Conform celor mai recente estimări, în țara noastră ar exista aproape 4,5 milioane de pisici. Numărul este însă și mai mare dacă socotim nu doar pisicile cu stăpân, ci și pe cele comunitare – atât în mediul urban, cât și în mediul rural.
Cert este că românii sunt mari iubitori de pisici, preferând aceste animale de companie dintre toate variantele posibile. Motivele țin probabil și de ușurința îngrijirii lor: ocupă puțin spațiu, nu trebuie scoase la plimbare, își realizează singure igiena și nu au nevoie de dresaj.
Cele mai apreciate rase de pisici în România
Deși la expozițiile și la concursurile pentru feline în prim-plan vedem pisici din rase precum Maine Coon, British Shorthair sau Sfinx, acestea nu sunt neapărat reprezentative la nivel statistic. Mult mai populare sunt siamezele, birmanezele și persanele, iar marea vedetă este chiar pisica de rasă comună, cunoscută ca pisică de rasă europeană.
De-a lungul timpului, această rasă europeană a evoluat, înglobând diverse caracteristici ale altor rase. Astfel, acum se vorbește mai degrabă de o rasă comună de pisici, acolo unde nu se poate identifica apartenența la o rasă certificată. Unele pisici de rasă europeană pot avea blană cu fire de păr mai lungi, altele cu fire de păr scurt. Există fel de fel de variații, uneori ilustrându-se moștenirea genetică a unor părinți din rase deosebite.
În ceea ce privește culoarea blănii, pisica europeană se remarcă de asemenea prin varietate: o culoare (de obicei negru, alb, portocaliu și diverse nuanțe), două culori sau chiar trei (calico), eventual cu modele – tigrat sau marmorat.
Pisicile domestice de rasă europeană pot semăna uneori foarte mult cu pisicile sălbatice, însă specialiștii știu să deosebească aceste specii prin anumite elemente caracteristice. Spre exemplu, pisicile sălbatice au o constituție mai voluminoasă și o coadă foarte stufoasă – tocită și nu ascuțită la vârf.
Cele mai citite articole
Pisicile, personaje populare în cultură și divertisment
Despre pisici se știe că au fost venerate în Egiptul Antic, iar acum sunt apreciate pentru eleganța și farmecul lor. Pot fi extrem de sociabile, jucăușe, afective cu oamenii care le îngrijesc. În cultura populară românească, pisica este adesea prezentă – de la povești și basme, la modele de artă populară. Felinele sunt o prezență tradițională în gospodărie, unde în mod obișnuit aveau o misiune clară: aceea de a ține departe de casa oamenilor orice rozătoare considerate dăunătoare.
În lumea modernă, pisicile apar în filme și seriale, iar pe social media sunt adesea protagonistele unor video-uri devenite virale. Există pisici care au pagini dedicate pe Tik Tok, Facebook, Instagram și YouTube, având deja statut de staruri / influenceri. Se spune că orice conținut care include pisici, pe rețelele sociale, va avea cu siguranță o audiență însemnată.
Pe PC-uri sau chiar pe mobil, pot fi descărcate sau accesate jocuri cu pisici – de obicei titluri simple ca Neko Atsume: Kitty Collector, My Talking Tom, Cat Runner: Decorate Home sau The Battle Cats.
Pisicile nu lipsesc nici din lumea jocurilor de online casino, unde felinele au sloturi dedicate. De notorietate sunt jocurile de păcănele Cat Clans de la Snowborn Games, Cats Royal de la Amusnet, Cats of the Caribbean de la Snowborn Games sau Cleocatra de la Pragmatic Play. Probabil că o astfel de inspirație se leagă tocmai de caracterul ludic al pisicilor – se știe că acestea se joacă singure, între ele, dar și cu oamenii în care au încredere, simulând de obicei vânătoarea.
România deține recordul în Uniunea Europeană la număr de pisici pe cap de locuitor. În clinicile veterinare, cei mai mulți pacienți sunt din categoria felinelor, iar vânzările de hrană specializată și accesorii pentru pisici înregistrează creșteri importante în fiecare an, pe măsură ce pisica își pierde rolul funcțional și devine tot mai răsfățată în gospodărie, inclusiv în sate și comune.
Sursa foto canva.com