Calul Murgese

calul Murgese

 

  • Origine: Italia
  • Inaltime: 140 – 155cm
  • Greutate: 340 – 410kg
  • Culori: negru, maro, gri
  • Folosit la: calarie si tractiune usoara

Origine

Rasa Murgese numita si Murgesi sau Murge isi are originile pe dealurile de calcar din sud-estul tinutului Murge din Italia. Rasa a fost renascut in secolele 15 si 16 a fost cerere mare pentru astfel de cal.

Istoria rasei este invaluita in mister, dar cert este ca nu se poate nega influentele spaniole pe care le-a suferit.

Este o rasa italiana care se apropie de renumitul cal Napolitano, care are influente spaniole si posibile influente orientale.

In timp ce Napolitano a avut uneori reputatia unui caracter dificil, Murgese se dovedeste a fi bland si cooperativ.

Rasa a aparut practic pentru prima data in secolul 13 apoi a cazut intr-un declin timp de doua secole pana aproape la disparitie.

Dupa acest declin a urcat spectaculos in popularitate dupa ce a fost adus la herghelia Acquaviva Earl D’Aragona.

Murgese a fost restabilit ca rasa in anul 1920. Tipul de conformatie a variat considerabil de atunci si unii spun ca s-ar putea sa fi evoluat mai rafinat decat Murgesi original sau chiar Napolitano, dar nimeni nu poate sti cu siguranta.

Cele mai citite articole

In ziua de astazi multi cai din rasa Murgese traiesc intr-o stare de semisalbaticie in apropierea padurilor din Murge. Acest lucru i-a facut extrem de rezistenti si sanatosi.

Ei devin din ce in ce mai populari in calarie datorita naturii lor calma si intelegatoare potrivita pentru petrecerea timpulu liber alaturi de ei atat ca incepatori cat si ca amatori sau profesionisti.

Aspect Murgese

Rasa Murgese are inaltimea cuprinsa intre 140 si 155cm, si greutatea de aproximativ 350 – 400kg. Se poate intalni in culorile negru, maro si gri.

Capul este usor cu un profil drept si usor convex, fruntea lata si maxilarul proeminent. Gatul este robust, pieptul bine dezvoltat si picioarele puternice cu articulatii mari asemanatoare cu ale rasei friesian.

Faptul ca rasa este crescuta intr-o stare semisalbatica a facut ca acesti cai sa fie rezistenti la multe boli comunte.

Comportament Murgese

Caii din rasa Murgese sunt extrem de docili. Nu dau inapoi cand li se pun seile si hamurile fapt pentru care sunt preferati pentru turism si calarie.

O alta calitate este ascultarea, abilitate importanta pentru exercitii sportive complicate.

Datorita usurintei cu care pot fi instruiti si a caracterului lor bun acestia sunt folositi la o multime de lucruri, inclusiv la spectacole cu cai.

Datorita rezistentei mare la boli si a accesului ingreunat din unele zone de munte, sunt preferati de catre serviciul forestier din toata Italia.

Poze Murgese

Cele mai citite articole