea pot ataca alti caini care intra pe tritoriul lor.
Aceste trasaturi instinctuale care provin si din dorinta de a-si apara familia de presupusi agresori pot fi temperate prin antrenamet si dresaj, si printr-o buna socializare.
In aceste conditii cainii din rasa Akbash devin caini ideali de familie care vor oferi stapanilor lor, pe langa afectiune si fidelitate si o protectie reala fata de hoti sau atacatori.
Boli Akbash
In ciuda marimii destul de mare rasa akbash nu este recunoscuta, in general, ca fiind o rasa cu probleme de sanatate. Ca la orice caine sunt unele boli care de-a lungul timpului putem spune ca ii afecteaza mai des.
Una din aceste boli este displazia de sold.
Este o rasa emotiva care se ataseaza mult de stapan.
Cu o alimentatie sanatoasa si miscare zilnica animalul traieste alaturi de stapan o viata lunga si frumoasa in medie de 10-11 ani.
Poze Akbash
Canise Akbash
in curand..