Din prea multă grijă şi afecţiune este posibil să îţi hrăneşti animalul de companie mai mult decât ar trebui. Obezitatea poate apărea chiar şi în cazul puilor de pisică, deoarece în primul an de viaţă aceştia cresc rapid şi proprietarii sunt tentaţi să le ofere mai multă hrană. Însă, trebuie să ştii că în primele luni, creşterea în greutate trebuie să fie una corectă, căci obezitatea la pisici cauzează mari probleme de sănătate.
Trebuie să ştii că obezitatea poate apărea chiar şi în cazul unor pisici de rasa, mai ales dacă tipul de hrană nu este ales corect sau dacă proprietarul le oferă o cantitate mult prea mare de hrană. Dar hai să revenim la puii de pisică şi să îţi povestim despre modul în care îi poţi ajuta să câştige în greutate în mod corect şi să eviţi probleme de lungă de durată pe care obezitatea le poate cauza.
Hrana puilor de pisică
Încă de la început trebuie să menţionăm faptul că un pisoi are nevoi nutriţionale extrem de diferite faţă de o pisică adultă. De ce? Pentru că un pui de pisică are nevoie de mult mai multă energie pentru a-şi hrăni organismul care se află în stadiul de dezvoltare. Dacă la început pisoiul va beneficia de toți nutrienții necesari unei dezvoltări armonioase din laptele matern şi va creşte constant în greutate, după înţărcare acesta va avea nevoie de hrană solidă, una care să îi ofere combinaţia corectă de nutrienți esenţiali pentru o dezvoltare corectă.
Puii de pisica au nevoie de o porţie corectă de mâncare, prin urmare este important să citeşti cu atenţie eticheta produsului achiziţionat şi să respecţi indicaţiile producătorului sau sfaturile medicului veterinar. Nu uita că puii de pisică au nevoie şi de apă proaspătă.
Un alt aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere este legat de schimbarea tipului de hrană. În primul rând, un pisoi nu are nevoie de varietate în ceea ce priveşte hrana, deci nu îi oferi tipuri diferite de hrană. Şi, în al doilea rând, nu îi oferi resturi de la masa ta, căci acest lucru poate contribui la creştea în greutate şi poate încuraja un comportament nedorit, precum cerşitul.
În cazul în care îţi doreşti să îi schimbi hrana, acest lucru trebuie să se realizeze în mod treptat, pe parcursul a mai multor zile. Mai precis, poţi începe prin combinarea hranei obişnuite cu noul tip de hrana în modul următor:
- Zilele 1 şi 2: 75% din hrana anterioară + 25% din hrană nouă;
- Zilele 3 şi 4: 50% şi 50%;
- Zilele 5 şi 6: 25% hrana obişnuită + 75% hrană nouă;
- Şi în ziua 7 îi poţi oferi numai noul tip de hrană.
De ce este important să faci acest lucru? Pentru că oferindu-i din start un nou tip de hrană sistemul lui digestiv va depune un efort mare pentru a se adapta la această schimbare.
Cum poţi preveni obezitatea la pisici?
În primul rând, trebuie să te asiguri că tipul de hrană ales este potrivit pentru pisică ta şi că îi oferi o cantitate adecvată de nutrienți . Alege hrana în funcţie de vârstă, nivel de activitate şi starea de sănătate a pisicii. În cazul în care nu eşti sigur pe un produs anume şi nici nu ştii care este cantitatea de hrană adecvată pentru stilul de viaţă al pisicii tale, îţi recomandăm să discuţi cu medicul veterinar.
În al doilea rând, trebuie să te asiguri că pisica ta are un stil de viaţă activ. Mai precis, fie îi oferi acces în exterior unde îşi poate consuma energia, fie te joci cu ea în interior cu diferite jucării.