Calul de sport romanesc

Calul de sport romanesc

 

  • Origine:Romania
  • Inaltime:130 – 145cm
  • Greutate: 350 – 400kg
  • Culori: neagra si murga
  • Folosit la: Calarie si tractiune

Origine

Exemplarele de Cal de Sport Romanesc au un talent deosebit pentru sariturile peste obstacole, acest cal incepand sa fie prezent din ce in ce mai mult pe arenele competitiilor ecvestre nationale, dar si internationale.

Aceasta populatie de cabaline a inceput sa se contureze din anul 1962, cand au fost stabilite criteriile care se vroiau a fi indeplinite de acesti cai, pentru a se preta diferitelor competitii sportive ecvestre.

Pentru formarea Calului de Sport Romanesc, s-a avut in vedere posibilitatea inglobarii in acest tip a diferitelor calitati ale raselor si populatiilor care au contribuit la geneza lor, astfel s-a realizat o incrucisare a populatiilor parentale astfel incat sa se selectioneze caracterele dorite.

Selectia a fost riguroasa, cu o potrivire cat mai corespunzatoare a perechilor.

Initial, efectivul ales ca matca pentru formarea Calului de Sport Romanesc s-a gasit la Sambata de Jos, apoi, din anul 1970, acesta se gaseste in Herghelia Jegalia, din judetul Calarasi, aceasta fiind creata special pentru formarea acestei rase.

Au trecut deja aproximativ patru generatii de cand s-a inceput crearea acestui Cal de Sport Romanesc, totusi, efectivul este inca destul de heterogen, neizolat reproductiv.

Acest lucru se datoreste si faptului ca efectivul matca are o origine foarte diferita, astfel, iepele, mama sunt de provenienta anglo-araba, dar si Furioso North-Star si Nonius, iar armasarii pepinieri au fost intr-un procent mare Pur Sange englez, in scopul cresterii taliei si vitezei produsilor.

O perioada insemnata a fost utilizat destul de intens la monta un armasar de origine bulgara, de asemenea, periodic au fost utilizati la monta si armasari trapasi.

Cele mai citite articole

In momentul actual, aceasta rasa se creste izolata reproductiv, registrul sau genealogic fiind inchis odata cu ultimul armasar Pur Sange Englez utilizat la monta, si anume Finish.

Dupa el, nu s-a mai permis infuzia de sange de la alte rase, populatia crescandu-se si dezvoltandu-se numai cu armasarii si iepele Cal de Sport Romanesc ce formeaza matca actuala de la Jegalia.

Aspect Cal de sport romanesc

Calul de Sport Romanesc, a inceput totusi sa capete o oarecare omogenitate morfologica, astfel, talia variaza intre 162-172cm, cu un format corporal lateral mai mult patrat, trunchiul este scurt, musculos, cu picioare lungi, curate, cu tendoane bine detasate si articulatii largi, puternice.

Capul este mic, fata de trunchi, foarte fin si expresiv, aducand mult cu cel al Pur Sangelui Arab, urechile sunt mici, foarte mobile, corect purtate, ochii vioi, expresivi, gatul este de asemenea scurt, gros, bine prins, cu o encolura foarte bine dezvoltata.

Pieptul este larg, continuat cu un torace suficient de adanc, spinarea este scurta, continuata cu sale puternice, bine prinse, crupa este foarte musculoasa, puternica, deseori dreapta, dar poate fi si usor oblica antero-posterior.

La Calul de Sport Romanesc masa corporala poate varia intre 500-600 kg, in functie de talie. Asa cum este conturat acum,  are un aspect robust, puternic, avand calitatile fizice necesare pentru a fi un bun saritor peste obstacole, dar se preteaza de asemenea bine si dresajului sau probei complete.

Comportament Cal de sport romanesc

In ciuda ponderei mari a rasei Pur Sange Englez in formarea acestei populatii, temperamentul calului de Sport Romanesc nu este atat de coleric ca al acesteia.

Au un caracter docil, un temperament vioi, dar mult mai echilibrat, se preteaza bine lucrului pentru dresaj si obstacole, avand o inteligenta si o eleganta bine conturate.

Exemplarele de Cal de Sport Romanesc au un talent deosebit pentru sariturile peste obstacole, acest cal incepand sa fie prezent din ce in ce mai mult pe arenele competitiilor ecvestre nationale dar si internationale.

Inca se mai lucreaza la aceasta rasa, urmarindu-se cresterea taliei produsilor, dar si obtinerea unor exemplare cat mai echilibrate si mai calme dar in acelasi timp rezistente fizic, cu insusiri fizice cat mai potrivite pentru obstacole.

Poze Calul de sport romanesc

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii

  1. GELULA

    in romania la radauti exista splendoarea shagya araba cu toate liniile …..
    la mangalia pur sange arab
    sambata de jos lipitan
    jegalia si cislau pur sange englez,plus celelalte herghelii si depozite de armasari -o ADEVARATA COMOARA GENETICA CABALINA.
    Este bune ca se mai incearca si cu selle franceza o rasa dezvoltata in franta exceptionala