Top 10 pasari de la polul nord

1. Gavia stellata

Are lungimea de 35 cm si anvergura aripilor de 60 cm. Se inmultesc in tundra arctica unde isi fac cuiburi in vegetatia de pe tarmul continentului. Iarna migreaza la sud. a fost vazuta si in Romania. Se hraneste in principal cu pesti mici, crustacee si moluste.

Gavia stellata pasare

2. Lerulca alpina (Lagopus Muta)

Si aceasta este o pasare care traieste in zonele de tundra din zonele deluroase si muntoase ale cercului nordic al arcticii. Are diferite culori in sezon, dar iarna este alba. Schimbarea culorii penajului o ajuta sa scape de pradatori ca vulturii.

Se hraneste cu fructe de padure, flori, frunze si muguri.

Lerulca alpina -Lagopus Muta

3. Soimul calator (Falco peregrinus)

Soimul calator este cea mai rapida pasare din lume. Atinge viteze de 300km/h si pot fi intalniti in multe locuri ale globului la inaltimi. Prefera tundra arctica si iarna migreaza in America de Sud. Nu toti soimii calatori sunt migratori. Unii se stabilesc intrun loc permanent unde se reproduc. Este o pasare de prada exceptionala care prinde din zbor porumbei si lilieci prin picaje in mare viteza.

Soimul Calator falcon peregrinus

4. Fluierarul cu piept galbui (Calidris subruficollis)

Fluierarul este o pasare micuta ratacitoare cu culori vii, atragatoare. Ambele sexe au penajul cu maro deschis si pete negre. Se reproduc in partea uscata a tundrei si iarna migreaza spre sud. Puii ies din cuib dupa hrana in prima zi dupa intarcare.

Fluierarul cu piept galbui Calidris subruficollis

5. Eiderul lui Steller (Polysticta stelleri)

Eiderul lui Steller are o lungime de numai 45 de cm si este cel mai mic membru al familiei lui. El isi construieste cuib in tundra arctica in zone cu rauri si lacuri. Iarna se aduna in stoluri mari de pana la 200.000 de indivizi si migreaza spre Marea Bering. Femela are penajul brun inchis. Se hraneste in principal cu crustacee si moluste.

Eiderul lui Steller Polysticta stelleri

6. Gasca de zapada (Anser caerulescens)

Gasca de zapada a fost numita dupa penajul alb frumos. Creste in regiunile indepartate ale tundrei arctice. Iarna se aduna si ele in stoluri de sute de mii de pasari si migreaza spre Statele unite. Puii de gasca de zapada cresc destul de repede. La cateva zile de la nastere acestia pot inota si mentine temperatura constanta.

Gasca de zapada Anser caerulescens

7. Pietrusul (Arenaria interpres)

Pietrusul este o pasare relativ mica care are obiceiul de a aduna si rasturna pietre. De aici si numele. Ca si alte pasari de mai sus si ea este o pasare migratoare. Creste in regiunile de tundra si in sezonul rece migreaza catre zonele de coasta ale Europei, Africii si Americii de Nord. Are lungimea de 23cm si un penaj frumos colorat marcat de pete negre atractive. Se hraneste cel mai mult cu insecte si nevertebrate.

Pietrusul Arenaria interpres

8. Bufnita polara (Bubo scandiacus)

Cunoscute pentru penajul lor alb si capacitatea de camuflare aproape perfecta Bufnita polara este un pradator cu un auz si un vaz exceptional. isi face cuibul pe sol si observa “musafirii” de la cativa km distanta. Este una dintre cele mai mari si mai agresive specii de pasari pradatoare din lume.

Bufnitele de zapada sunt carnivore. Ele vaneaza folosindu-se de un loc situat la inaltime care sa le ofere o buna vizibilitate in timp ce-si asteapta potentiala prada sa apara in zona de vanatoare. Scanarea vizuala a zonei de vanatoare este facilitata de capacitatea lor de a-si roti capul pana la 270 de grade.

Bufnita Polara Bubo scandiacus

9. Pasarea omatului (Plectrophenax nivalis)

Pasarea omatului este o pasare de dimensiuni mai mici destul de activa. Traieste in zonele stancoase de tundra arctica. In sezonul rece penajul devine mai palid, iar partea superioara este neagra. Poate supravietui la temperaturi de pana la -30 de grade. Masculii se intorc mai devreme cu o luna din migratie decat femelele. Se hraneste cu seminte si insecte.

Pasarea omatului

10. Chira (Sterna paradisaea)

Chira sau Randunica de mare arctica este o pasare relativ mica, dar mai mare decat randunicile noastre cu spate negru din Romania. Este cunoscuta pentru distantele mari care le parcurge in timpul migratiei. Migratia lor depinde mult de disponibilitatea hranei.

In zona arctica sta doar in perioada calda, numai cateva luni. se hraneste cu insecte, pesti si crustacee.

Chira Sterna paradisaea