Balena albastra

Balena Albastra

Origine

Balenele au aparut acum aproximativ 50 de milioane de ani. Stramosii lor erau animale de uscat, care prin adaptarea treptata la mediul marin, au suferit pierderea perechii de picioare posterioare.

Balenele, gigantii marilor, sunt printre cele mai mari si mai cunoscute animale de pe pamant, facand parte din familia cetaceelor.

Desi arata ca niste pesti uriasi, va reamintim ca balenele sunt mamifere, adica nasc pui vii si ii hranesc cu laptele lor. Traiesc in aproape toate oceanele planetei, fiind cele mai mari vietuitoare de pe Terra.

Hrana Balena albastra

In ciuda dimensiunilor uriase, balenele nu consuma foarte multa hrana. Datorita conformatei corporale menite sa economiseasca energia, ele nu au nevoie sa manance cantitati prea mari.

Se hranesc cu mici organisme animale si vegetale-planctoni. Este cea mai bogata sursa de hrana pentru mamiferele marine.

Planctonii fiind microscopici, nu pot insa satisface in totalitate necesarul de hrana al balenei. Balenele care se hranesc mai mult de la suprafata apei, au nevoie de fanoane mai mari.

In aceasta categorie intra balena de Groenlanda si balena de Vizcaya. Balena albastra, balena nordica cu innotatoare sau balena nordica iau cate o gua imensa de apa „atacand” din jos sau din lateral milioanele de microorganisme.

Capul balenei trebuie sa fie foarte mare si puternic pentru a putea rezista la greutatea fanoanelor si la volumul imens de apa care este flitrata.

Lungimea capului balenei de Vizacaya (balena de culoare deschisa) reprezinta 40 la suta din lungimea corporala totala, iar vertebrele cervicale sunt sudate intre ele, pentru a putea mentine greutatea corpului.

Toate speciile de balene duc o viata migratoare. Parcurg cu reguralitate, drumurile intre apele polare, reci si bogate in hrana si apele tropicale, potrivite pentru cresterea puilor.

In zona Antarcticii balenele consuma exclusiv raci plutitori si krilli antarctici. La studierea stomacului unei balene s-au gasit 450 de kg de krilli. In apele Polului Nord se hranette cu trei specii de raci.

In apele inghetate oxigenul ti dioxidul de carbon, sunt in cantitati mai mari decat in apele tropicale, astfel lumea vie este mai bogata in aceste ape.

Aspect Balena albastra

Cele mai citite articole

Au corpul lung, ascutit si neted. Balenele au aproximativ 25 metri lungime (aproape cat un bloc cu 10 etaje) si cantaresc peste 100 tone!. Femelele sunt mai mari decat masculii de aceeasi varsta, iar cel mai mare exemplar de acest gen capturat cantarea aproximativ 150 de tone.

Sa spunem ca, daca ar trai pe pamant, un animal de dimensiunea balenei albastre ar putea fi zdrobit de greutatea proprie daca n-ar avea ca suport niste oase foarte late si extrem de rezistente.

Insa, pentru un animal acvatic, corpul sau fiind sustinut deci de apa, rolul de „rezistenta” al oaselor a disparut.

Balenele au dezvoltat in cursul evolutiei lor niste formatiuni numite fanoane, care le permit sa se hraneasca cu plancton. Acestea se termina prin niste prelungiri in forma de perie, care functioneaza ca o sita.

Astfel, din tonele de apa vehiculate prin gura, ele retin doar planctonul. Diferite specii de balene si-au dezvoltat propriile tipuri de fanoane, astfel incat acestea sa retina componente diferite ale planctonului.

Acesta este o modificare adaptativa care le permite sa nu intre in competitie pentru sursele de hrana.

Comportament Balena albastra

Balenele albastre pot fi vazute singure sau in grupuri mici, dar cel mai des in perechi. Uneori se deplaseaza in grupuri mari, de cate 50-60 de exemplare, dar acest lucru se intampla rar, perioadele cele mai potrivite pentru a fi astfel observate fiind cele in care se inmultesc.

Sunt inotatoare puternice, capabile sa atinga o viteza de aproape 50 km/h atunci cand sunt in primejdie. Insa, de obicei, balenele se deplaseaza cu pana la 20 km/h.

Reproducere Balena albastra

Cercetari recente indica faptul ca balenele albastre ating maturitatea (la care pot face pui) la 6 – 10 ani sau cand masculul are 23 de metri lungime, iar femela, 24 de metri.

Puii se nasc la intervale de 2 – 3 ani, avand de stat in burta „mamei” 12 luni.Puiul are 7 – 8 metri lungime la nastere si aproximativ 3 tone greutate (cat 1.000 de bebelusi).

Perioada de alaptare a acestuia este de 7-8 luni, rastimp in care ajunge la 16 metri lungime si 23 de tone greutate.

In perioada de alaptare, puii consuma in total, zilnic, pana la 379 de litri din laptele mamei, bogat in grasimi.

Tot la capitolul hrana, ar mai fi de spus ca balenele albastre se hranesc cu mult ton, dar si cu creveti mici, cantitatea acestora din urma, pe durata verii, ridicandu-se – ca total de consum – la 4 tone zilnic, chiar mai mult.

Asta inseamna ca cetaceele in cauza consuma 40 de milioane de creveti pe zi.

Poze Balena albastra

Stiati ca ..
  • Balena albastra produce anual 400 de litri de sperma?
  • Si totusi cand ejaculeaza depoziteaza doar 10% din ea in partenera sa iar restu de 360 litri raman dispersati prin mare ….
  • Exista vreo 80 de specii de balene, impartite in balene cu dinti si balene cu colti.
  • Balena albastra este cel mai mare animal viu, cantarind pana la 160 de tone
  • Cel mai lung specimen a fost o femela de 33,58 m lungime

Cele mai citite articole