Probleme pe pielea cainelui

caine care miroase face baie

Si cainii, ca si oamenii, pot avea probleme de piele.

Exista mai multe probleme care pot aparea la nivelul epidermei (pielea cainelui)

 • bube pe pielea cainelui
 • coji pe pielea cainelui
 • eczema la caini
 • dermatita la caini
 • cuperoza la caini (acnee rozacee)

Sa vedem in continuare mai multe detalii despre aceste probleme la nivelul pielii si cum pot fi ele combatute.

1. Pielea cainelui se inegreste

Unele persoane vin la medic cu simptomul cainele meu are pielea neagra. Inegrirea pielii la caini este o boala care se numeste Malassezioza canina. Nu trebuie sa va speriati pentru ca nu este o boala grava. Pentru a stabili exact cauza si tratamentul consultati un medic veterinar.

Iata cum se manifesta la caini. Poate aparea pe orice parte a corpului.

Malassezioza canina

Malassezioza canina

Hiperpigmentarea sau innegrirea pielii este un simptom care poate aparea din cauza diverse cauze si este insotita de discomfort, mancarimi si caderea parului.

O boala endocrina cum este sindromul Cushing sau hiperestrogenismul poate provoca, de asemenea, tulburari de pigmentare a pielii.

2. Pielea cainelui miroase

Din cauza afectiunilor, infunctie de problema si de ph-ul cainelui in unele cazuri este posibil ca pielea cainelui in contact cu bacteria sa miroasa. Poate fi de la sampon, de la o problema interna care se manifesta la exterior in contact cu apa de ploaie, de la diverse creme, unguente, medicamente sau pur si simplu sa miroasa in contact cu aerul.

Unele rase au ph-ul diferit sau glandele lor emana mirosuri normale dar neplacute pentru oameni. Trenuiesc luate masuri pentru ca animalul „se va simti ca acasa” si va imbiba obiectele cu mirosul neplacut. Iar daca este o problema de piele (la nivelul epidermei) oricat de mult il speli tot o sa miroasa.

caine care miroase face baie

caine care miroase face baie

Pentru a rezolva problema mirosului neplacut in primul rand se verifica starea generala de sanatate. Daca animalul este activ in general, daca are blana murdara, urechile sau gura.

De obicei pielea cainelui miroase cand acesta are o problema. Daca este o problema interna aceasta poate fi dieta sau o problema de sanatate. Daca este o problema externa cauzele sunt de obicei evidente:

 • blana lunga incalcita si nespalata
 • igiena nu este facuta periodic
 • mediul in care traieste nu este curatat corespunzator
 • a luat o bacterie care se manifesta la nivel de piele prin bube, coji, cruste, etc.

In mod normal un caine nu trebuie sa miroasa urat. Acesta are un miros specific, in functie de ph, care difera de la individ la individ, dar daca este spalat periodic pielea si blana lui trebuie sa miroasa normal.

3. Coji pe piele la caini

Cele mai citite articole

Cele mai dese motive pentru care cainele are coji pe piele sunt

 • Eczema alimentara la caine
 • dermatita alergica
 • matreata

In cazul matretii este foarte simplu. Tratamentul este aproape identic cu cel de la om, singura diferenta fiind produsele canine.

Nici cazul eczemelor alimentare nu este grav. Personal va pot spune ca am avut un caz cu pisica noastra. Alimentatia ii provoca la nivelul gatului o mancarime puternica si ea se scarpina pana ramanea fara blana. Se scarpina pana la sange si in locul respectiv se forma o crusta din ce in ce mai mare. Ea fiind o rasfatata sensibila care vomita daca mancarea nu este ok a fost mai greu pana am gasit o hrana care sa fie ok. Din acel moment a inceput sa nu se mai scarpine, locul s-a vindecat si acum este fericita.

Dermatita alergica este similara cu eczema alimentara. se manifesta prin inflamarea pielii. Animalul simte discomfort.

4. Cuperoza la caini

Cuperoza este o afectiune care se manifesta prin reoseata si poate aparea si in alte parti ale corpului, cap, labe, urechi sau coapse.

Este o ciuperca care se trateaza si se poate transmite si la om.

5. Cum scoatem mirosul neplacut ?

Daca este o problema medicala aceasta trebuie tratata. Este posibil ca dupa tratarea problemei medicale sa dispara si mirosul. Daca totusi mirosul ramane acesta poate fi indepartat prin cateva metode:

Baia.

Sfanta baie cu sampon pentru caini lasa in urma o blana si o piele frumos miroasitoare. Stapanii de caini stiu ca un caine nu se spala des pentru ca i se usuca pielea si in timp, posibil cateva luni sau mai repede pot aparea iritatii si discomfort.

Alte metode

In afare de baie se mai practica diverse metode pe care eu le numesc mai putin ortodoxe. Stergerea cu servetele umede, bicarbonatul, colonia pentru caini sau otetul nu cred ca sunt solutiile cele mai potrivite. Daca medicul veterinar crede ca una din aceste variante poate fi o solutie de moment, in functie de simptome, se intelege, dar folosirea in exces acasa nu este o solutie buna.

 

Cele mai citite articole