Polenizarea

Polenizarea

Polenizarea este un proces vital pentru toate plantele cu flori. Spre deosebire de oameni sau animale, plantele nu pot porni in cautarea unui partener de imperechere. Ele sunt dependente de surse externe pentru a transporta polenul de la o planta la alta si pentru a produce seminte. Polenizarea este importanta pentru ca fara ea plantele nu s-ar putea reproduce.

Sunt mai multe tipuri de polenizari. Polenizarea prin intermediul vantului (flori anemofile), polenizarea cu ajutorul pasarilor (flori ornitofile), polenizarea cu ajutorul insectelor (flori entomofile) sau polenizarea cu ajutorul apei (flori hidrofile).

Polenul reprezintă o masă de pulberi fine, în genera de culoare gălbuie, formată din numeroşi grăunciori, pe suprafaţa anterelor. Pentru plante, polenul este un produs mascul ale organelor de reproducţie, având rolul de a fecunda ovulele florale, în vederea transformării acestora în fructe sau seminţe.

Polenizarea

Polenizarea cu insecte

Albina este cel mai raspandit polenizator. Albina de miere, se duce la o floare, umple saculetul de polen si il duce la stup. Dupa aceea se duce la alta floare, dar avand pe corp polen de la floarea anterioara, acesta intra in contact cu floarea la care este. Dupa ce se duce din nou la stup merge la a treia floare unde polenul de la floarea anterioara intra in contact cu floarea respectiva si asa mai departe cat este ziua de lunga.

Florile plantelor polenizate de insecte au in general culori vii si mirosuri puternice. Daca florile sunt mici atunci aceasta formeaza buchetele, sau sunt inconjurate de foi colorate (bractee), pentru a starni cat mai mult interesul insectelor.

De exemplu, craciunita (Poinsettia), este de fapt alcatuita din foi de bractee colorate, care atrag insectele la florile propriu-zise destul de neinsemnate. Polenul florilor care sunt polenizate de insecte sunt in general mai mari decat cele polenizate prin vant, si adesea au o suprafata lipicioasa spre a se lipi mai usor de corpul insectelor.

La aceste plante se pot intalni tehnici impresionante de atragere a insectelor si formele cele mai uluitoare de adaptare. Plantele ale caror flori au forme asemanatoare cu o ceasca sau cu margareta, cum este piciorul cocosului sau chiar margareta, utilizeaza aproape orice insecta ce trece prin apropiere. in afara albinelor care le viziteaza, se folosesc si de gandaci, furnici, chiar si de mamiferele mai mici care trec pe langa ele, prin alipirea grauntelor de polen de corpul lor.

Prin imprastierea grauntelor de polen din antera, acestea pot ajunge direct pe stigmatul din apropiere, dar prin intermediul insectelor care se deplaseaza de la o floare la alta, pot ajunge pe stigmatul unor plante mult mai indepartate.

Exista plante care pot fi polenizate numai de anumite tipuri de insecte. Indrusaimul (Sangele Voinicului) si alti membrii ai familiei mazarei au o constructie prin care greutatea insectei care sta pe foaia numita panza, scoate afara staminele si stigmatul, frecandu-se de corpul insectei. Exista si plante ale caror flori pot fi polenizate numai de insecte care poseda trompe, cum sunt albinele si fluturii.

Albina care viziteaza floarea alba a urzicii, spre a culege hrana, trebuie sa patrunda adanc cu capul in cavitatea florii pentru a ajunge la nectarul din fundul acesteia. intre timp, staminele de pe foile superioare se freaca de corpul insectei. La unele plante, spre a facilita polenizarea incrucisata, intai anterele imprastie polenul in jur, apoi dupa ce tot polenul a fost raspandit, stigmatul se intinde si astfel el va ajunge primul in contact cu insecta, si nu antera.

Cele mai citite articole

Semintele rezultate in urma autopolenizarii sunt insa inferioare in ceea ce priveste cresterea, supravietuirea si capacitatea de germinare, comparativ cu semintele rezultate in urma polenizarii incrucisate(a insectelor).

Cel mai sigur agent de polenizare este reprezentat de insecte si pasari. Acestea realizeaza, cu precadere, o polenizare incrucisata care a sporit atat arealul plantelor cu flori cat si diversitatea acestora.

Polenizarea este de mai multe feluri:

– directa sau auto-polenizare

– indirecta sau polenizare incrucisata

– artificiala

Polenizarea cu albine

 

Vezi si ce sunt insectele

 

Bibliografie:

Cele mai citite articole