1300x300

Povestea uneia dintre cele mai întâlnite colecții de tablouri cu animale pe care le poți vedea în filme

toateanimalele

Artistul american Cassius Marcellus Coolidge este autorul unei colecții de tablouri cu animale pe care le vedem adesea în numeroase filme de succes.

Denumită „Dogs Playing Poker”, această colecție, realizată între 1894 și 1903, conține 16 picturi în ulei care au intrat în cultura populară datorită succesului uriaș pe care l-au avut.

În 11 dintre acestea, câțiva câini joacă poker și astfel tablourile din această colecție au devenit foarte populare.

Inițial, aceste desene au fost folosite pentru a promova țigările și trabucurile, dar ulterior succesul a fost foarte mare și au apărut practic în casele a milioane de americani, dar și în numeroase filme.

Este oarecum de înțeles, este complet neobișnuit să vezi câini la jocuri poker, mai ales că Marcellus Coolidge a reușit să le redea o expersivitate tipică acestei acțiuni.

1000x250

În plus, chiar dacă au trecut mai bine de 100 de ani de la momentul în care au fost realizate, aceste tablouri rămân titluri de referință. Spre exemplu, în 2015, tabloul Poker Game a fost vândut cu 658 de mii de dolari. De asemenea, în 2005, tablourile A Bold Bluff și Waterloo au fost vândute la licitație pentru 590.400 de dolari.

Cassius Marcellus Coolidge, considerat cel mai faimos artist american despre care nu ați auzit nimic

Chiar dacă a pictat una dintre cele mai faimoase colecții de tablouri din istoria SUA, Coolidge este foarte puțin cunoscut la nivel mondial. Nu are nici pe de parte aura unor alți artiști de renume.

De altfel, în anul 1934, când a murit, un ziar local din SUA a scris despre el doar că „a pictat multe tablouri cu câini”.

Practic, el a început să picteze tablouri cu câini jucând poker încă din anii 1870. Dar celebritatea a căpătat-o abia în 1903, când a semnat un contract cu firma de marketing Brown & Bigelow din Minnesota. Astfel a apărut ideea de a include desenele în calendare ce promovau trabucurile. Apoi, desenele lui Coolidge au ajuns în milioane de case din SUA.

Cumva, Coolidge a prins și un context favorabil. Piața de publicitate din SUA înregistra o creștere semnificativă la acel moment. Prima agenție a fost înființată în 1869, dar între 1880 și 1920 au apărut numeroase, iar cheltuielile făcute de companiile din SUA cu publicitatea au crescut până la 3 miliarde de dolari.

Cele mai citite articole

Iar artiștii care trebuiau să vină cu imagini atractive, capabile să rămână memorabile și să capteze atenția consumatorilor, au avut de câștigat.

Chiar și așa, Coolidge nu a fost considerat de americani un artist în adevăratul sens al cuvântului. Dimpotrivă, creațiile sale erau considerate la vremea respectivă mai degrabă kitsch-uri sau parodii.

Totuși, după anul 1970, cumva kitsch-ul a devenit o modă în SUA și cererea pentru Dogs Playing Poker a atins vârful. Astfel au apărat nu doar calendare, ci și tricouri, căni de cafea și alte reclame generate din aceste tablouri.

De asemenea, într-un interviu acordat în 2002 ziarului The New York Times, fiica lui Coolidge, Gertrude, dezvăluia că ea și mama sa nu au fost niciodată impresionate de operele acestuia, preferând pisicile. „Dar nu-ți poți imagina niciodată pisicile că joacă poker. Nu se potrivește”, a comentat ea.

Tablourile din colecția Dogs Playing Poker:

  • A bachelor’s Dog
  • A bold Bluff
  • Breach of Promise Suit
  • A Friend în Need – cel mai cunoscut din colecție
  • His Station and Four Aces
  • New Year’s Eve în Dogville
  • One to Tie Two to Win
  • Pinched with Four Aces
  • Poker Sympathy
  • Post Mortem
  • The Reunion
  • Riding the Goat
  • Sitting up with a Sick Friend
  • Stranger în Camp
  • Ten Miles to a Garage
  • A Waterloo

Nu toate aceste tablouri sunt despre poker, unele având ca teme un proces, dansuri, inițiere masonică și chiar baseball.

Dogs Playing Poker, referiri în numeroase filme și seriale

Zeci de filme și seriale au făcut referiri la tablourile din aceste colecții în ultimii ani. Spre exemplu, în Academia de Poliție 2 (1985), ofițerul Vinnie Schtulman avea în birou tablourile Waterloo și Pinched With Four Aces. De asemenea, în The Simpsons s-au făcut numeroase referiri la aceste tablouri. Într-un episod, Homer a înnebunit pur și simplu după ce s-a uitat la un astfel de tablou.

În plus, în desenele animate Looney Tunes: Back în Action (2003), mai mulți câini au fost prezentați ca jucând poker la Yosemite Sam’s casino. Scene similare au fost redate și într-un episod din Family Guy, dar și în animațiile Up și Toy Story 4.

Totodată, în filmul The Accountant subiectul tablourilor a fost discutat de personajele principale.

Pe lângă aparițiile în filme și seriale, Snoop Dogg a imitat un tablou în coperta albumului I Wanna Thank Me din 2009.

Cele mai citite articole