Interacțiunea utilizatorului cu un mediu virtual pe care îl poate explora ca în realitate este posibilă prin intermediul dispozitivelor VR controlate cu tehnologia de realitate virtuală. Încă de la lansarea Virtuality în 1991, specialiștii din acest domeniu au intuit vastele posibilități oferite de realitatea virtuală.
De la jocurile VR și până la călătoriile virtuale în diverse locații și până la jocurile de cazinou disponibile pe platformele online, precum https://verdecasino.com/ro, care pot fi jucate la un alt nivel, realitatea virtuală schimbă perspectiva asupra spațiului și divertismentului. Iar acest lucru este posibil fără ca persoana să plece de acasă, chiar stând pe scaunul din sufragerie.
Căștile VR – vânzări în creștere în ultimii cinci ani
Popularitatea acestui tip de divertisment este ilustrată de creșterea vânzărilor căștilor VR din ultimii cinci ani. În 2019 erau achiziționate 5.41 milioane de unități, ca peste doi ani numărul să crească la 6.1 milioane de unități. Pentru 2022 s-a raportat o creștere de până la 8.52 milioane de căști VR, iar în 2023 s-a atins pragul de 11.2 milioane de dispozitive.
În 2024, totalul vânzărilor de căști VR este estimat la 14.3 milioane de unități. În comparație cu 2019, atunci când numărul total al unităților comercializate era de 11.63 milioane, în 2024 se va ajunge la un total de 34.03 milioane de unități vândute. Piața VR a generat încasări de 27.8 miliarde dolari în 2022, iar în următorii șase ani, până în 2030, va ajunge la venituri de 168.8 miliarde dolari.
Scurtă prezentare a evoluției tehnologiei VR de la origini și până în 2024
Primii pași în domeniul imersiunilor virtuale au fost realizați în 1956, atunci când fost lansat prototipul Sensorama. În anii 1968 și 1977 au fost prezentate versiuni îmbunătățite de dispozitive VR, precum Sword of Damocles și Aspen Movie Map. În 1991 a fost prezentat Virtuality, un dispozitiv tip arcade, iar în 2007 Google a patentat imersiunea VR în medii reale cu Street View.
Cele mai citite articole
Oculus Rift, casca VR concepută de Palmer Luckey își face apariția pe piață în 2010, iar cinci ani mai târziu Samsung vine cu propria versiune de căști de realitate virtuală, Gear VR. Nu este singura lansare de pe piață în acel an, HTC prezentând HTC Vive, alături de Vave. În 2018, Lenovo lansează Mirage Solo, un dispozitiv VR care folosește Google DayDream pe un smartphone.
Cum poți profita de tehnologia VR în fotoliul de acasă?
Perspectiva imersiunii într-un mediu virtual este deosebit de atractivă, dar noile experiențe VR duc călătoriile tridimensionale la un alt nivel, chiar în medii reale. Printre cele mai spectaculoase experiențe bazate pe tehnologia VR în 2024 se evidențiază:
- Everest VR – experiența explorării celui mai înalt munte la 360 de grade, cu vederi panoramice și rute de cățărare este posibilă acum de acasă prin intermediul programului Everest VR care este disponibil în 8K Virtual Reality.
- Apollo 11 VR HD – aplicația combină avantajele tehnologiei VR cu imagini și filme de arhivă, astfel încât exploratorul să aibă parte de o experiență de proporții cosmice la prima aselenizare virtuală pe satelitul Pământului.
- Chess Club – fanii jocului de șah pot să experimenteze cele mai bune partide ca în realitate, alături de alți jucători, într-un mediu care le permite să discute și să testeze diverse strategii de șah.
- Mondly VR – acest program bazat pe tehnologia de realitate virtuală se adresează celor care vor să învețe o limbă de circulație internațională alături de un profesor virtual.
- Tilt Brush – pictura virtuală tridimensională este posibilă folosind o cască VR și multă imaginație, rezultatul fiind o experiență deosebită.
Acestea sunt doar câteva dintre experiențele oferite de un dispozitiv VR în confortul de acasă. Lista este mult mai lungă și include o serie de jocuri video și de aplicații bazate pe realitate virtuală, printre care se remarcă:
- Ocean Rift
- Horizons VR
- Richie’s Plank Experience
- Home: A VR Spacewalk
- Spheres
- Island Explorer VR
- T. rex: Skeleton Crew
- Virry VR
- Star Chart
- Nature Treks VR
- Memoria: Stories of La Garma
- FitXR
- SculptVR
Prin intermediul tehnologiei VR este posibil să explorezi, să meditezi, să faci sport, să desenezi, să vizionezi filme și seriale și să te joci de acasă.
Care sunt costurile unei experiențe VR la domiciliu?
La început, costurile unei căști VR erau foarte mari, unele dispozitive având prețuri ce ajungeau și la 5000 dolari. În 2024 este mult mai ieftin să beneficiezi de o experiență VR folosind un dispozitiv cu tehnologie virtuală în care poate fi integrat un smartphone. Astfel, costurile sunt estimate între 75 și 125 dolari.
Chiar și costurile unei căști VR de top precum Oculus Rift, HTC Vive sau Apple VR s-au redus. Acestea variază între 1200 și 1500 dolari. Prețurile pentru programele și aplicațiile VR ajung până la 20 dolari, dar multe astfel de experiențe sunt accesibile în mod gratuit de către posesorii de dispozitive dotate cu tehnologie de realitate virtuală.