1300x300

Calul Percheron

calul Percheron

 

  • Origine: Franta
  • Inaltime: 165 – 175cm
  • Greutate: 850kg
  • Culori: Gri, negru, castaniu
  • Folosit la: Tractiune

Origine

Originar din Franta, calul din aceasta rasa este foarte bine adaptat serviciului de tractiune grea. Numele l-a preluat de la vechea provincie Le Perche, vecina cu Normandia, din Franta.

Stramosii Percheronului modern erau folositi ca si cai de razboi, pentru a purta cavalerii in lupta, si nu ca animale de povara pe ogoare.

Odata cu dezvoltarea agriculturii, care a luat treptat locul bataliilor si razboaielor, acesti cai au inceput sa fie selectionati in directia cresterii masei corporale si a puterii de tractiune.

Se pare ca un rol important in dezvoltarea Percheronului l-a avut calul arab. In anul 1830, in provincial Le Perche au fost introdusi doi armasari arabi, care au imprumutat acestei rase sange oriental, fapt pentru care Percheronul are o anumita distinctie, evidenta mai cu seama la micul percheron – rasa cuprinde doua diviziuni: marele Percheron si micul Percheron.

1000x250

Aspect Percheron

Marele Percheron avea o talie medie de 160 cm., formele corporale indesate, largi, corpul masiv si greu si membrele fine, putin musculoase si lungi, avand articulatiile pline, tendoanele subtiri, chisitele lungi, copita plina si larga si calcaiele joase.

Capul ii era lung, foarte osos si profilul convex; urechile lungi si departate; falcile groase, pline; gatul bine facut, scurt si drept; greabanul jos; spinarea si salele lungi; crupa oblica, larga, musculoasa, dubla; soldurile puternice si ridicate; spetele groase si scurte.

Cele mai citite articole

Aceasta descriere, facuta de Valon, nu mai corespunde intr-totul cu realitatea actuala, Percheronul de astazi remarcandu-se prin frumusetea tinutei sale, prin vigoare, energie si eleganta.

Calul are o talie mare, de 165-175 cm. si o masa corporala in jur de 800 kg., unii armasari putand ajunge chiar la 1200 kg.

Spre deosebire de veche descriere, Percheronul are genunchiul, cotul si, in general, toate articulatiile, solide, groase, largi si uscate si membrele puternice. Pasul este mersul lui obisnuit. Capul este fin, cu profil intotdeauna rectiliniu, cu ochi mari si vioi.

Comportament Percheron

Dupa 1960, s-a vazut o renastere a cererii de cai de tractiune pe masura ce americanii a inceput sa redescopere utilitatea acestor cai.

Caii sunt acum folositi in micile ferme si la munca in domeniul silvic. Mii de cai din rasa Percheron sunt folositi pentru calarit de placere, tras saniile iarna si pentru parade.

Percheronul este un cal bland, placid, docil, totusi are mersuri vioi si destul de inalte. Atunci cand i se cere, are vioiciunea necesara, nefiind un cal greoi.

Folositi la atelaj, ei se dovedesc a fi cai puternici, docili si rezistenti. Sunt foarte buni amelioratori ai cailor de atelaj si tractiune grea.

n prezent rasa pura Percheron este prezenta in competitiile pentru Tractiune ale Cailor Grei, si in concursul numit Drumul Otravii, ei acopera o distanta de 17 km numai in alura de trap.

Caii Percheron incrucisati cu rase usoare dau produsi foarte potriviti pentru actiunile de vanatoare si haituire a vanatului.

Poze Percheron

Cele mai citite articole