Zeii mărilor și oceanelor în diverse culturi

featured image

În funcție de zona globului și de perioada istorică, oamenii își puneau speranța în zei că le vor oferi roade, vreme mai bună sau că vor rezolva anumite conflicte militare. Când vine vorba despre zeii apelor, Poseidon, Oceanus și Neptun sunt cei mai cunoscuți.

Zeii apelor fac parte din folclorul și mitologia unor țări. Unele culturi au adaptat însă zeii vecinilor și predecesorii lor și i-au modificat în așa fel încât să reflecte propriul set de valori și credințe. Practic, zeul roman Neptun este echivalentul zeului grec Poseidon.

Oceanus, predecesorul lui Poseidon în mitologia greacă

Conform mitologiei elene, Titanii au domnit înainte de apariția celor 12 Olimpieni. Oceanus era astfel în acea perioadă personificarea mării care înconjura lumea. Scriitorul grec Hesiod îl prezintă în cartea Teogonia ca fiind cel mai bătrân Titan și tatăl tuturor zeilor oceanelor și al râurilor. El este descris ca fiind jumătate om, jumătate șarpe cu coarne de taur. Era considerat unul dintre cei mai pașnici dintre toți zeii. Din acest motiv, după Războiul Titanilor, lui i s-a permis să guverneze Oceanul Atlantic și Oceanul Indian.

Poseidon, zeul mării în mitologia greacă

Poseidon este urmașul lui Oceanus, însă nu era considerat doar zeul mării, ci și al cutremurelor și al cailor. În traducere liberă, Poseidon înseamnă „Stăpânul pământului”. Este reprezentat cu tridentul său, o armă puternică cu ajutorul căreia putea să provoace furtuni, tsunami și cutremure. E prezent în numeroase cărți cunoscute din acea perioadă. 

Cele mai citite articole

În Iliada lui Homer e un protagonist important în Războiul Troian, în timp ce în Odyssey e descris ca fiind un dușman al lui Odiseu. Mai în actualitate, numele lui Poseidon este amintit și în filme ca Immortals (2011), Clash of the Titans (2010) și Percy Jackson și Olimpienii: Hoțul Fulgerului (2010). 

Cum mitologia greacă este un subiect preferat de creatorii de jocuri, despre Poseidon au apărut și numeroase producții. Cel mai cunoscut este jocul de strategie Zeus + Poseidon (2016), care are un modul interesant și e disponibil pe Steam. La fel de bine, cei care preferă jocurile de casino online au la dispoziție o colecție bogată din care pot alege. Hoard of Poseidon (Red Tiger), Almighty Jackpots (Novomatic) și Neptune’s Fortune (iSoftBet) sunt 3 sloturi pline de dinamism și funcții speciale, pe care le poți încerca cu mize reale sau demo la NetBet – primul operator de cazino online, poker și pariuri sportive Romania licențiat ONJN. 

Neptun, omologul roman al lui Poseidon

Pentru romani, Neptun era zeul mărilor, al izvoarelor și al cursurilor de apă. În cele mai cunoscute reprezentări ne este arătat ca un bărbat cu barbă, care e însoțit de delfini ori tras într-un car de doi hipocami. El era inițial un zeu al apelor dulci și abia în anul 399 înainte de Hristos a fost asociat cu zeul grec Poseidon. Zeul avea două temple în Roma, Circus Flaminius și Basilica Neptuni din Campus Martius. Neptun dă și numele unei stațiuni de pe litoralul românesc.

Njord, Zeul nordic al mării

Nordicii sunt și ei cunoscut pentru afinitatea pe care o arătau zeilor. Iar numele lui Njord este atribuit zeului nordic al mării și al vântului. El era tatăl lui Freyr și Freyja și era asociat în special cu fertilitatea, bogăția și comerțul. Cel mai adesea era invocat de marinari și pescari, care își asigurau traiul prin comerțul pe care îl făceau. Ei aveau nevoie de ape liniștite și îl invocau pe Njord. În unele tradiții, Njord este prezentat și ca un conducător divin al Suediei, pentru care au fost construite numeroase temple și sanctuare. Ba chiar se crede că el a contribuit la introducerea unor religii germanice în Scandinavia.

Cele mai citite articole