Calul Camargue

calul Camargue

 

  • Origine: Franta
  • Inaltime: 135 – 150cm
  • Greutate: 350 – 500kg
  • Culori: Se naste negru sau maro si devine alb/gri la maturitate
  • Folosit la: Deasaj si echitatie

Origine

Camargue este una dintre cele mai vechi rase. Zona in care aceasta rasa este crescuta se afla in partea de sud a Frantei si este sub forma de triunghi.

Montpellier este in vest, Tarascon in nord si Fost in est, trecand prin Salon de Provence, o zona care astfel inconjoara Ile de Camargue, campiile Gard si Herault si o parte din Crau.

In 1982 s-a stabilit ca parcul regional Camargue sa protejeze caii si vitele din Camargue de incalcarea umana. Climatul di Camargue este aspru, fiind ori foarte cald sub un soare arzator ori ger datorita vanturilor reci care bat dinspre Alpi.

Calul din rasa Camargue, care deseori este numit „calul marii”, a existat in aceasta regiune din timpuri preistorice. Unii spun ca este descendent din calul Soutre momentan disparut, ale carui oase au fost gasite in partea de sud-est a Frantei si in acest mod obarsia sa este inca un mister.

De-a lungul secolelor multe armate au trecut prin Camargue, inclusiv grecesti, romane si arabe. Caii adusi cu aceste armate au influentat aceasta rasa de-a lungul timpului.

S-a sugerat ca aceasta rasa a avut o oarecare influenta asupra raselor timpuri din Spania, deoarece armatele i-au luat inapoi acasa.

Caii din Camargue alearga salbatici in zone mlastinoase in turme mici constand dintr-un armasar si iepele si progeniturile sale.

Deobicei iepele tinere sunt prinse si marcate la varsta de un an, iar manjii care se crede ca nu vor fi buni pentru imperechere castrati la varsta de trei ani. rasa este protejata de lege in ziua de azi.

Imperecherea este semi-salbatica, dar sub supravegherea stricta a unui centru de cercetare biologica din la Tour du Valat.

Datorita mediului oarecum izolat, oamenii au putut observa interactiunea sociala si stilul de viata al cailor salbatici.

Aceasta rasa a contribuit mult la intelegerea umana a comportamentului cabalin care este posibil sa nu fi fost niciodata cercetat.

Este o rasa rezistenta. Acest cal este vioi dar are o fire blanda si dupa ce este dresat pentru a fi calarit este folosit pentru a directiona turma de tauri precum si pentru a fi folositi de catre turisti pentru a explora delta.

Aspect Camargue

Acest cal se naste negru sau maro si devine gri la maturitate. Ei au o inaltime de 138- 148 cm. Au un cap mare si patrat cu un profil drept si usor convex.

Ochii sunt mari si expresivi iar urechile sunt largi si scurte cu o baza larga. Gatul este scurt si muschiulos, lat la baza, greabanul este proeminent, iar spatele este drept si scurt.

Crupa este scurta si ingusta, iar pieptul este larg si adanc. Umarul este mai degraba drept si destul de scurt.

Coada si coama sunt lungi si groase. Picioarele sunt extrem de rezistente cu articulatii clare, fiind foarte inalte si avand copite rezistente. Nu sunt potcoviti.

Comportament Camargue

Calul Camargue este temperat, vioi, agil, curajos si foarte rezistent.

Este capabil sa indure vreme rea si perioade lungi fara mancare, precum si sa mearga pe distante mari.

Instinctul sau infailibil si clar, copitele rezistente ne demonstreaza ca este adaptat pentru un mediu cu multa apa.

Este un cal potrivit pentru calarit.

Poze Camargue

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii