Advertisements

Balena Cenusie

Origine

Balena cenusie (Eschrichtius robustus) traieste in nordul Oceanului Pacific si in special pe coasta Californiei. Face parte din ordinul Cetacea si familia Mammalia.

Aceasta specie este pe cale de disparitie, de aceea ea este protejata prin lege din anul 1946. Se estimeaza o populatie actuala de 15.000-22.000 de exemplare.

In majoritatea anului adultii duc o viata relativ solitara(sau in grupuri restrinse de 3-15 indivizi) , hranindu-se in Oceanul inghetat (Arctic).

Advertisements

In fiecare an, in luna februarie, parasesc apele reci si migreaza prin Oceanul Pacific in apropierea coastelor vestice ale Americii de Nord (Alaska, Canada, S.U.A.), parcurgind o distanta de 16.000 km in aproximativ 3-4 luni , pentru a ajunge in timpul verii in apele calde din apropierea Mexicului – reg. Baja (laguna „San Ignatio” – in prezent rezervatie naturala) pentru sezonul de reproducere.

In timpul migratiilor si in apele calde, aceste balene nu se hranesc, sau consuma foarte putina hrana. La sfirsitul sezonului de reproducere, balenele migreaza din nou, pe acelasi traseu, inapoi in Oceanul Arctic, pentru sezonul de hranire.Viteza normala de deplasare (viteza de migratie) este de 3-10km/ora. In caz de pericol pot inainta cu 16-18km/ora. Viteza de inot in timpul hranirii este de 1,6-4km/ora.

Hrana Balena Cenusie

Balena cenusie se hraneste prin filtrarea apei.

De obicei se scufunda pana la fundul marii, in zonele nu foarte adanci, ia inghitituri uriase de mal si filtreaza cu fanoanele scurte viermii, crevetii, stelele de mare, pestii si alte vietuitoare mici.

Caracteristici Balena Cenusie

Are capul lung, subtire si destul de mic in comparatie cu dimensiunea corpului. Vertebrele gatului sunt separate, iar la gatlej are 2-4 incretituri caracteristice acestei specii. Prezinta niste formatiuni numite fanoane, doua randuri pe ambele parti ale maxilarului superior.

Acestea au niste prelungiri ce ii permit sa se hraneasca cu plancton. Ele functioneaza ca o perie ce retine din apa introdusa in gura doar componentele planctonului.

Aceasta balena ajunge la lungimea de 13-15 m si greutatea de 14-35 tone. Culoarea ei este cenusie cu pete albe, pielea fiind incrustata cu scoici, paduchi de balena si alte excrescente. Pe spate, aripioara dorsala este inlocuita de o serie de 8-9 umflaturi, iar coada are marginile zimtate.

Advertisements

Scoate niste sunete ca niste mormaituri, gemete, vaiete sau ciocanituri clampanite. Face salturi, stand in pozitie verticala in apa, cu capul scos mult afara, pentru a observa alte balene, alte repere sau pentru a verifica curentii de apa pentru migratie.

Balena Cenusie cantareste aproximativ 30-35 tone(numai limba cintareste 1300 kg.

Reproducere Balena Cenusie

Aceste balene obisnuiesc sa inoate in sir, migreaza in grupuri de pana la 10 exemplare, in regiunile nordice spre Arctica (unde krillul este abundent) pentru a se hrani vara si in regiunile sudice spre lagune pentru a se odihni si a face pui, toamna si iarna.

La perioade de doi sau trei ani, ele nasc pui vii, pe care ii hranesc cu lapte. Puiul abia nascut este ajutat de alte balene din grup sa ajunga la suprafata apei pentru a respira.

Balena mama produce 250-300 litri de lapte gras zilnic, care este consumat de pui si il ajuta sa creasca foarte repede. Primavara se intorc spre altitudini mai mari, impreuna cu puii sugari. Migratiile sunt foarte lungi, balenele cenusii parcurg distante de pana la 20 000 km pe an.

Longevitate : 50-60 ani. Dusmani :balena ucigasa (orca) ,rechinii de talie mare si vinatorii de balene(eschimosii siberieni).

Poze Balena Cenusie

Stiati ca ..
  • Balenele cenusii fac cele mai lungi migratii anuale.
  • Balena cenusie a fost numita „pestele diavol” din cauza reactiei violente la vanatorii de balene cand trageau cu harponul.
  • Balenele gri sunt cunoscute pentru curiozitatea lor fata de barci si sunt in centrul de observarea balenelor si ecoturism de-a lungul partea de sud a migratiei lor.
Comentarii
Toate comentariile
Comentarii