Calul Breton

 

  • Origine:Franta
  • Inaltime: 165 – 188cm
  • Greutate:450 – 600kg
  • Culori:Rosiatica, maro sau alba
  • Folosit la:Tractiune

Origine

Isi poarta numele din regiunea franceza numita Bretania. Cal de rasa energica foarte apreciata de tarani pentru munca pamantului.

Sunt trei categorii ale acestei rase, care impreuna satisfac nevoile locuitorilor. Toate trei descind dintr-o rasa originala.

Cel cu gabaritul cel mai mare se foloseste la tractiuni, iar istoria spune ca acestia erau foarte robusti si musculosi. Ramura breeton face parte dintr-o rasa fina rezultata din una incrucisata.

Breton Corlay, acum o rasa putin intalnita, este cea mai masiva din cele trei categorii. In trecut aceasta rasa era considerata o rasa obisnuita, pentru ca semanau cu caii de calarit.

Rasa Bretona este originara din Brittany, in nord-vestul Frantei. Cel mai probabil, stramosul acestei rase este legat de Breton prin Somnier, ceea ce duce la caii micuti din Black Muntains, care descend din caii medievali.

Breton a fost incrucisat si cu Boulonnais si Percheron, precum si cu masivul Ardennais, pentru a crea un cal mai mare si mai puternic. In mijlocul secolului al XIX-lea, influenta rasei Norfolk Roadster a fost introdusa. Nici o alta infleunta nu a mai fost permisa dupa 1920.

Aspect Cal Breton

In general au o fata prelunga cu niste ochi stralucitori si urechi mici. Parul este scurt si tare, iar spatele arcuit. Are extremitatile scurte si musculoase, ceea ce le confera un mare potential.

Diferitele tipuri de Breton oscileaza intre 1,65 si 1,88 metri. Culorile sub care poate fi intalnit calul sunt: rosiatica, maro sau alba.

Breton este un cal cu multa vitalitate si mereu dispus sa munceasaca. Cel de tractiune, precum toate rasele pur sange, depun o mare cantitate de efort ca sa poata lucra, necesitand putere multa si forta.

Comportament Cal Breton

Astazi, rasa Bretona este recunoscuta sub doua forme: Heavy Draft si Postier. Heavy Draft este o rasa veche, matura, mare si mai putin compacta, dar cu o energie si o forta foarte mari, ideala pentru productia de carne.

Postier, care a rezultat sin incrucisarea cu Norfolk Roadster, era un cal de tractiune usoara, compact si puternic. Caii din rasa Breton sunt excelenti trotteri si se descurca foarte bine atunci cand sunt inhamati.

Rasa a fost recunoscuta in Franta si a fost exportata inclusiv in Japonia si in Balkani. Calul Breton este un cal excelent pentru imbunatatirea raselor.

Poze Cal Breton

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii