Proprietarii de animale isi doresc tot ce este mai bun pentru companionul lor, iar o blana sanatoasa este unul dintre aspectele la care acestia sunt atenti. Problemele de piele la pisici pot fi afectiuni suparatoare care se manifesta prin aparitia matretii si, implicit, mancarimi de piele. Iata ce poti face pentru a preveni aparitia unor astfel de probleme pentru pisica ta.
Pielea pisicii este cel mai mare organ al corpului si, de asemenea, aceasta este si bariera principala impotriva infectiilor, parazitilor si in general, a factorilor iritanti. Una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale pielii este aparitia matretii.
Matreata la pisici
Asemenea oamenilor, si pisicile au glande sebacee in piele ce produc grasimi menite sa protejeze si sa hraneasca pielea. Atunci cand acestea secreta grasimi intr-o cantitate mai mare decat este nevoie, piele pisicii se descuameaza, aparand astfel matreata. De asemenea, odata cu aparitia matretii poate incepe si naparlirea excesiva.
Daca observi puncte albe in blana, zone uscate si poate inflamate, atunci pisica ta are o problema la nivelul pielii. Alte semne care pot indica aparitia unor astfel de probleme sunt scarpinarea si toaletarea excesiva, zone ale pielii cu forma neregulata sau portiuni unde blana a disparut complet.
De ce apare matreata la pisici?
Exista mai multe motive pentru care matreata poate aparea la pisici. Aceasta poate fi cauzata de o infectie fungica. Daca pe pielea pisicii exista rani deschise (muscaturi, zgarieturi etc.), sporii pot patrunde in piele, atacand astfel stratul exterior al acesteia. Aceasta boala infectioasa poate fi tratata. Daca observi astfel de semne, este important sa apelezi la un medic veterinar care sa stabileasca tratamentul corect pentru a eradica problema
Un alt factor care poate influenta aparitia matretii este hrana inadecvata. Daca aceasta nu are nutrientii necesari de care pisica ta are nevoie, hrana poate provoca aparitia matretii. 30% din cantitatea zilnica de proteine consumata contribuie la procesul de reinnoire al celulelor pielii. Acizii grasi (Omega 3 si Omega 6), vitaminele si mineralele au si acestia un rol esential in sanatatea pielii si trebuie sa faca parte din dieta animalului tau de companie. Astfel, asigura-te ca mancarea procurata pentru pisica ta este una de calitate superioara cu nutrienti usor de absorbit.
Nu doar infectiile sau o hrana inadecvata pot conduce la aparitia matretii, ci si un ambient neprielnic poate contribui la producerea acesteia. Un mediu mai cald decat este nevoie, toaletarea excesiva sau folosirea unui sampon ce nu este destinat felinelor sunt alte cauze ce pot conduce la aparitia acestei probleme.
Cum se trateaza matreata la pisici?
Indiferent de afectiunea cu care se confrunta animalul tau, este important sa consulti un medic veterinar. Daca este o problema de natura infectioasa, tratarea acesteia se va face de catre specialist. Daca aparitia matretii a survenit din cauza unei alimentatii gresite sau alti factori ce tin de mediul in care traieste animalul, atunci acesta iti va recomnda ce trebuie sa urmezi in privința tratamentului, igienei locale și a hranei. In general, matreata este o afectiune ce poate fi tratata cu usurinta, dar intotdeauna apeleaza la un specialist mai intai!
Asigura-i pisicii tale o hrana completa si echilibrata si un mediu prielnic in care sa aiba viata pe care orice animal si-o doreste!
Comentarii