Calul Semigreu Romanesc

Cal Semigreu Romanesc

Calul Semigreu Romanesc

 

  • Origine:Romania
  • Inaltime:158 cm
  • Greutate:600 kg
  • Culori:murga, dar si deresa, piersica
  • Folosit la:tractiune

Origine

In 1951 Institutul de Cercetari Zootehnice a initiat un program special pentru crearea unui cal semigreu, cu aptitudini pentru transporturi grele si pentru lucrari speciale in agricultura.

La baza formarii acestei rase stau incrucisarile sistematice efectuate in hergheliile Rusetu (Buzau) si Bontida (Cluj) intre rasele Trapas, Furioso North Star, Lipitan, Ardenez si iepe locale ialomitene.

S-a dorit obtinerea a tipul mare (156cm talia, format corporal dreptunghiular si greutatea corporala de peste 550 kg) si a tipului mic de semigreu cu talia si greutatea ceva mai mica.

Rasa a fost omolagata in 1985 si sa dovedit a fi utila pentru lucrarile agricole si pentru transporturile grele, datorita fortei remarcabile, dezvoltare atat in alura de pas cat si cea de trap.

Aspect Cal Semigreu Romanesc

Exteriorul este armonios, capul bine proportionat comparativ cu dezvoltarea corporala generala, profilul drept, fruntea larga privirea vioaie si expresiva.

Cele mai citite articole

Gatul este musculos, spinarea si salele sunt largi si puternice, crupa lunga si larga.

Pieptul este larg si musculos, membrele musculoase si cu aplomburi in general corecte si cu articulatii puternice.

Copita este de marime mijlocie, cu cornul rezistent. Culoarea obisnuita este murga, dar destul de des apar culorile deresa si piersicie, reflectand culorile cu frecventa peste medie de la rasele Ardenez.

Comportament Cal Semigreu Romanesc

Rasa Semigreu romanesc este destul de precoce, la varsta de 3 ani tineretul realizand 96-98% din dezvoltarea de adult. Are un temperament vioi si un caracter bun.

Capacitatea de tractiune este remarcabil, putand sa tracteze de 3-4 ori propria greutate corporala. Recordurile medii de viteza, la varsta de trei ani, sunt de peste 8 km/ora la tractiune grea (1300 kg incarcatura, inhamare individuala pe 10 km distanta) si de peste 21 km/ora la tractiune usoara (500 kg incarcatura, inhamare individuala, pe 15 km distanta)

Recordul de tractiune in proba demarajului a fost realizat pe distanta de 195 m cu greutatea tractionata de 19 165 kg, timp de 1 minut si 46 secunde.

Rasa semigreu se creste in zona Beclean pe Somes, Targu Mures, Cluj, Bontida, dar si in zona subcarpatica, unde participa la imbunatatirea aptitudinilor de munca, forta si rezistenta a cabalinelor locale.

Poze Cal Semigreu Romanesc

Cele mai citite articole