Tusea la caini

tusea la caini

Ce este tusea de canisa ?

Tusea de canisa este o infectie provocata de o multime de virusi diferiti care pot avea cauze multiple.

Vestea buna este ca nu este o boala grava si se trateaza aproape similar unei raceli.

Tusea canina tratament

Cea mai frecventa tuse la caini este Bordetella bronchiseptica. Se caracterizează prin tuse frecvent uscata cu o morbiditate crescuta. Alte simptome pot include rejetul și o descărcare nazală apoasă.

Cele mai comune medicamente eficiente in tusea canina sunt antibioticele.

Antibioticele sunt medicamente antimicrobiene bine cunoscute care se utilizează pentru prevenirea infecțiilor bacteriene la om și la animale. Unele antibiotice obișnuite utilizate în acest scop la animalele de companie includ:

-Enrofloxacină
-Amoxicilină / acid clavulanic
-Metronidazol
-Clindamycin

 

De retinut !

Chiar daca medicamentele pentru oameni sunt eficiente si pentru animale trebuie avut grija la cantitati. Cantitatea se calculeaza in functie de mai multe criterii de catre medicul veterinar.

O administrare gresita a medicamentatiei poate avea efect negativ. Adica daca dai medicamente cainelui tau fara cunostinte de specialitate ii poate face rau si chiar poate muri.

Utilizarea antibioticelor trebuie monitorizată îndeaproape de către un medic veterinar și este utilizată doar în ultimă instanță și pentru o perioadă scurtă de timp (dacă este necesar). Motivul este că folosirea concomitentă a antibioticelor pentru tratarea tusei la canisa poate duce la bacterii rezistente, la fel ca la om, ceea ce le face să devină mai puțin eficace pe termen lung.

Corticosteroizii.

Cele mai citite articole

Corticosteroizii sunt hormoni steroizi care sunt produși în corpul câinelui și sunt fabricați pentru tratarea diferitelor infecții. În esență, aceștia sunt agenți antiinflamatori și lucrează prin creșterea expresiei diferitelor gene inflamatorii care reglează factorii de transcripție proinflamatori. Acesta este cel mai eficient tratament pentru unele tipuri specifice de infecții, dar pot fi complet inutile pentru alții.

Alte solutii sunt

  • vaccinul intranazal
  • vaccinul intramuscular
  • Antitusive
  • Echinacea
  • Nedocromil
  • Opiacee (analgezic)

Tusea de canisa este o afectiune inalt contagioasa, cu exprimare respiratorie, ce afecteaza cainii de toate varstele. Dupa cum ii spune si numele, cainii ce vin in contact cu aglomerari de animale (adaposturi) sunt cei mai susceptibili, insa nici patrupedele de companie nu sunt ocolite.

Citeste si despre vaccinarea cainilor

Simtome tuse canina

Primele manifestari ale bolii apar la 2-14 zile de la expunere. Boala se manifesta bening, fara alterarea apetitului sau a activitatii fizice. Tusea este principalul simptom: este seaca, apare in crize, descrisa de stapani “ca si cum un obiect ar bloca tractul respirator al cainelui”.

In majoritatea cazurilor, infectia este localizata la nivelul cailor aeriene superioare. Daca infectia evolueaza inspre plamani, atunci mai pot aparea semne precum: scurgeri nazale transparente, purulente sau verzui si conjunctivita. In unele situatii mai grave, pot aparea si febra, letargia, lipsa apetitului sau pneumoniile.

Prevenire

In prezent, exista un vaccin numit generic “impotriva tusei de canisa”. In fapt este un vaccin cu aplicare intranazala, impotriva bacteriei Bordetella, principalul agent incriminat in aceasta infectie. Vaccinul nu ofera protectie de lunga durata. El se administreaza cainelui inainte cu 7- 10 zile de a intra in contact cu un numar mare de caini (inaintea expozitiilor sau inainte de a fi dus la un adapost, pensiune, dresaj etc).

Alte boli 

Maladia Carre. Apare ca simptom in forma respiratorie. Animalele au accese prelungite de tuse. Practic, nu exista tratament, dar totusi sunt animale care reusesc sa treaca prin boala pe cand altele, marea majoritate, raman cu sechele nervoase toata viata, din pacate.

Iritatia traheala, tusea in acest caz, poate fi determinata de alegerea incorecta a unei zgarzi – aceasta trebuie sa fie suficient de larga in jurul gatului si suficient de lata.

Tusea determinata de prezenta unui corp strain. Nu lasati la indemana cainelui obiecte mici pe care acesta le poate inghiti. Mai frecvent aceasta problema apare la cainii tineri. Cum iti dai seama daca a inghitit un obiect? Tusea nu este completa, cainele sta mai mult cu gura deschisa si produce saliva in exces.

Citeste si despre…  Alimentatia cainelui

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii