Parazitul transmis de pisici stapanilor

Toxoplasma gondii pisica

Un mic organism ce supravietuieste in celule si ce trebuie ingerat de feline pentru a-si completa ciclul vietii a fost numit un parazit ce „altereaza mintea”, scrie Discover Magazine.

Numeroase studii au gasit o conexiune intre Toxoplasma gondii, a carei infectii duce la toxoplasmoza, si schimbarea comportamentului uman. Printre efectele acestui parazit se numara cresterea nivelului de impulsivitate si o probabilitate mai mare de a dezvolta boli psihice.

Un studiu recent a corelat Toxoplasma gondii si cu o inclinatie spre sadomasochism si spre asocierea excitarii sexuale cu frica, violenta si pericolul, potrivit The Independent.

In ciuda numeroaselor cercetari ce indica o corelatie intre acest parazit si schimbari comportamentale in oameni, cel mai comprehensiv studiu pe acest subiect nu a gasit nicio modificare comportamentala notabila in cazul oamenilor infectati cu Toxoplasma gondii.

Toxoplasma gondii pisica

Toxoplasma gondii pisica

Toxoplasmoza e periculoasa pentru persoanele ce sufera de boli autoimune si pentru femeile insarcinate. 50% din populatia planetei e infectata si afecteaza pisici si alte mamifere.

Pentru ca parazitul trebuie ingerat de o felina pentru a-si completa ciclul vietii, multi cred ca pisicile sunt vinovate de majoritatea infectiilor, insa acest aspect nu a fost dovedit pana in prezent in ciuda rolului important pe care il au pisicile in acest fenomen.

De exemplu, daca un soarece poarta deja Toxoplasma gondii, parazitul va deveni activ daca acel soarece va fi mancat de o pisica.

Toxoplasmoza poate fi transmisa atat prin contactul cu pisicile, cat si prin consumul de carne ce nu e preparata suficient, apa sau alte alimente contaminate si igienizarea necorespunzatoare a mainilor.

Cele mai citite articole

Nu se stie exact de ce felinele joaca un rol atat de important in ciclul vietii, insa influenta parazitului asupra comportamentului oamenilor e in continuare un subiect larg dezbatut in lumea academica.

Partea buna

 O persoană care avut toxoplasmoza şi s-a vindecat nu mai poate fi infectată ulterior. Pentru majoritatea persoanelor toxoplasmoza nu este periculoasă şi se vindecă de la sine.

Toxoplasma gondii tratament

Când o gravidă este infectată cu Toxoplasma gondii va fi tratată cu antibiotice care scad riscul de infecţie al fătului. Antibioticul folosit se numeşte spiramicina. Spiramicina se administrează pe cale orală şi se concentrează la nivelul placentei. Placenta este locul de unde Toxoplasma gondii ajunge la făt.

Dacă amniocenteza confirma faptul că fătul este infectat, administrarea unui tratament antibiotic mamei va scădea efectele bolii asupra copilului şi poate vindeca infecţia. Copiii care au fost trataţi înainte de naştere, au şanse mai mari de vindecare decât cei al căror tratament a fost iniţiat după naştere.

Terapia cu antibiotice combinate este cea mai eficientă în cazul infecţiei fetale. Sulfadiazina împreună cu pirimedamina (antibiotic folosit frecvent împotriva malariei) sunt folosite uneori împreună cu spiramicina.

Nou-născutul infectat cu Toxoplasma gondii are nevoie de un an de tratament cu antibiotice, pentru a scădea riscul leziunilor cerebrale şi oculare. Acest tratament se instituie chiar dacă mama a fost tratată în timpul naşterii.

Citeste articolul si aici.

 

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii

  1. Отдых по низким ценам

    I am really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A couple of my blog visitors have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any solutions to help fix this issue?